Δανία - Κύπρος: Όταν οι Βίκινγκς συνάντησαν την Αφροδίτη

ERATO K. MARCOULLIS
@eratokm1

ΥΠΕΞ ERATO K. MARCOULLIS Cyprus
Έγινε σήμερα το μεσημέρι στο Υπουργείο Εξωτερικών, στη Λευκωσία, η παρουσίαση του βιβλίου «Δανία - Κύπρος: Όταν οι Βίκινγκς συνάντησαν την Αφροδίτη». Το βιβλίο ετοιμάσθηκε κα κυκλοφόρησε με συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών και του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Την επιμέλειά του είχαν οι καθηγητές Νεώτερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Γιώργος Γεωργής και Γιώργος Καζαμίας, υπεύθυνοι του ερευνητικού προγράμματος «Ευρωδακτύλιος». 
Όπως ανέφερε σε ομιλία της, κατά την παρουσίαση του βιβλίου, η Υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή, «οι Βίκινγκς», που έφθασαν στο νησί της Αφροδίτης, ήσαν στρατιώτες της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, όπου 22.623 Δανοί ειρηνευτές υπηρέτησαν από το 1964 μέχρι το 1992 και 25 από αυτούς άφησαν την τελευταία τους πνοή στο νησί».
 «Σε αυτούς τους Δανούς, που υπηρέτησαν στην Κύπρο, τους στρατιώτες της ειρήνης καθώς και στη μνήμη εκείνων που πέθαναν στο νησί, είναι αφιερωμένο το βιβλίο αυτό», δήλωσε η κ. Κοζάκου - Μαρκουλλή.
«Η Κύπρος», πρόσθεσε, «είναι σήμερα το μοναδικό κράτος της Ευρώπης με εδάφη υπό ξένη κατοχή, την κατοχή της Τουρκίας, με πολίτες που έχουν εκδιωχθεί από τις εστίες και τις περιουσίες τους, με μιαν πόλη, την Αμμόχωστο, που παραμένει περίκλειστη στο συρματόπλεγμα και απαγορεύεται στους πολίτες της να την προσεγγίσουν, με πόλεις και χωριά που παραμένουν σκλαβωμένα, εκκλησίες και μοναστήρια λεηλατημένα και μια πρωτεύουσα, τη Λευκωσία, που εξακολουθεί να είναι μοιρασμένη, όπως παλαιότερα το Βερολίνο».
«Η Κυπριακή Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, καταβάλλουν συνεχείς και άοκνες προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και για την επανένωση του νησιού και του λαού της Κύπρου, ούτως ώστε να επανέλθει η ομαλότητα, η ειρήνη και η πρόοδος για όλους τους Κυπρίους ανεξάρτητα από γλώσσα, θρησκεία και καταγωγή», είπε η Υπουργός.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και η Πρέσβειρα της Δανίας, Κίρστεν Ρόζενβολντ Γκίλαν, τονίζοντας πως «το βιβλίο χαρτογραφεί την ιστορία των κυπρο-δανεζικών σχέσεων, οι οποίες χρονολογούνται από δεκαετίες πίσω στο χρόνο, από την εποχή κατά την οποία ο Δανός Βασιλιάς Ερικ Άιεγκουντ (Έρικ Α’ του Πάντοτε Αγαθού), στο δρόμο του προς τους Αγίους Τόπους, ασθένησε και απεβίωσε στην Κύπρο το έτος 1103, μέχρι την περίοδο του αυξανόμενου εμπορίου και την απόφαση της Κυβέρνησης της Δανίας να συνεισφέρει στην Ειρηνευτική Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο το 1964 και μέχρι την απόφαση, η οποία ελήφθη στην Κοπεγχάγη το 2002, για να καλωσορίσει την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση».
«Αυτό το βιβλίο», είπε η κ. Γκίλαν, «είναι αφιερωμένο στις χιλιάδες των Δανών Ειρηνευτών, οι οποίοι ήρθαν στο νησί την ώρα της ανάγκης και για τους οποίους το νησί, η ομορφιά του και οι άνθρωποί του παραμένουν υπέροχα».
«Αυτοί είναι οι δεσμοί», πρόσθεσε η Πρέσβειρα της Δανίας, «που φέρνουν κάθε έτος εκατοντάδες πρώην Δανούς Ειρηνευτές ως επισκέπτες στο νησί και στις περιοχές όπου υπηρέτησαν και οι εμπειρίες και προσωπικές τους ιστορίες αποτελούν, ίσως, το μωσαϊκό των κυπρο-δανεζικών σχέσεων».
«Δυο χώρες, οι οποίες ευρίσκονται στα αντίθετα άκρα της Ευρώπης και αναρωτιέσαι», συνέχισε η Πρέσβειρα της Δανίας, «τί είναι αυτό που συνδέει τους δύο λαούς και τα κράτη αυτά μεταξύ τους;»
«Η απάντηση, που έρχεται στο μυαλό μου», είπε η κ. Γκίλαν, «είναι πολύ απλή: η θάλασσα, οι μύθοι και τα θαύματα της θάλασσας είναι στενά συνυφασμένα με τον πολιτισμό και την ιστορία μας».
«Ιστορίες αρχαίων Ελλήνων Θεών και Βίκινγκς πολεμιστών εξακολουθούν να εμπνέουν την ιστορική φαντασία και καταμαρτυρούν την ποιητική αφήγηση της θάλασσας», είπε η Πρέσβειρα της Δανίας.
«Μπορεί να είμαστε μικρές σε μέγεθος και πληθυσμό χώρες», δήλωσε η κ. Γκίλαν, «αλλά για αυτό ακριβώς διατηρούμε μίαν προς τα έξω προοπτική συνεργασίας με τον κόσμο, στο εμπόριο, στην επικοινωνία και στο σχηματισμό συνεταιρισμών».
Κάνοντας μίαν αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν και στην Ειρηνευτική Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο με τη συμμετοχή και Δανών στρατιωτικών, η κ. Γκίλαν ανέφερε ότι «το 1964 ο τότε Δανός Υπουργός Εξωτερικών, Περ Χέκεραπ, όταν εξηγούσε και δικαιολογούσε την απόφαση της Δανίας (για τη συμμετοχή της χώρας του στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ), εστίασε στη σημασία του `να βοηθήσουμε στη διατήρηση και ενδυνάμωση του ΟΗΕ ως ενός αποτελεσματικού οργάνου για την ειρήνη και για να επιτύχουμε συνθήκες που θα ενδυναμώσουν σταδιακά την πρόοδο προς την επίτευξη του μακρινού αλλά καθ` όλα σημαντικού στόχου` της ειρήνης».
«Οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών», συνέχισε η Πρέσβειρα της Δανίας, «ενισχύθηκαν περαιτέρω όταν η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ, και ορόσημο υπήρξε η Σύνοδος Κορυφής της Κοπεγχάγης το 2002, όπου επετεύχθη η μεγαλύτερη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την ένταξη και της Κύπρου».
«Τελευταίως», δήλωσε η κ. Γκίλαν, «η Δανία και η Κύπρος, μαζί με την Πολωνία, έχουν εργασθεί πολύ στενά στο τρίο της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και μαζί έχουμε εργασθεί για μιαν καλύτερη Ευρώπη, για θέσεις εργασίας και για ανάπτυξη και με την κοινή φιλοδοξία να προωθήσουμε την Ευρώπη πέρα από την κρίση, χωρίς να εγκαταλείψουμε το κοινωνικό μας μοντέλο».
Ο κ. Καζαμίας, σε σύντομο χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ανέφερε ότι ο τόμος, που παραδίδεται σήμερα, είναι αποτέλεσμα του ερευνητικού προγράμματος «Ευρωδακτύλιος», που εκπονείται από την ερευνητική ομάδα που λειτουργεί υπό την εποπτεία του συναδέλφου και φίλου του, Αναπληρωτή Καθηγητή Γιώργου Γεωργή, που είναι και ο πρωτεύων επιστημονικός υπεύθυνος.
«Το πρόγραμμα», όπως ανέφερε ο κ. Καζαμίας, «στηρίζεται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ενεργή συμμετοχή της Υπουργού Εξωτερικών και πολλών υπηρεσιακών φορέων» και «στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για τις σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Δεν είναι η πρώτη φορά που το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας και το Υπουργείο Εξωτερικών συνεργάζονται», δήλωσε ο κ. Καζαμίας, προσθέτοντας πως ο ίδιος και το Τμήμα του έχουν υποστηρίξει «επιστημονικά δραστηριότητες του Υπουργείου Εξωτερικών και άλλοτε» και ενδεικτικά ανέφερε «το θέμα των διεθνών πρωτοβουλιών για την ρύθμιση της εμπορίας κυπριακών αρχαιοτήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου το Τμήμα διαχρονικά συνεργάζεται με τις αρχές της Δημοκρατίας, με θετικά αποτελέσματα».
«Άλλοι χώροι συνεργασίας», είπε, «περιλαμβάνουν τις παράνομες ανασκαφές αλλά και τις προσπάθειες προστασίας αρχαιολογικών χώρων στα κατεχόμενα από τις `αναπτυξιακές` και άλλες πρωτοβουλίες του κατοχικού στρατού και όχι μόνον».
«Ελπίζουμε ότι ο τόμος αυτός θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον, μέσα από την κοινή μας ιστορία και τις κοινές μας εμπειρίες υπερβαίνοντας τις όποιες διαφορές μας», δήλωσε ο κ. Καζαμλιας.
«Το κτίσιμο αυτής της γέφυρας», είπε ο Καθηγητής, «είναι ο χώρος όπου η ακαδημαϊκή κοινότητα γενικά και η ιστορία ειδικότερα μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν και η `εφαρμοσμένη` χρήση αυτών των κοινών εμπειριών, από την άλλη, μπορεί πρωτίστως να αφεθεί στα ικανά χέρια της διπλωματίας».
Σχετικά με το περιεχόμενο του βιβλίου, η Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «είναι μια γοητευτική περιήγηση μέσα στον χρόνο, που καταδεικνύει πως οι δύο χώρες, τόσο μακριά η μια από την άλλη, είναι ταυτόχρονα τόσο κοντά».
«Υπάρχουν κεφάλαια», είπε, «για τους Δανούς αρχαιολόγους που εργάσθηκαν στην Κύπρο, για τις κυπριακές αρχαιότητες στα μουσεία της Δανίας, για τον θάνατο του Δανού Βασιλιά Έρικ Α’ του Πάντοτε Αγαθού στην Πάφο, για τις σχέσεις στα μεσαιωνικά χρόνια, για την προξενική παρουσία της Δανίας στην Κύπρο από τα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας, για την πολιτισμική επικοινωνία, τις εμπορικές, τουριστικές, οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις, για τις επίσημες επισκέψεις πολιτικών αξιωματούχων και άλλα».
«Κεντρικός άξονας, αποβαίνουν τα κεφάλαια για το Δανικό απόσπασμα της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και για τις εμπειρίες και τις μαρτυρίες των Δανών στρατιωτών που υπηρέτησαν στην Κύπρο», πρόσθεσε η κ. Μαρκουλλή.
«Παραδίδω», δήλωσε η Υπουργός, «στην Πρέσβειρα της Δανίας στην Κύπρο, σε σένα αγαπητή Κίρστεν, το πρώτο αντίτυπο αυτού του βιβλίου, με την παράκληση να το διαβιβάσεις στον Υπουργό Εξωτερικών Βίλι Σόινταλ, με τα θερμά μου συγχαρητήρια για μιαν καθόλα επιτυχημένη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ».

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ