Άνεργοι χωρίς καν επίδομα!


Στην Κύπρο έχουν χειροτέρευση τα πράγματα, ιδιαιτέρως τώρα και με το κλείσιμο και των ξενοδοχειακών μονάδων για την χειμερινή περίοδο, αφού αρκετοί δεν έχουν καν συμπληρώσει το εξάμηνο για να δικαιούνται το ανεργιακό.
Ετήσια άδεια σχεδόν δεν έχουν, διότι τους την φάγανε οι εργοδότες όλο το καλοκαίρι με τα ανεπιθύμητα έξτρα offs και τις unpaid μέρες.
13ο μισθό κανείς δεν θα πάρει διότι ο ιδιωτικός τομέας βρήκε την ευκαιρία και την εκμεταλλεύτηκε
-τρελλοί είναι?- για να δώσουν τον 13ο?
(πρώτοι εμείς ανοίξαμε τον χορό του ΜΗ 13ου, από την περσινή περίοδο όπου και δεν μας καταβλήθηκε ποτέ).
Οι άνεργοι του φετινού καλοκαιριού, έχουμε ήδη συμπληρώσει την εξαμηνία μας και έτσι δεν δικαιούμαστε πια κανένα επίδομα.
Αλλιώς σχεδιάζουμε τη Ζωή μας και αλλιώς μας έρχεται, κι αυτό αφορά ΟΛΟΥΣ μας.

Ας δούμε όμως και τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο, σε σχέση με το θέμα, στο κάτω άρθρο..


Περισσότερο από το 86% των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο που έχασαν την εργασία τους μετά την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO), "περισσότερο από το 86% - περίπου 34,4 εκατομμύρια άνθρωποι - των σχεδόν 40 εκατομμυρίων ανθρώπων που βγήκαν εκτός αγοράς εργασίας από το 2008 βρέθηκαν χωρίς τακτικό εισόδημα από τη μια μέρα στην άλλη», δήλωσε ο ειδικός κοινωνικής προστασίας της Διεθνούς Οργάνωσης Florence Bonnet.

Τα στοιχεία, τα οποία λαμβάνουν υπόψη πολλούς νέους εργαζόμενους που δεν έχουν καταβάλει επαρκή αριθμό εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για να λάβουν παροχές, αποτελούν μέρος μιας έρευνας της ILO που δείχνει πλήρη απουσία της υποχρεωτικής κάλυψης για όσους χάνουν τη δουλειά τους σε όλο τον κόσμο.

Σύστημα κοινωνικής ασφάλισης εργαζομένων υπάρχει μόνο σε 72 από τις 198 χώρες που ρωτήθηκαν από την διεθνή οργάνωση που εδρεύει στη Γενεύη και τα περισσότερα από αυτά τα συστήματα βρίσκονται σε εύπορα κράτη, σημείωσε.

Μόνο το 16% των χωρών που έλαβαν μέρος στην έρευνα προσφέρουν εισόδημα στήριξης για νέους ανθρώπους που αναζητούν για πρώτη φορά εργασία, κατέδειξαν επίσης τα στοιχεία της έρευνας.

Στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, το 80% των ανθρώπων χωρίς δουλειά λαμβάνουν επιδόματα, ενώ στην Αφρική η αναλογία είναι μικρότερη από 10%.

Περίπου 114 χώρες "δεν προσφέρουν τίποτα, ιδιαίτερα στην Αφρική», είπε ο κ. Bonnet, προσθέτοντας ότι μόνο έξι χώρες στην αφρικανική ήπειρο προσφέρουν προστασία από την ανεργία.

Το σύστημα της Νότιας Αφρικής ήταν μεταξύ των πιο ανεπτυγμένων συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, πρόσθεσε ο κ. Bonnet.

Στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, το 40% των εργαζομένων λαμβάνουν ανεργιακό επίδομα, ενώ μειώνεται κάτω από το 20% στη Μέση Ανατολή και στην Ασία.

Οι ασιατικές χώρες που δεν προσφέρουν καμία ασφάλεια για τους ανέργους είναι οι Φιλιππίνες και η Ινδονησία, είπε ο κ. Bonnet, επιμένοντας ότι το επίδομα ανεργίας βοήθησε χώρες να αντισταθούν στις οικονομικές κρίσεις.

Επικαλούμενος τη Νότια Κορέα, η οποία εισήγαγε τέτοια κάλυψη το 1995, ενόψει της ασιατικής οικονομικής κρίσης του 1997, ο κ. Bonnet είπε ότι η ενέργεια αυτή «βοήθησε τη χώρα να απορροφήσει τις επιπτώσεις της πρόσφατης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης με πιο συστηματικό και αποτελεσματικό τρόπο".


Πηγή: ΚΥΠΕ 24h.com.cy


Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ