Έντονες ανησυχίες για το Μνημόνιο - από το κ. Γιώργο Λιλλήκα


Έντονες ανησυχίες για το Μνημόνιο
Σε αντίθεση με αυτούς που πανηγυρίζουν πριν ακόμα δουν τους τελικούς όρους του μνημονίου, εμείς έχουμε έντονες ανησυχίες. Κατανοούμε την πολύ δύσκολη θέση στην οποία βρισκόμαστε αλλά αυτό δεν μπορεί να μας οδηγήσει σε υποθήκευση των επόμενων γενιών.
Ανησυχούμε εάν το χρέος όπως διαμορφώνεται θα είναι βιώσιμο. Ανησυχούμε για το ποσοστό που θα δίνεται από το Ακαθάριστο Εθνικό μας Προϊόν στην αποπληρωμή του δανείου και κατά πόσον θα υπάρχουν οποιεσδήποτε προοπτικές ανάπτυξης. Με αυτά τα δεδομένα αναμένουμε να δούμε τους τελικούς όρους του Μνημονίου γιατί φοβόμαστε ότι, εάν οι πληροφορίες για το περιεχόμενου της συμφωνίας ευσταθούν, θα χρειαστεί τουλάχιστον δεύτερο μνημόνιο ή κούρεμα των κυπριακών χρεογράφων, γεγονός που θα βυθίσει ακόμα περισσότερο την κυπριακή οικονομία σε ακραίες υφεσιακές καταστάσεις.
Σημειώνουμε ακόμα ότι, όπως δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου, δεν θα έχουμε έσοδα από το Φυσικό Αέριο μέχρι το 2020. Άρα για τα επόμενα επτά χρόνια η αποπληρωμή των δόσεων του συνολικού μας χρέους θα γίνεται χωρίς έσοδα από το Φυσικό Αέριο. Με τις συνθήκες όμως που αναφέραμε πιο πάνω, σε κατοπινό στάδιο θα χρειαστεί να δεσμεύουμε τα έσοδα μας από το Φυσικό Αέριο για την αποπληρωμή των δανείων. Εμείς ανησυχούμε έντονα γιατί συνδέονται τα έσοδα του Φυσικού Αερίου με την αποπληρωμή των δόσεων της Τρόικας και υπάρχει ο κίνδυνος σταδιακής εκχώρησης όλου του εθνικού μας πλούτου στους δανειστές.

Ανησυχούμε τέλος για τις κοινωνικές επιπτώσεις και τα φαινόμενα αστέγων που θα δημιουργηθούν, εάν παραμείνουν οι πρόνοιες για εκποίηση κατοικίας, αφού, όπως η ίδια η Τρόικα εκτιμά, η ανεργία τα δύο επόμενα χρόνια θα ξεπεράσει το 14% και η Κύπρος θα εισέλθει σε πολύ βαθιά ύφεση. Αυτό σημαίνει ότι από το 2014 θα έχουμε περαιτέρω πιέσεις στις αξίες των ακινήτων με αλυσιδωτές οικονομικές επιπτώσεις και πρωτόγνωρα φαινόμενα άστεγων οικογενειών στην Κύπρο.
Θα εξετάσουμε ολοκληρωμένα, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και τεκμηριωμένα το μνημόνιο μόλις έχουμε στα χέρια τους όρους και το νομικό κείμενο.

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ