Η Ινδία σε μεγάλη κοινωνική ανατάραχη με αιματηρές διαδηλώσεις και επεισόδια, μετά τους 2 βιασμούς κοριτσιών και την αυτοκτονία της μιας
Η άτυχη νεαρή νοσηλεύεται με πολλαπλά εσωτερικά τραύματα στο νοσοκομείο «Mount Elizabeth» στη Σιγκαπούρη, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο εξειδικευμένα στη μεταμόσχευση οργάνων.
«Η ασθενής παραμένει σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Βρίσκεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου. Πριν από την άφιξη της, έχει ήδη υποβληθεί σε τρεις χειρουργικές επεμβάσεις στην κοιλιά, και υπέστη μια καρδιακή ανακοπή στην Ινδία. Μια διεπιστημονική ομάδα ειδικών αναλαμβάνει τη φροντίδα της και να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σταθεροποιήσει την κατάστασή της», εξήγησε.
Η ασφάλεια στο νοσοκομείο έχει ενισχυθεί, με κάθε επισκέπτη να περνάει από αυστηρό έλεγχο ασφαλείας πριν επιτραπεί η είσοδός του στη ΜΕΘ, όπου παραμένει η 23χρονη.
* Οι ινδικές αρχές επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς στην κίνηση στο Νέο Δελχί, κλείνοντας οδικές αρτηρίες και σιδηροδρομικούς σταθμούς σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν την τάξη μετά τα εκτεταμένα επεισόδια ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές εξοργισμένους για τον μαζικό βιασμό νεαρής γυναίκας.
Σε ένα ασυνήθιστο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο ινδός πρωθυπουργός Μανμοάν Σινγκ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία μετά τα επεισόδια το Σαββατοκύριακο στην πρωτεύουσα και δεσμεύτηκε ότι οι βιαστές θα τιμωρηθούν για το «τερατώδες» έγκλημά τους.
Η κυβέρνηση του Σινγκ, που συχνά κατηγορείται ότι δεν έχει καμιά επαφή με τους απλούς πολίτες, ήταν απροετοίμαστη για την έκταση της λαϊκής οργής που ξέσπασε με αφορμή το επεισόδιο.
Η Ινδία θεωρείται από τις λιγότερο ασφαλείς χώρες για τις γυναίκες στον κόσμο - ειδικά στο Νέο Δελχί αναφέρεται ένας βιασμός κάθε 18 ώρες.
Η κυβέρνηση βρέθηκε σε θέση άμυνας λόγω και των καταγγελιών για τη χρήση βίας από την αστυνομία για να καταστείλει τις κινητοποιήσεις. Κατηγορείται ακόμα πως έπραξε ελάχιστα τα οκτώ χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία προκειμένου να δημιουργήσει ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για τις γυναίκες.
Οι διαδηλώσεις ήταν οι μεγαλύτερες στην πρωτεύουσα από εκείνες του 2011 εναντίον της διαφθοράς.
«Ο λαός δεν αντιδρά απλά σε μια υπόθεση βιασμού. Αντιδρά στη γενικευμένη δυσφορία, στην απόγνωση έναντι της κυβέρνησης. Υπάρχει μια αίσθηση ότι η ηγεσία είναι εντελώς αποσυνδεδεμένη» από τα προβλήματα των πολιτών της χώρας, σημείωσε ο πολιτικός αναλυτής Νίρτζα Τσόντρι.
Η αστυνομία απέκλεισε δρόμους προς την Πύλη της Ινδίας στο κέντρο της πρωτεύουσας, που έχει γίνει το επίκεντρο των διαδηλώσεων, στις οποίες συμμετέχουν κυρίως φοιτητές. Πολλοί σταθμοί του τρένου στο Νέο Δελχί επίσης έκλεισαν, προκαλώντας κυκλοφοριακή ασφυξία στην πόλη των 16 εκατ. κατοίκων.
Οι διαδηλώσεις επισκίασαν την επίσημη επίσκεψη του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και προκάλεσαν προβλήματα στο πρόγραμμά του.
Η 23χρονη γυναίκα που υπήρξε θύμα της επίθεσης της 16ης Δεκεμβρίου - όταν ξυλοκοπήθηκε, υπέστη ομαδικό βιασμό επί μια ώρα και κατόπιν πετάχτηκε έξω από ένα λεωφορείο εν κινήσει στο Νέο Δελχί - βρίσκεται ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση και αναπνέει με μηχανική υποστήριξη.
Στα βίαια επεισόδια του σαββατοκύριακου η αστυνομία χρησιμοποίησε ρόπαλα, δακρυγόνα και εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση εναντίον διαδηλωτών σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας.
Συγκεντρώσεις, πορείες και δεήσεις με κεριά έγιναν επίσης σε άλλες πόλεις της Ινδίας, όπου η κατάσταση πάντως ήταν πολύ πιο ήρεμη. Τουλάχιστον 68 διαδηλωτές και 78 αστυνομικοί τραυματίστηκαν μόνο χθες. Ένας αστυνομικός βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.
«Καλώ όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες να διατηρήσουν την (κοινή) ειρήνη και την ηρεμία. Σας βεβαιώνω ότι θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εγγυηθούμε την προστασία και την ασφάλεια των γυναικών σε αυτή τη χώρα», είπε ο Σινγκ στο τηλεοπτικό του διάγγελμα.
Τη διαδήλωση οργάνωνε το Πανινδικό Ενωμένο Δημοκρατικό Μέτωπο με αφορμή τη βία ενάντια σε γυναίκες και κορίτσια της Μπένγκα.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Comments
Post a Comment