Έρευνα για παροχή ελεύθερου διαδικτύου ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής ζήτησε σήμερα από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και από το Ρυθμιστή Ηλεκτρονικών Τηλεπικοινωνιών να διενεργήσουν έρευνα για το κόστος και τα οφέλη από τη δυνατότητα παροχής ελεύθερου διαδικτύου σε ολόκληρη την Κύπρο.
 Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Λευτέρης Χριστοφόρου, κατά τη σημερινή συνεδρία η Επιτροπή διαπίστωσε για ακόμα μια φορά ότι το διαδίκτυο στην Κύπρο είναι πανάκριβο και ουσιαστικά τα νοικοκυριά και οι πολίτες που θέλουν να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο καταβάλλουν ακριβό τίμημα. «Για αυτό και καταθέσαμε πρόταση ούτως ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να καταστεί η Κύπρος ελεύθερη ζώνη διαδικτύου», είπε.

 Ο κ. Χριστοφόρου δήλωσε πως για το σκοπό αυτό η Επιτροπή ζήτησε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και από το Ρυθμιστή Ηλεκτρονικών Τηλεπικοινωνιών να συνδράμουν με έρευνα εφ’ όλης της ύλης για το κόστος και το όφελος.

 «Εμείς ως Επιτροπή θεωρούμε ότι τα οφέλη θα είναι πάμπολλα και θα αντισταθμίζουν το οποιοδήποτε κόστος, λαμβάνοντας υπόψη ότι και η ΕΕ προωθεί την ψηφιακή οικονομία αλλά και σύγχρονες τεχνολογίες. Θα είναι ένα σημαντικό θετικό πλεονέκτημα και για την Κύπρο και για την ΕΕ να έχει μια χώρα μέλος η οποία θα έχει ελεύθερο διαδίκτυο», πρόσθεσε.
 Ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε επίσης ότι και οι ταχύτητες του διαδικτύου στην Κύπρο είναι πολύ χαμηλές «και αυτό που ζητήσαμε επιτακτικά είναι να αρχίσει πιλοτικά το πρόγραμμα είτε από μια πόλη είτε από ένα μεγάλο Δήμο, για να δούμε τι προβλήματα υπάρχουν, τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα που θα δημιουργηθούν».

«Η τεχνολογία τρέχει με υψηλές ταχύτητες, η Κύπρος μπορεί σε αυτό τον τομέα να πρωτοτυπήσει και πιστεύω ότι πεδίο δόξης λαμπρό για πρωτοτυπία και καινοτομία είναι να την καταστήσουμε ελεύθερη ζώνη διαδικτύου. Η Επιτροπή θα συνεχίσει την προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση», είπε και πρόσθεσε πως είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι τόσο το Υπουργείο Συγκοινωνιών όσο και το Πανεπιστήμιο Κύπρου αλλά και άλλοι φορείς στηρίζουν αυτή την ιδέα, και την θεωρούν εφικτή.

Ερωτηθείς πώς αντιδρούν οι μεγάλοι παροχείς υπηρεσιών διαδικτύου στην Κύπρο σε αυτή την πρόταση, ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι το οποιοδήποτε κόστος και τα οποιαδήποτε έσοδα των μεγάλων παρόχων θα διασφαλιστούν μέσα από μια συνολική και γενική μικρή χρέωση που θα είναι ανεπαίσθητη στους πολίτες, μπροστά στην υπηρεσία που θα λαμβάνουν και μπροστά στην εξοικονόμηση των χρημάτων που δίνουν τώρα για να έχουν διαδίκτυο.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, είπε ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο αλλά και φιλόδοξο σχέδιο η ελεύθερη διαδικτυακή κάλυψη ολόκληρης της Κύπρου. «Φαίνεται ότι ενώ υπάρχουν αρκετά προβλήματα και προβληματισμοί, δεν είναι αδύνατη η επίτευξη αυτού του στόχου», είπε.

Ο κ. Βότσης, αφού αναφέρθηκε στην απόφαση για εκπόνηση μελέτης από το Πανεπιστήμιο και το Ρυθμιστή Ηλεκτρονικών Τηλεπικοινωνιών, είπε πως μια πιθανή ελεύθερη διαδικτυακή κάλυψη του νησιού θα αποτελέσει και πόλο προσέλκυσης τουρισμού.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα ανέφερε ότι η Κύπρος μπορεί να πρωτοπορήσει και πως οι Κύπριοι πολίτες, οι οποίοι είναι από τους πιο επιβαρυνόμενους πολίτες στην ΕΕ, θα μπορούσαν να έχουν την ευχέρεια και τη δυνατότητα της πρόσβασης σε ελεύθερη ζώνη διαδικτύου.

Είπε πως η συζήτηση στην Επιτροπή Εμπορίου είναι μια συζήτηση που ανοίγει το δρόμο έτσι ώστε όλη η Κύπρος να μπορεί δωρεάν και ελεύθερα να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, σημειώνοντας πως οι θέσεις που εκφράστηκαν από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και των άλλων παρευρισκομένων έστειλαν αισιόδοξα μηνύματα ότι αυτή η σκέψη μπορεί να εφαρμοστεί.

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ