Αυτοκόλλητες ηλιακές κυψέλες για κάθε επιφάνεια


Παραδείγματα χρήσης των ηλιακών κυψελών 
(Stanford School of Engineering)

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν μια αυτοκόλλητη ηλιακή κυψέλη που, σε αντίθεση με τις συμβατικές, μπορεί να τοποθετηθεί σε πολλών τύπων σκληρές επιφάνειες. Η εφεύρεσή τους, υποστηρίζουν, αυξάνει εντυπωσιακά τις δυνατότητες διείσδυσης της τεχνολογίας ηλιακής ενέργειας.
Υπό κανονικές συνθήκες, λεπτές «ταινίες» ηλιακών κυψελών τοποθετούνται σε εύκαμπτα υποστρώματα γυαλιού και πυριτίου, καθώς οι περισσότερες μη συμβατικές επιφάνειες δεν μπορούν να υποβληθούν στις θερμικές και χημικές διεργασίες που χρειάζονται για την παραγωγή των κυψελών.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, στην επιθεώρηση Nature Scientific Reports, η διαδικασία που επινόησαν ξεπερνά αυτό το εμπόδιο γιατί δεν προϋποθέτει την κατασκευή της ηλιακής κυψέλης πάνω στο τελικό επίστρωμα. Η μέθοδός τους, λένε, θα μπορούσε να οδηγήσει σε φθηνότερες, ελαφρύτερες, πιο εύκαμπτες κυψέλες.
Οι επιστήμονες παρομοιάζουν την κυψέλη τους με ένα... σάντουιτς, αποτελούμενο από μια πολύ λεπτή ταινία νικελίου, μια δεύτερη ταινία πυριτίου και διοξειδίου του πυριτίου και ένα προστατευτικό πολυμερές, τα οποία συνδέονται με μια θερμοευαίσθητη μεμβράνη. Όταν τοποθετηθούν σε νερό σε θερμοκρασία δωματίου, η ηλιακή κυψέλη αφαιρείται, σαν να ξεκολλάει, και μπορεί να τοποθετηθεί σε πάσης φύσεως επιφάνειες.
Ηλιακή κυψέλη τοποθετημένη πάνω σε επαγγελματική κάρτα.
Στόχος του Σιαολίν Ζενγκ και της ομάδας του ήταν να μεταφέρουν τα ενεργά υλικά της ηλιακής κυψέλης - αυτά που συλλέγουν το ηλιακό φως και παράγουν ηλεκτρική ενέργεια- από το σκληρό υπόστρωμα σε μια άλλη επιφάνεια, π.χ. ένα κομμάτι χαρτιού, πλαστικού ή ακόμη και στο πίσω μέρος ενός κινητού τηλεφώνου.
Όπως συμβαίνει με άλλες ηλιακές κυψέλες, καλώδια χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν την ηλεκτρική ενέργεια, όμως οι συγκεκριμένες μπορούν να τοποθετηθούν σε καμπύλες επιφάνειες. Επιπλέον, καθώς είναι ιδιαίτερα ελαφριές, εγκαθίστανται ευκολότερα σε σχέση με τα συμβατικά πάνελ.
Διαδικασία εφαρμογής αυτοκόλλητης ηλιακής κυψέλης.
«Είναι σημαντικό το γεγονός ότι [με την τεχνική αυτή] δεν είχαμε καμία απώλεια αποδοτικότητας» σε σχέση με τις συμβατικές κυψέλες, προσθέτει ο Ζενγκ. Επόμενος στόχος της ομάδας του είναι να εφαρμόσει την ίδια τεχνική σε κυψέλες από ακόμη αποδοτικότερα υλικά.

Πηγή: Chi Hwan Lee, Stanford School of Engineering)

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ