Νέα «καυτή» λίστα "τύπου λαγκάρτ" με 134 Κύπριους και με 97 Έλληνες!


Διακοπές σε παραδεισένιους προορισμούς δεν απολαμβάνουν μόνο επιχειρηματίες, εφοπλιστές, πολιτικοί, καλλιτέχνες και άλλα VIP πρόσωπα, αλλά και τα λεφτά τους, τα οποία μάλιστα παραμένουν εκεί για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι οι καταθέτες τους.
Ετσι, ενώ ακόμη ψάχνουμε την πρωτότυπη «λίστα Λαγκάρντ», μια άλλη λίστα κάνει την εμφάνισή της στην «αγορά» της δημοσιότητας. Είναι η λίστα του νησιού Τζέρσεϊ, νησί που υπάρχει στη λίστα των σαράντα επτά φορολογικών παραδείσων που είχε δημοσιοποιήσει τον Ιανουάριο του 2012 το υπουργείο Οικονομικών. Πρωταγωνιστές η τράπεζα HSBC, 97 Ελληνες και 134 Ελληνοκύπριοι. Σε παράρτημα της τράπεζας στη Νήσο Τζέρσεϊ, έναν ακόμη παράδεισο υπεράκτιων εταιρειών, οι 97 Ελληνες καταθέτες εμφανίζονται να έχουν δηλώσει ως τόπο κατοικίας την Ελλάδα και στους λογαριασμούς τους έχουν εντοπιστεί 22,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η λίστα αυτή, την οποία διέρρευσε υπάλληλος τράπεζας και αποκαλύπτει πάνω από 4.500 διεθνείς πελάτες -η συντριπτική πλειονότητά τους (4.300) είναι Βρετανοί- βρίσκεται ήδη στα χέρια της αγγλικής εφορίας, η οποία ερευνά αν υπάρχουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Την αποκάλυψη για την ύπαρξη αυτής της λίστας έκανε η εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ» αναφέροντας μάλιστα ότι ανάμεσα στους συγκεκριμένους πελάτες της HSBC και μάλιστα με υψηλές καταθέσεις είναι και έμποροι ναρκωτικών και άτομα που βαρύνονται με ποινικά και οικονομικά εγκλήματα, γεγονός που αφήνει εκτεθειμένη την τράπεζα για τον έλεγχο που ασκεί στους πελάτες της για την προέλευση των χρημάτων τους.

Οι ξένοι πελάτες της HSBC, που περιλαμβάνονται στην επίμαχη λίστα που αφορά και τους Ελληνες και Ελληνοκύπριους καταθέτες, είναι βέβαιο πως θα περάσουν από τον έλεγχο της αγγλικής εφορίας προκειμένου να ερευνηθεί αν έχουν επαγγελματικές δραστηριότητες στην Αγγλία, οπότε θα υποχρεωθούν να πληρώσουν φόρο για τους λογαριασμούς τους στα Νησιά Τζέρσεϊ. Στην τράπεζα HSBC έχει επιβληθεί από τις αμερικανικές αρχές χρηματικό πρόστιμο 1.500.000 δολαρίων για ξέπλυμα χρήματος.


Κινδυνεύει να «χαθεί» οριστικά η «λίστα Λαγκάρντ»

Θα έρθει εκ νέου η «λίστα Λαγκάρντ» στην Αθήνα; Είναι ένα ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί, δεδομένου ότι τα τελευταία 24ωρα στη Βέρνη της Ελβετίας βρίσκεται σε εξέλιξη ένα διπλωματικό και δικαστικό θρίλερ, με αφορμή την απόφαση της Αθήνας να ζητήσει εκ νέου από τη γαλλική κυβέρνηση την περίφημη «λίστα Λαγκάρντ» με τους 2.057 Ελληνες καταθέτες. Το πραγματικό γεγονός ότι η λίστα είναι προϊόν υποκλοπής από τον τότε υπάλληλο της HSBC της Γενεύης Ερβε Φαλτσιάνι ωθεί την ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Βέρνης να συζητεί το ενδεχόμενο να ζητήσει από την ελβετική ομοσπονδιακή κυβέρνηση τη διπλωματική κατάσχεσή της από τις γαλλικές αρχές, έτσι ώστε να μην μπορεί να δοθεί εκ νέου στην Αθήνα.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ espressonews.gr

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ