ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ Ειδικό Ταμείο για προβληματικά δάνεια πρώτης κατοικίας


Ειδικό Ταμείο για προβληματικά δάνεια πρώτης κατοικίας
Η πρόταση της Τρόικα, για «αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου ώστε οι τράπεζες να μπορούν να εκποιούν ακίνητα τα οποία έχουν ως εξασφαλίσεις για δάνεια που δεν εξυπηρετούνται σε μέγιστη περίοδο ενάμιση χρόνου» μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Ιδιαίτερα, εφόσον  ως μη εξυπηρετούμενα δάνεια  «θεωρούνται αυτά τα οποία δεν εξυπηρετούνται για περίοδο 90 ημερών». Θεωρούμε ότι τυχόν εφαρμογή της πρότασης της Τρόικα, στις παρούσες συνθήκες οικονομικής κρίσης και κοινωνικής δυσπραγίας με τα χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά, θα δημιουργήσει σοβαρότατα κοινωνικά προβλήματα και θα προκαλέσει αλυσιδωτές κατασχέσεις πρώτης κατοικίας. Είναι ορατός ο κίνδυνος, χιλιάδες οικογένειες να βρεθούν στο δρόμο χωρίς στέγη. 


Σε μια περίοδο που πολλά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν προβλήματα καθημερινής επιβίωσης, δεν μπορούμε να τους σφίγγουμε τη θηλιά στο λαιμό, αλλά πρέπει να  εξεύρουμε άλλους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε την ανάγκη εξυπηρέτησης των δανείων, χωρίς όμως να προκαλούμε ακόμα μεγαλύτερες κοινωνικές πληγές.  

Κατά την άποψη μας, υπάρχουν δύο τρόποι για να επιλυθεί το ζήτημα με τις  καθυστερήσεις στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας. Ο πρώτος τρόπος, είναι η σύσταση από το κράτος Ειδικού Ταμείου για την Πρώτη Κατοικία. Το Ταμείο αυτό θα μπορούσε να αγοράσει  από τις τράπεζες και τα συνεργατικά ιδρύματα, όλα τα στεγαστικά δάνεια  πρώτης κατοικίας, τα οποία παρουσιάζουν καθυστερήσεις στις πληρωμές των δόσεων πέραν των 90 ημερών. Ακολούθως, το Ειδικό Ταμείο θα αναλάβει να διαπραγματευτεί με τους ιδιοκτήτες των σπιτιών ώστε να εξευρεθεί ένας ομαλός και υγιής τρόπος αποπληρωμής των δανείων. 

Η διαπραγμάτευση θα αφορά την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής (π.χ. όπως γίνεται στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες), με ταυτόχρονη όμως μείωση του επιτοκίου, ώστε η μηνιαία δόση να είναι πολύ χαμηλότερη και οι ιδιοκτήτες να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Με αυτόν τον κοινωνικά αποδεκτό τρόπο, θα ελαφρυνθεί και το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών και των συνεργατικών, ενώ θα ενισχυθεί με ρευστότητα η αγορά. 

Ο δεύτερος τρόπος είναι η νομοθετική ρύθμιση των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους εώς και τα 99 χρόνια, χωρίς όμως αύξηση του επιτοκίου. Το μοντέλο αυτό εφαρμόζεται με επιτυχία σε Αγγλία και Ισπανία, ενώ πρόσφατα ρυθμίστηκε και στην Ελλάδα, η οποία, όπως όλοι πολύ καλά γνωρίζετε, αντιμετώπισε πολύ σοβαρά κοινωνικά προβλήματα. Με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, δίνεται διέξοδος αφενός στα νοικοκυριά να αποπληρώσουν τις δόσεις τους και αφετέρου στις τράπεζες να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκια τους. Ουσιαστικά γίνεται μια νέα σύμβαση μεταξύ του ιδιοκτήτη και της τράπεζας, χωρίς περαιτέρω επιβαρύνσεις. 

Στόχος και των δύο προτάσεων που καταθέτουμε είναι να στηριχθούν οι ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας που για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορούν σήμερα να αντεπεξέλθουν στις αποπληρωμές των δανείων τους, προσφέροντας παράλληλα ανάσες ρευστότητας στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. 

Καλούμε, την Κυβέρνηση, τα κόμματα και τους άλλους Υποψηφίους, όπως ενσκήψουν με προσοχή στο σημαντικό αυτό κοινωνικό ζήτημα και όπως, καταθέσουν και τις δικές τους προτάσεις για την αντιμετώπιση του.  Δεσμευόμαστε ότι εμείς θα τις μελετήσουμε αντικειμενικά με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας και των πολιτών.
Δεν μας ενδιαφέρει η πατρότητα των προτάσεων, αλλά το κοινωνικό καλό

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ