ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ Άμεση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στη βάση του Γενικού Σχεδίου Υγείας

Άμεση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στη βάση του Γενικού Σχεδίου Υγείας
Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια, τα οποία αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα θα οδηγηθούν σε κατάρρευση.
Η υγεία των πολιτών είναι ύψιστο κοινωνικό αγαθό και ευθύνη του κράτους να το διασφαλίσει στην υψηλότερη ποιότητα με το χαμηλότερο κόστος.
Σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης οι ασθενείς καταφεύγουν μαζικά στα κρατικά νοσηλευτήρια τα οποία δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο φόρτο εργασίας. Ταυτόχρονα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια υποαπασχολούνται με αποτέλεσμα κάποια να οδηγούνται στην αναστολή των εργασιών τους.

Τονίζουμε ότι χωρίς την ύπαρξη ιδιωτικών νοσηλευτηρίων το Γενικό Σύστημα Υγείας δεν μπορεί να εφαρμοστεί.
Η οριστική λύση είναι ασφαλώς η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, το οποίο λυπούμαι να παρατηρήσω, συζητείται για χρόνια, έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια ευρώ για μελέτες, έχει στελεχωθεί ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή του, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτε. Η Κυβέρνηση αφού άφησε να περάσουν τεσσεράμισι χρόνια αναξιοποίητα, προεκλογικά δηλώνει ότι θα το υλοποιήσει.
Για την άμεση επίλυση του προβλήματος εισηγούμαστε:
Με βάση το σύγχρονο σύστημα κοστολόγησης-αποζημίωσης DRG, το οποίο έχει ήδη εφαρμοστεί πιλοτικά σε ιδιωτικά και δημόσια νοσηλευτήρια σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και με έλεγχο της ποιότητας των παρεχομένων ιατρικών υπηρεσιών στη βάση διεθνών προτύπων, καλούμε το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει άμεσα σε συνεννόηση με τον Ιατρικό Σύλλογο και τις Επιστημονικές Εταιρείες για αξιοποίηση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.
Μεγάλος αριθμός των ασθενών τόσο στην πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα, όσο και στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια, που σήμερα βρίσκονται σε λίστες αναμονής, θα πρέπει διοχετευθεί προς τον ιδιωτικό τομέα.
Με αυτόν τον τρόπο επιλύονται άμεσα τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει. Εξυπηρετούνται γρήγορα και αποτελεσματικά οι πολίτες. Παράλληλα, στηρίζεται ο ιδιωτικός τομέας και δεν επιβαρύνεται ουσιαστικά ο κρατικός προϋπολογισμός, νοούμενου ότι όσα περίπου στοιχίζει μια ιατρική πράξη στο κράτος, βάση της κοστολόγησης, θα πληρώνεται ο ιδιωτικός τομέας.
Τέλος εισηγούμαστε την άμεση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του Τομέα της Υγείας στη βάση του Γενικού Σχεδίου Υγείας, επιλύοντας ουσιαστικά και ριζικά τα σοβαρότατα προβλήματα του καταρρέοντος συστήματος Υγείας.

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ