Λαϊκή Τράπεζα: Στα σκαριά νέο σχέδιο αποχώρησης 100 υπαλλήλων


Υπό μελέτη και νέες περικοπές στο κόστος προσωπικού

Εν αναμονή της προκαταρκτικής έκθεσης της PIMCO για τις χρηματοδοτικές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών, η Λαϊκή Τράπεζα ετοιμάζει δεύτερο σχέδιο εθελοντικής εξόδου στοχεύοντας στην αποχώρηση τουλάχιστον 100 υπαλλήλων, ενώ αφήνει ανοικτό και το ενδεχόμενο νέων περικοπών στο κόστος προσωπικού.

Η Λαϊκή αναμένεται ότι θα ανοίξει τα χαρτιά της για να ενημερώσει την ΕΤΥΚ μετά τις γιορτές.

Και ενώ στην Κύπρο το σχέδιο εθελούσιας εξόδου είναι υπό διαμόρφωση, στην Ελλάδα η Λαϊκή Τράπεζα ανακοίνωσε, την περασμένη εβδομάδα, σχέδιο εθελοντικής αποχώρησης τουλάχιστον 500 υπαλλήλων.

Ειδικότερα, στην Κύπρο το νέο σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης, που επεξεργάζεται η Λαϊκή Τράπεζα, θα είναι διαφοροποιημένο από το πρώτο, θα είναι περισσότερο διευρυμένο, με στόχο την προσέλκυση υπαλλήλων οι οποίοι κανονικά θα αφυπηρετούσουν την επόμενη 10ετία.


Υπενθυμίζεται ότι με το πρώτο σχέδιο η Λαϊκή μολονότι στόχευε στην αποχώρηση 185 υπαλλήλων, τελικά αποχώρησαν 110 άτομα.

Εξαιτίας της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Λαϊκή, η διοίκηση της τράπεζας μελετά και δεύτερες επιλογές, σε περίπτωση που η ανταπόκριση των υπαλλήλων είναι κατώτερη των σχεδιασμών της, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της δομής της. Και οι άλλες επιλογές δεν είναι τίποτα άλλο από νέες περικοπές επί του κόστους του προσωπικού (νέες μειώσεις ωφελημάτων).

Υπενθυμίζεται ότι η Λαϊκή προχώρησε σε περικοπές μισθών και ωφελημάτων, που κυμαίνονται στο 12,5%, βάσει του διατάγματος (του υπουργού Οικονομικών για στήριξή της από το κράτος), προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της ΕΤΥΚ ως προς τον τρόπο κατανομής των αποκοπών.

Σύμφωνα με το υπουργικό διάταγμα, το μισθολόγιο της Τράπεζας πρέπει να μειωθεί κατά επιπρόσθετα τουλάχιστον κατά 8% το 2013.

Στο μεταξύ, σε ένα άλλο επίπεδο στην Ελλάδα, την περασμένη Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012, η Λαϊκή Τράπεζα ανακοίνωσε σχέδιο εθελούσιας εξόδου, στοχεύοντας στην αποχώρηση 500 εργαζομένων από σύνολο 3.000 εργοδοτουμένων. Η Λαϊκή επιχειρεί να προσελκύσει τους υπαλλήλους προσφέροντας αποζημιώσεις μέχρι €120.000 σε όσους θα αποχωρήσουν πρόωρα.

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ