Και με βούλα δικαστηρίου: Η UNOPS χρηματοδότησε το ΝΑΙ


Σχόλιο Συντακτικής Ομάδας: Τώρα που έχει σφραγιστεί το γεγονός των χρηματοδοτήσεων για το ΝΑΙ και με απόφαση δικαστηρίου, ποιος θα ειρωνευτεί την ύπαρξη “περιρρέουσας ατμόσφαιρας”; Ποιος μπορεί να πει ότι ξένες υπηρεσίες (η UNOPS εν προκειμένω) δεν έδωσαν λεφτά για να προωθηθεί πολιτικά το Σχέδιο Ανάν; Ποιος μπορεί να μας διαβεβαιώσει πως τέτοιου είδους (διαφανείς, ημιδιαφανείς ή αδιαφανείς) χρηματοδοτήσεις δεν θα δοθούν και κατά την διάρκεια ενός νέο Δημοψηφίσματος; Ποιος θα συνεχίσει να επιμένει πως ήταν η κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου (στην οποία συμμετείχε, ας μην ξεχνάμε, και το ΑΚΕΛ) που δήθεν “καλλιέργησε” τον διχασμό στην ελληνοκυπριακή κοινωνία, ενώ είναι πλέον αποδεδειγμένο πως ξένες υπηρεσίες είχαν βάλει το χεράκι τους;
‘Σημερινή’
«Η UNOPS χρηματοδότησε το ΝΑΙ»
26 Ιουλίου 2009, σελ. 4
Γιώργος Μιχαηλίδης
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απέρριψε την αγωγή που καταχώρησε ο επικοινωνιολόγος και αρθρογράφος Ανδρέας Πετρίδης σε βάρος:
Του Εκδοτικού Οίκου Δίας, του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου Κώστα Χατζηκωστή, του διευθύνοντα συμβούλου Άντη Χατζηκωστή, του δημοσιογράφου Γιώργου Χριστοδουλίδη και του γενικού γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου και μετόχου του Εκδοτικού Οίκου Πέτρου Ζαχαριάδη. Με βάση την απόφαση που εκδόθηκε στις 30 Ιουνίου 2009, ο Α. Πετρίδης θα κληθεί να καταβάλει στους εναγόμενους και τα δικαστικά έξοδα.


Ο ενάγων Ανδρέας Πετρίδης αξίωνε αποζημιώσεις για κατ’ ισχυρισμό λίβελο που δημοσίευσε ο εκ των εναγομένων δημοσιογράφος Γιώργος Χριστοδουλίδης στην εφημερίδα «Η Σημερινή» στις 24 Οκτωβρίου 2004, με τίτλο: «Οι μυστικές χρηματοδοτήσεις των Αμερικανών στην Κύπρο» και υπέρτιτλο: «Ονόματα, ποσά, φορείς και μεθόδους διακίνησης των κονδυλίων κατέχει το Προεδρικό».

Η βασική θέση του ενάγοντος ήταν ότι ο συντάκτης του δημοσιεύματος (Γ. Χριστοδουλίδης) παρουσίασε τον Πετρίδη ως παράδειγμα ατόμου που αλλάζει πολιτικές πεποιθήσεις για αδιευκρίνιστους λόγους, αλλά με ξεκάθαρο το υπονοούμενο ότι δωροδοκήθηκε ή χρηματίστηκε, αφού ο τίτλος, ο υπέρτιτλος και ένα μεγάλο μέρος του κειμένου κάνει αναφορά για ύποπτες, παράνομες και αδιευκρίνιστες συναλλαγές και χρηματοδοτήσεις. Το κείμενο, σύμφωνα με τον ενάγοντα, κατονομάζει ρητώς μόνο τον ίδιο.

Κατά την ακροαματική διαδικασία κατέθεσαν ο Πετρίδης και για τους εναγόμενους οι κ. Γ. Χριστοδουλίδης και Π. Ζαχαριάδης. Στη γραπτή δήλωσή του, ο ενάγων δέχθηκε ότι κατά την εποχή του δημοψηφίσματος εντάχθηκε στην πλατφόρμα του «ΝΑΙ», αλλά αρνήθηκε ότι δέχθηκε χρήματα ή ανταλλάγματα ή υποσχέσεις από οποιοδήποτε για να υποστηρίξει το Σχέδιο Ανάν το 2004. Επίσης, προφορικά συμπλήρωσε ότι στις προεδρικές εκλογές του 2003 συνεργάστηκε με τον Αλέκο Μαρκίδη, ενώ δέχθηκε ότι υποστήριξε τον ανθυποψήφιο του Νίκου Αναστασιάδη, Ιωάννη Κασουλίδη, στις εσωκομματικές εκλογές του ΔΗΣΥ το 2003.

Ο Πετρίδης αρνήθηκε ότι είχε ξαναδεί συμβόλαιο χρηματοδότησης της ομάδας «Μαζί Όλη η Κύπρος» με την UNOPS έναντι 14.400 λιρών και υποστήριξε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει ποιος έκανε τις συμφωνίες με την UNOPS για τη χρηματοδότηση της πλατφόρμας του «ΝΑΙ».

Ο Γ. Χριστοδουλίδης στη δική του μαρτυρία αναφέρθηκε στη γνωριμία με τον ενάγοντα από την εποχή των προεδρικών εκλογών το 2003, στη λήψη συνέντευξης από τον Πετρίδη, σε συνομιλίες, σε φωτογραφίες, αλλά και στην παραδοχή της Κίνησης «Μαζί Όλη η Κύπρος» ότι έλαβε χρήματα από την UNOPS για να προωθήσει πολιτικά το Σχέδιο Ανάν. Ο Πέτρος Ζαχαριάδης, που είναι ο κατά νόμον υπεύθυνος της εφημερίδας «Η Σημερινή» και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εκδοτικού Οίκου Δίας, ερωτήθηκε για τη σχέση του δημοσιογράφου με την εφημερίδα, τη γραμμή της εφημερίδας στο κυπριακό πρόβλημα και τις διαδικασίες που προηγούνται της δημοσίευσης του άρθρου.

Ήταν θέμα δημοσίου ενδιαφέροντος
Αξιολογώντας τη μαρτυρία, ο ενάγων έδωσε την εικόνα ότι προσπαθούσε να αποφύγει ορισμένες ερωτήσεις δίνοντας γενικόλογες και αόριστες απαντήσεις ή επικαλούμενος αδυναμία μνήμης. Αντιθέτως, ο Γ. Χριστοδουλίδης έδωσε την εικόνα προσώπου που παρά την έντασή του έδινε άμεσες απαντήσεις χωρίς υπεκφυγές και αοριστολογίες. Ο επαρχιακός δικαστής Λευκωσίας Χαράλαμπος Χαραλάμπους αποφάνθηκε ότι μέσα από την αντεξέταση του Α. Πετρίδη εξάγεται σαφής παραδοχή της Επιτροπής «Μαζί Όλη η Κύπρος» ότι την περίοδο του δημοψηφίσματος συζήτησε και έλαβε χρηματοδότηση από την UNOPS ύψους 14.400 λιρών.

Το Δικαστήριο κατέληξε ότι το δημοσίευμα είναι δυσφημιστικό υπό τύπον ψευδοϋπαινιγμού, όμως δεν αποδέχθηκε την εισήγηση για αληθή ή νομικό υπαινιγμό, αφού δεν καταδείχθηκε κανένα εξωτερικό στοιχείο που θα καθιστούσε το δημοσίευμα κατανοητό μόνο από κάποιους που το γνώριζαν.

Στις επισημάνσεις του το Δικαστήριο τόνισε ότι το Σχέδιο Ανάν ήταν, είναι και θα είναι για πολλά χρόνια θέμα δημοσίου ενδιαφέροντος. Τη δεδομένη στιγμή ήταν θέμα δημοσίου ενδιαφέροντος η χρηματοδότηση κάποιων για την υποστήριξή του. Είχαν παρέλθει έξι μήνες από το δημοψήφισμα, αλλά το θέμα αυτό απασχολούσε  δημοσίως και είχαν γίνει δηλώσεις στις οποίες παραπέμπει το δημοσίευμα μεταξύ των οποίων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αξιωματούχους του ΟΗΕ και των Η.Π.Α. Ο εναγόμενος 4 (Γ. Χριστοδουλίδης) είχε κάθε δικαίωμα να ασχοληθεί με το θέμα είχε υπόψην του και το αναφέρει ότι στην κατοχή αρμόδιων υπηρεσιών έχουν περιέλθει μέχρι και αντίτυπα επιταγών και άλλα στοιχεία και τεκμήρια. Κατά την ακροαματική διαδικασία αποδείχθηκε ότι όντως υπήρχαν τέτοια στοιχεία στην κατοχή κάποιων τα οποία και δημοσιεύτηκαν.

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ