Η κλούβα βγήκε παγανιά - Στις Κεντρικές Φυλακές πολίτες με προβλήματα υγείας, για μικροοφειλές στις κοινωνικές ασφαλίσεις


sigmalive.com/news
Το σημερινό ρεπορτάζ του Σίγμα έρχεται να ταράξει ακόμα πιο πολύ τα λιμνάζοντα νερά της φιλήσυχης Κυπριακής κοινωνίας, όπου το ακελικό κράτος του χριστόφια δείχνει ακόμα μια φορά το κοινωνικό του πρόσωπο κλείνοντας στη φυλακή "κακούργους" άνεργους και "εγκληματίες" μικροοφειλέτες. Πολλές κατάρες φαίνεται πως θα ακολουθούν για πολλά χρόνια, τους έχοντες και κατέχοντες σήμερα την εξουσία, καθώς πλησιάζει η ώρα της αποκαθήλωσης τους από την εξουσία.
Η απομυθοποίηση του θαυμαστού κόσμου του  κομμουνισμού και του κοινωνικού κράτους δικαίου είναι πια γεγονός... οι πρώτοι (οι Ρώσσοι) που τον εφάρμοσαν ήταν και οι πρώτοι που τον κατάργησαν. Εμείς εδώ, έπρεπε να τον βιώσουμε βαθιά στο πετσί μας και στη χειρότερη του μορφή -τη κρατική- για να καταλάβουμε, ειλικρινά, πότε θα μάθουμε? Καταλήστεψαν τα κρατικά ταμεία, δεν άφησαν τίποτα, καταχρέωσαν το μέλλον αυτού του τόπου και τώρα κυνηγούν τον απλό πολίτη.
Το sigmalive.com γράφει...

Στις Κεντρικές Φυλακές οδηγήθηκαν σήμερα Τετάρτη, μικροοφειλέτες του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων. Παρόλο που κάποιοι από αυτούς ήταν και παραμένουν άνεργοι και κάποιοι άλλοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, το κοινωνικό κράτος δικαίου της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφάσισε να τους «μπαγλαρώσει» και να τους θέσει ενώπιον των ευθυνών τους, "την ώρα που οι μεγαλοοφειλέτες και άλλοι καταχραστές, αλωνίζουν ελεύθεροι".
Σημειώνεται ότι η αδελφή συγκεκριμένου συλληφθέντα διερωτήθηκε, με δήλωση της στο Sigmalive «πώς περιμένει το κράτος να του καταβάλλεται το μηνιαίο ποσό, από τη στιγμή που ο αδελφός μου και άλλοι, είναι άνεργοι και με προβλήματα υγείας; Πού να τα βρουν και πώς να τα εξασφαλίσουν;».


Την έκπληξη του για αυτή την κατάσταση εξέφρασε με ανακοίνωση του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος, διερωτώμενος, "όταν ένας άνθρωπος δε μπορεί να θρέψει τα ίδια του τα παιδιά πώς είναι δυνατό να καταβάλλει τα οφειλόμενα του προς το κράτος;". Κάλεσε παράλληλα τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Γενικό Εισαγγελέα "να παρέμβουν άμεσα προς επίλυση και διευθέτηση της αδικίας που υφίστανται σήμερα κάποιοι συμπολίτες μας".

Η κλούβα σήμερα ξεκίνησε την "περιοδεία" της από την δυτική Λευκωσία, μαζεύοντας τους «εγκληματίες» που χρωστούν από 1.000-8.000 ευρώ στις κοινωνικές ασφαλίσεις, αναφέρουν οι ίδιες καταγγελίες.

Συγκεκριμένη περίπτωση που αφορά 58χρονο με 7 παιδιά, προκαλεί σοκ. Σύμφωνα με την αδελφή του, ο συλληφθής είναι κατά 75% ανάπηρος και μέχρι πρότινος λάμβανε κρατικό βοήθημα, το οποίο για κάποιο λόγο τερματίστηκε από τις αρμόδιες αρχές. Σήμερα Τετάρτη, τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στις Κεντρικές Φυλακές για οφειλές 8.000 ευρώ ενώ για να αφεθεί ελεύθερος, του ζητούν να πληρώσει 1,500 ευρώ. Η οικογένεια του κάνει τα αδύνατα δυνατά για να εξασφαλίσει τα χρήματα, χωρίς ωστόσο αυτό να καθίσταται ιδιαιτέρα εύκολο. «Του ζητούσαν να καταβάλλει μηνιαίως ένα ποσό στις κοινωνικές ασφαλίσεις», καταγγέλλει η αδελφή του, διερωτώμενη «πού ήθελαν να τα βρίσκει, αφού είναι άνεργος με αναπηρία 75%;»

Εν τω μεταξύ, επιστολή στάληκε και στο Προεδρικό και στον Πρόεδρο Χριστόφια, από συγκεκριμένη οικογένεια(δείτε πιο κάτω).

Την ίδια ώρα, οδηγήθηκαν στις Κεντρικές Φυλακές άλλα πέντε άτομα από την περιοχή της δυτικής Λευκωσίας για παρόμοιες οφειλές.

«Όλους αυτούς τους μεγαλοκαρχαρίες ποιος θα τους συλλάβει; Ποιος θα τους θέσει ενώπιον των ευθυνών τους; Είναι τραγική η κατάσταση. Άλλοι έφαγαν εκατομμύρια. Οι δικοί μας δεν εξαπάτησαν το κράτος. Το μόνο τους λάθος είναι ότι είναι άνεργοι και άρρωστοι», δήλωσε συγγενής ενός από τους συλληφθέντες.

Εν τω μεταξύ, η αδελφή του συλληφθέντα επικοινώνησε πριν από λίγο με το Sigmalive και ανέφερε ότι «μας ζήτησαν 1500 ευρώ για να τον αφήσουν ελεύθερο, τα εξασφαλίσαμε με χίλια βάσανα, τους τα πήραμε αλλά δεν τον αφήνουν ελεύθερο. Η κατάσταση μας είναι τραγική. Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω».

Κραυγή απόγνωσης μέσω επιστολής

Η τραγικότητα της υπόθεσης αποτυπώνεται και μέσα από επιστολή που απέστειλε πρόσφατα ο συλληφθής προς τον Πρόεδρο Χριστόφια, στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «Υποφέρουμε κ. Πρόεδρε, δεν έχουμε τα στοιχειώδη… Δυστυχώς δεν μπορώ να πληρώσω τις οφειλές μου προς τις κοινωνικές ασφαλίσεις αφού δεν μπορώ να εργαστώ λόγω προβλημάτων υγείας και το ελάχιστο που απασχολούμαι δεν μπορώ να τα βγάλω πέρα και δεν μπορώ να ταΐσω τα παιδιά μου…Βρίσκομαι σε τραγική κατάσταση, δεν έχω να ταΐσω τα παιδιά μου».

Σύμφωνα με τον διευθυντή των κοινωνικών ασφαλίσεων Θεοφάνη Τρύφωνος, λόγω των δύσκολων εποχών, επιδεικνύεται ευαισθησία πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, «αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν καταβάλλουν κανένα ποσό, έστω και το ελάχιστο. Υπάρχουν άτομα που μπορεί να δηλώνουν άνεργοι και να περιμένουν το επίδομα ενώ στην ουσία να μην έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα».

Οι κοινωνικές ασφαλίσεις δεν στέλνουν κανένα στη φυλακή, ξεκαθάρισε ο κ. Τρύφωνος, προσθέτοντας ότι «όταν διαπιστωθεί ότι κάποιος παραβιάζει κάποια διάταξη του νόμου, οι κοινωνικές υπηρεσίες καταχωρούν μέσω της νομικής υπηρεσίας, ποινική υπόθεση στο δικαστήριο η οποία εκδικάζεται και σε περίπτωση έκδοσης καταδικαστικής υπόθεσης, το δικαστήριο εκδίδει ένταλμα σύλληψης το οποίο καλείται να εκτελέσει η Αστυνομία».

Αρμοδιότητα της αστυνομίας, είναι, σύμφωνα με τον κ. Τρύφωνος, να επισκεφθεί τον οφειλέτη και να εισπράξει τα χρήματα ενώ σε αντίθετη περίπτωση προβαίνει σε σύλληψη
. Σύμφωνα με τον Διευθυντή των κοινωνικών ασφαλίσεων, σε ιδιάζουσες περιπτώσεις, βρίσκεται στην ευχέρεια του Γενικού Εισαγγελέα ή του Προέδρου της Δημοκρατίας να παράσχουν διευκολύνσεις αποπληρωμής του χρέους.

Πάντως, έγκυροι νομικοί κύκλοι, δήλωσαν στο Sigmalive ότι δεν είναι αυτοσκοπός η φυλάκιση και δικαιολογημένα τίθεται το ερώτημα «πού θα τα βρουν τα λεφτά αν μπουν φυλακή». Παρόλα αυτά, πρόσθεσαν οι ίδιοι κύκλοι, «το σύστημα και η θεωρεία δεν πάσχει, πάσχει όμως η εφαρμογή. Πρέπει να εξετάζονται οι περιπτώσεις ξεχωριστά».

Το ερώτημα όμως παραμένει: Τι γίνεται στις περιπτώσεις όπου οι μικροοφειλέτες έχουν πραγματικό πρόβλημα, γιατί δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός διαχωρισμού των πραγματικά δυσπραγούντων άνεργων και με προβλήτα υγείας, οφειλετών από εκείνους που εξαπατούν το κράτος;

Ευθύμιος Δίπλαρος: Tο δημοσίευμα του Sigmalive έχει εκπλήξει ολόκληρη την κοινή γνώμη
"Το σημερινό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας Sigmalive, ημερομηνίας 14/11/2012, έχει εκπλήξει ολόκληρη την κοινή γνώμη αφού για ακόμη μια φορά το Δίκαιο και Κοινωνικό Κράτος της διακυβέρνησης Χριστόφια φαίνεται να φέρει προ των ευθυνών τους πολίτες που αδυνατούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι του κράτους. Οι αστυνομικές αρχές οδήγησαν σήμερα στις φυλακές άτομα τα οποία δεν εξόφλησαν τις οφειλές τους προς τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, ύψους 1000 μέχρι 8000 ευρώ. Μερικοί δε από αυτούς άνεργοι, άλλοι ασθενείς με αποδεδειγμένη αναπηρία από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σίγουρα δεν υπάρχει άλλοθι στην παρανομία, υπάρχει όμως και η ανθρώπινη πλευρά της. Όταν ένας άνθρωπος δε μπορεί να θρέψει τα ίδια του τα παιδιά πώς είναι δυνατό να καταβάλλει τα οφειλόμενα του προς το κράτος;

Ερωτώ όμως, το κράτος έχει διευθετήσει τις υποχρεώσεις του προς τους πολίτες; Το κράτος έχει πληρώσει τις οφειλές του απέναντι σε πολίτες που αναμένουν επιστροφή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, είτε για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, είτε προς όσους έχουν ολοκληρώσει έργα του δημοσίου; Το κράτος έχει τιμωρήσει όσους παρανόμησαν φοροδιαφεύγοντας;  Το κράτος οδήγησε ενώπιον της δικαιοσύνης τραπεζίτες οι οποίοι φάνηκαν ανάξιοι να διαχειριστούν με σοβαρότητα τις θέσεις που κατείχαν και που τερμάτισαν τις υπηρεσίες τους αποχωρώντας με παχουλά εφάπαξ;

Το κοινωνικό χάσμα διευρύνεται Κύριε Πρόεδρε, οι υπεύθυνοι της τραγικής αυτής οικονομικής κατάστασης αποχωρούν από τις θέσεις τους με κάτι μηδενικά λιγότερα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, ενώ οι απλοί πολίτες σέρνονται στα κρατητήρια σαν εγκληματίες γιατί το κράτος καθυστερεί και  αδυνατεί να λάβει μέτρα μείωσης της ανεργίας, γιατί το κράτος κοινωνικής πρόνοιας δεν έχει πλέον τους πόρους για να στηρίξει τα  παιδιά του.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Γενικό Εισαγγελέα να παρέμβουν άμεσα προς επίλυση και διευθέτηση της αδικίας που υφίστανται σήμερα κάποιοι συμπολίτες μας".

athanasiout@sigmalive.com sigmalive.com/news

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ