ΚΑΘΕ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΑΗΚ

Κάθε σπίτι και κάστρο μας έλεγε κάποτε ο φίλτατος Βάσος Λυσσαρίδης, σήμερα η ανάγκη για ηλεκτρικό ρεύμα θα μας οδηγήσει σε κάθε σπίτι και ΑΗΚ.

Το πρόγραμμα που περιγράφη πιο κάτω ο κύριος Ηλιόπουλος, είναι ένα πρόγραμμα που θα έπρεπε να είχε αφαρμοστή από τις αρχές της δεκαετίας του 80. Έστω και τώρα όμως, ποτέ δεν είναι αργά.

Πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής συστήματος αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας με την χρήση μικρών φωτοβολταϊκών σε 125 στέγες σπιτιών, αποφάσισε να εφαρμόσει η ΡΑΕΚ. 

Σε δηλώσεις στο Πρωινό Δρομολόγιο, ο Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος της ΡΑΕΚ, είπε πως το σχέδιο θα είναι εγκατάσταση συμψηφισμού της ενέργειας. Δηλαδή, πρόσθεσε, τα σπίτια θα διαθέτουν φωτοβολταϊκά και το ρεύμα που θα παράγουν την ημέρα θα το δίνουν στο δίκτυο της ΑΗΚ, ενώ τη νύκτα που δεν έχει ηλιοφάνεια θα χρησιμοποιούν το δίκτυο της ΑΗΚ.

Αυτή η ανταλλαγή, είπε, θα έχει ως αποτέλεσμα το τιμολόγιο του καταναλωτή να είναι μηδενικό. Ο κύριος Ηλιόπουλος ανέφερε ότι το πρόγραμμα θα αρχίσει σύντομα και θα εφαρμοστεί πιλοτικά για ένα χρόνο, αλλά στόχος είναι από το 2014 να εφαρμοστεί σε όλη την Κύπρο. Τα σπίτια που θα επιλεγούν αρχικά θα καλύπτουν όλες τις περιοχές της Κύπρου, ενώ θα προστεθούν και κυβερνητικά κτίρια. Το κόστος εγκατάστασης θα το επωμιστούν οι καταναλωτές.

Στη διάρκεια της πιλοτικής εφαρμογής θα γίνει καταγραφή των επιπτώσεων που θα έχει στο δίκτυο και στους καταναλωτές. Επιθυμία της ΡΑΕΚ είναι στο τέλος της ημέρας η παραγωγή από το φωτοβολταϊκό να ισούται περίπου με τη κατανάλωση που έχει στο σπίτι. Ο κύριος Ηλιόπουλος επεσήμανε πως το πιλοτικό σχέδιο δεν σταματά το υφιστάμενο πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, το οποίο δεν προβλέπει αξιοποίηση της παραγόμενης ενέργειας στο υποστατικό του παραγωγού αλλά μόνο πώληση του ηλεκτρισμού στην ΑΗΚ

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ