«Nomophobia», η νέα φοβία του σύγχρονου κόσμου


Η νέα «τεχνολογική φοβία» ονομάζεται Nomophobia και είναι η φοβία του να μείνει κανείς χωρίς κινητό τηλέφωνο.
«Nomophobia» ή απλά «No mobile phone phobia». Αυτή είναι η νέα σύγχρονη φοβία που καταλαμβάνει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν κυριολεκτικά συνδέσει το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής τους με τα κινητά τους τηλέφωνα. Η «ασθένεια» συνίσταται από το φόβο μήπως χαθεί το σήμα του τηλεφώνου ή να αποφορτισθεί η μπαταρία του ή να χάσει κάποιος το κινητό του.

Την επιστημονική ανακοίνωση έκανε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, αποτυπώνοντας τα συμπτώματα του τεχνολογικού πανικού σε τρεις πόλους: πιθανή ξαφνική απώλεια του σήματος του τηλεφώνου μας, ή πιθανή αποφόρτιση της μπαταρία του, ή (το χειρότερο) πιθανή απώλεια της συσκευής.
Στην σχετική ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου, αναφέρονται τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας που διενεργήθηκε από τη Βρετανική εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας SecurEnvoy. Σύμφωνα με αυτήν, το 66% των Βρετανών που ρωτήθηκαν, φοβούνται πως θα χάσουν το κινητό τους ή θα το αποχωριστούν για κάποιο λόγο, ενώ το 41% παραδέχεται πως έχει περισσότερα από ένα κινητά.


Ακόμη, περισσότερες είναι οι γυναίκες την νέα τεχνολογική φοβία συγκριτικά με τους άντρες με ποσοστό 70% έναντι 61%, ενώ οι άντρες είναι πιο πιθανό να έχουν μέχρι και 2 κινητά, με ποσοστό 47% έναντι 36%.

Στο δείγμα των 1000 ανθρώπων που ρωτήθηκαν, περισσότερο εθισμένοι στη χρήση του κινητού τηλεφώνου φαίνεται να είναι οι νέοι 18-24 ετών με ποσοστό 77%, ενώ ακολουθεί το ηλικιακό γκρουπ 25-34 ετών με ποσοστό 68%.

Η μελέτη έδειξε ακόμη, ότι οι άνθρωποι ελέγχουν το κινητό τους κατά μέσο όρο 34 φορές την ημέρα. Ωστόσο, παρόλο που το 49% των ερωτηθέντων ενοχλείται εάν κάποιος ελέγξει τα μηνύματά τους χωρίς τη συγκατάθεση τους, οι περισσότεροι δεν βάζουν καμία ρύθμιση ασφαλείας, ενώ μόνο το 46% χρησιμοποιεί κάποιον κωδικό για να διασφαλίσει την προσωπική χρήση του τηλεφώνου του.

Τα σημάδια της ασθένειας
Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε; Όπως εξηγούν οι Βρετανοί επιστήμονες, τα σημάδια ότι η ασθένεια αυτή μας απειλεί είναι τα παρακάτω:
- Αδυναμία να κλείσουμε το κινητό μας.
- Να ελέγχουμε διαρκώς ειδοποιήσεις μηνυμάτων, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αναπάντητων κλήσεων.
- Να έχουμε συνέχεια το κινητό συνδεδεμένο με το φορτιστή για να μην αδειάσει η μπαταρία.
- Να μην πηγαίνουμε ούτε μέχρι το μπάνιο χωρίς το κινητό μας.

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ