Η "ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΗ" ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΣΟΚΚΩΝ

Ξεκίνησε σήμερα στις 6 το πρωί, για πρώτη μέρα η "ελεγχόμενη" και "συμφωνημένη" απεργία στα ξενοδοχεία της ΤΣΟΚΚΟΣ χοτέλς η οποία θα διαρκέσει 2 εικοσιτετράωρα.
Το ξεκίνημα μιας απεργίας στις 6 το πρωί, έχει την σημασία του καθ ότι συμπληρώνονται οι 24 ή 48 ώρες αναλόγως και πάλιν στις 6 το πρωί, τουτέστιν, μπορούν στις 7 το πρωί να πιάσουν δουλειά και να καθαριστούν οι κοινόχρηστοι χώροι, οι πισίνες κλπ, και μετά τα δωμάτια, ακολούθως δε να σερβιριστεί το πρωινό στις 7 το πρωί κι έτσι όλοι είναι ευχαριστημένοι..

Οι συντεχνίες για τον αγώνα "προστασίας" των δικαιωμάτων των εργαζομένων που έδωσαν, οι ΤΣΟΚΚΟΙ γιατί κατάφεραν να μειώσουν κι άλλο το μισθολόγιο τους επεκτείνοντας παράλληλα την κερδοφορία τους, οι Τουριστικοί πράκτορες που δεν επηρεάστηκαν οι διακοπές των πελατών τους κι οι τιμημένη ξενοδοχοϋπάλληλοι που έχουν διατηρήσει για ακόμα 6 μήνες την δουλειά τους ή το κατώτατο όριο των 4,000 ευρώ σε εισφορές πετυχαίνοντας έτσι την εξασφάλιση του ανεργιακού επιδόματος κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου.
Όλα γίνονται για το θεαθήναι καθ ότι έχουν όλα προ-συμφωνηθεί ανάμεσα στους ΤΣΟΚΚΟΥΣ και στις Συντεχνίες.
Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο, κάθε χρόνο τα ίδια γίνονται και κάθε χρόνο πάνε και ένα βήμα πίσω οι εργαζόμενοι χάνοντας συνεχώς από τα κεκτημένα τους δικαιώματα.
Οι συλλογικές συμβάσεις υπάρχουν μόνο στο όνομα διότι στην πράξει αν εφαρμόζονταν κατά γράμμα, τότε όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού πιθανών και να έκλειναν.
Όλοι κάνουν τα στραβά ματιά και κάθε χρόνο χειροτερεύουν τα πράγματα.
Οι υπάλληλοι είναι ανήμποροι να αντιδράσουν και νιώθουν προδομένοι από τις ίδιες τους τις συντεχνίες.
Οι φράσεις κλισιέ "κρύψε να περάσουμε" ή "έχετε δουλειά, τι άλλο Θέλετε" καθώς και απειλή  του φάσματος της ανεργίας, έχουν γίνει πολύ μοδάτες ανάμεσα σε όλους.
Αυτά που κάνουν οι ΤΣΟΚΚΟΙ βρίσκουν και τους άλλους ξενοδόχους σύμφωνους, κι έτσι όποια νέα μισθολογικά μέτρα περάσουν πρώτοι οι ΤΣΟΚΚΟΙ, τα εφαρμόζουν κι όλοι οι υπόλοιποι μετά.
Οι ΤΣΟΚΚΟΙ απέκτησαν αυτή τη δυναμική και αυτά τα προνόμια καθότι οι ιδιόκτητες μονάδες τους πλησιάζουν σχεδόν το 30% των συνολικών κλινών του νησιού. Οι πάλε ποτέ ξενοδοχειακοί κολοσσοί, όπως ο ΛΟΥΗΣ, η ΚΑΝΙΚΑ, ο ΛΟΡΔΟΣ ο ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ  κλπ έχουν μειώσει τις μονάδες του και έχουν συγκεντρωθεί σε πιο ποιοτικό τουρισμό, η δε ΑΚΟΥΑΣΟΛ
έχει καταντήσει ουραγός της ξενοδοχειακής βιομηχανίας με αμφιβόλου ποιότητας τουριστικό προϊόν.
Προτού ξεκινήσουν μια απεργία, συμφωνούν οι ΤΣΟΚΚΟΙ με τις συντεχνίες σε ποία ξενοδοχεία θα τους "κάνουν" την απεργία.
Είναι όλα συμφωνημένα και προκαθορισμένα ακόμα και ποιες μέρες θα κηρύξουν τη απεργία, κι έτσι δίνεται η ευκαιρία στους ΤΣΟΚΚΟΥΣ να 'κουβαλήσουν' έξτρα προμήθειες, καθώς και να συμφωνήσουν και με τους τουριστικούς πράκτορες για τον μη καθαρισμό των δωματίων, κι έτσι γλυτώνουν κι από την καταβολή τυχών αποζημιώσεων.
Οι πελάτες είναι ήδη ενημερωμένοι και "δείχνουν" κατανόηση για 1-2 μέρες ανάλογα με το πόσες μέρες θα κρατήσει η "μαγειρεμένη" απεργία.
Κάθε χρόνο στήνεται το ίδιο σκηνικό.
Τα φαγητά μαγειρεύονται σε άλλα ξενοδοχεία των ΤΣΟΚΚΩΝ και μεταφέρονται από το προσωπικό τους που δεν απεργεί, σερβίρονται δε από τους Διευθυντές ή τμηματάρχες ή ακόμα και από το γραφειακό προσωπικό που δεν ανήκει σε συντεχνίες.
Ας μην ξεγελιόμαστε, όλοι έχουν να κερδίσουν από τέτοιου είδους απεργίες. Οι ΤΣΟΚΚΟΙ που διατηρούν το Κυπριακό και έμπειρο προσωπικό τους, και οι συντεχνίες που συνεχίζουν να ρίχνουν στάχτη στα μάτια των μελών τους ότι τάχα μου αγωνίστηκαν για να περισώσουν ότι περισώνεται κι έτσι διατηρούν κι αυτοί τις δουλειές τους δικαιολογώντας με αυτό τον τρόπο την συνέχιση ύπαρξης τους στα εργατικά δρώμενα του τόπου.
Οι καιροί έχουν αλλάξει και δυστυχώς οι συντεχνίες δεν έχουν απολύτως τίποτα να προσφέρουν πλέων. Άλλοι καιροί, άλλα ήθη, διαφορετικές οι συνθήκες.
Οι συντεχνίες θέλουν να τα έχουν καλά με την κάθε εργοδοτική πλευρά διότι είναι πλήρης εξαρτώμενη η επιβίωση τους από τις εισφορές των εργοδοτών.
Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν είναι άμοιροι ευθυνών, οι διαχρονικές τους απαιτήσεις και τα διαχρονικά τους κεκτημένα δικαιώματα που κέρδισαν όπως -επίδομα σπλιτ, επίδομα Κυριακής, επίδομα μεταφοράς, επίδομα φαγητού, το 25%, τριπλές αργίες, οι εφτά ώρες εργασίας, και άλλα πολλά, τους έχουν καταστήσει μισθολογικά ασύμφορους για τους σημερινούς εργοδότες, ιδιαιτέρως στους φθηνούς και δύσκολους τουριστικούς καιρούς που διανύουμε.

Comments

  1. pantos,
    kamnoun tzie agathoergies oi kyrioi aftoi.
    dinoun kai gia tous ftoxous.
    xrisimopoioun to gnosto filanthropiko ydrima KEPA tou makariti p.evelthon.
    to diafimizoun ke stin istoselida tous tsokkos.com

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ