Μάριος Χαννίδης: Το χρυσό παιδί του συστήματος

Μάριος Χαννίδης: Το χρυσό παιδί του συστήματος, Αναξιοκρατία, ρουσφέτι και πλάτες από το ΕΥΡΩ.ΚΟ.
Στις 29/05/2012, η εφημερίδα «Πολίτης» έφερε στο φως μια εξόφθαλμη υπόθεση ρουσφετιού και αναξιοκρατίας που πλήττει για άλλη μια φορά το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα μάτια των πολιτών της. Ο μέχρι πρότινος Πρόεδρος της νεολαίας της ΕΔΕΚ, νυν στέλεχος του ΑΚΕΛ και χειροκροτητής της κυβέρνησης Χριστόφια, Μάριος Χαννίδης, διορίσθηκε σε μια καίρια θέση για την Κύπρο και την οικονομία της, αυτή του Γενικού Διευθυντή του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, σε μια περίοδο, μάλιστα, που η κυπριακή οικονομία εναποθέτει τις όποιες ελπίδες της για ανάκαμψη στον τουρισμό. Όπως αποκαλύπτεται, λοιπόν, ο Μάριος Χαννίδης ανταγωνίσθηκε για την εν λόγω θέση σαφώς πιο προσοντούχους ανθρώπους, και παρ’ όλα αυτά, κατάφερε να εξασφαλίσει την πολύ ευνοϊκή, σύμφωνα με το κύρος και τις οικονομικές απολαβές, θέση στον ημικρατικό οργανισμό, με τις θετικές ψήφους των κομματικών απεσταλμένων του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ και του ΕΥΡΩ.ΚΟ στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

Από αυτή την είδηση προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία που χρήζουν ιδιαίτερου σχολιασμού, καθώς και σημαντικά ερωτήματα από την απόφαση διορισμού του κ. Χαννίδη. Πρώτα απ’ όλα, είναι μια νέα περίπτωση αναξιοκρατίας που συντελεί στην αποδόμηση του κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας στα μάτια των ίδιων των πολιτών της. Σε μια εποχή που η οικονομία καταρρέει και τα ποσοστά ανεργίας των νέων ανθρώπων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και, μάλιστα, χωρίς κανένα φως στο τούνελ του μαρτυρίου της κυπριακής νεολαίας, κάποιοι στέκονται ιδιαίτερα «τυχεροί» και, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, βρίσκουν θέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με ιδιαίτερα προκλητικές απολαβές. Αν και δε θεωρούμε ότι τα πτυχία κάνουν τον άνθρωπο, εντούτοις δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα ως προς τα προσόντα του κ. Χαννίδη, αφού σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι κάτοχος προπτυχιακού διπλώματος του Πανεπιστημίου του Hull με βαθμό Pass, έναντι ενός ανθυποψηφίου κατόχου διδακτορικού από το Πανεπιστήμιο Columbia ή από ένα άνθρωπο που μετρά τριάντα-δύο χρόνια υπηρεσίας και, συνάμα, εμπειρίας στον Κ.Ο.Τ. Εύλογα, λοιπόν, φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι η επιλογή του κ. Χαννίδη αποτελεί την εξαργύρωση της προσήλωσής του στην κυβέρνηση Χριστόφια.

Το ρουσφέτι βρίσκει πρόσφορο έδαφος μέσα σε αυτή την κυβέρνηση, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται εξόφθαλμα και χωρίς ίχνος σεβασμού απέναντι στην κυπριακή κοινωνία. Μέσα σε μια πενταετία, ο δημόσιος και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας έχει διαβρωθεί από το μηχανισμό του ΑΚΕΛ, τοποθετώντας στελέχη, μέλη και φίλους του κόμματος σε καίριες θέσεις της κρατικής μηχανής. Θυμίζουμε χαρακτηριστικά τις υποθέσεις ρουσφετιού που είδαν το φως της δημοσιότητας, πότε προερχόμενες από το ΑΚΕΛ και πότε από το ίδιο το Προεδρικό Μέγαρο, που άφησαν άναυδη την κυπριακή κοινωνία.
 

Ένα ακόμα στοιχείο που χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς είναι η υποστήριξη που έτυχε ο κ. Χαννίδης από τον εκπρόσωπο του ΕΥΡΩ.ΚΟ στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κ.Ο.Τ. Ένα κόμμα που «αφόρισε» τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ως μορφή λύσης, μετά από πέντε χρόνια ζωής, έχοντας ως στόχο να διεμβολίσει τον αντιομοσπονδιακό και αντικατοχικό χώρο. Μετά την περίεργη συμμαχία που έχει συνάψει με τον Πρόεδρο του ΔΗ.ΚΟ. (και μέχρι πρότινος εταίρο της κυβέρνησης Χριστόφια) όσον αφορά την επιλογή του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας για τον «ενδιάμεσο» χώρο, έχει προβεί σε ακόμα μια προκλητική κίνηση. Προκρίνει έναν ένθερμο υποστηρικτή του κ. Χριστόφια, υποψήφιο βουλευτή του ΑΚΕΛ στις τελευταίες Βουλευτικές Εκλογές, οπαδό της επαίσχυντης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και μη προσοντούχο για την κάλυψη της θέσης του Γενικού Διευθυντή του Κ.Ο.Τ. Το κόμμα του κ. Συλλούρη φανερώνει το πραγματικό προσωπείο του, που το καθιστά ως ένα αναπόσπαστο μέλος του σάπιου κομματικού συστήματος. Τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που παίζονται στην κυπριακή πολιτική σκηνή φαίνεται να το έχουν διαβρώσει και το αποτέλεσμα αποτυπώνεται στη μόνιμη απώλεια ποσοστών μέσα σε πολύ λίγες εκλογικές μάχες. Αυτό φανερώνει τη δυσπιστία, αλλά και την απογοήτευση του αντιομοσπονδιακού κόσμου έναντι του εγχειρήματος του κ. Συλλούρη, καθώς οι «εκπρόσωποι» αυτής της φωνής δε διστάζουν να προκρίνουν ανθρώπους που υποσκάπτουν την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ιδέες τους σε σημαντικά κρατικά αξιώματα ή, ακόμα χειρότερα, να δημιουργούν στρατηγική συμμαχία με τον έτερο υπεύθυνο της σημερινής δυστυχίας και μαρασμού της κοινωνίας μας, τον κ. Καρογιάν.
 

Το ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου αντιπαλεύει από την πρώτη μέρα ίδρυσής του την αναξιοκρατία και το ρουσφέτι που είναι καλά ριζωμένα στα θεμέλια του σάπιου κομματικού συστήματος. Έχει τονίσει πολλές φορές πως οι ανάξιοι δεν πρέπει να είναι στο πηδάλιο αυτής της χώρας, γιατί είναι ικανοί να μας οδηγήσουν σε νέες τραγωδίες τύπου Μαρί. Η εντύπωση που επικρατεί στην κυπριακή κοινωνία και, ειδικότερα, στην νεολαία αυτού του τόπου, πως «όλα γίνονται με μέσο» πρέπει να εκλείψει. Αυτό θα επιτευχθεί με πράξεις και όχι με ευχολόγια. Η εντύπωση αυτή θα απαλειφθεί όταν για παράδειγμα η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας ασκήσει σωστά τα καθήκοντά της και παρεμβαίνει αποτελεσματικά σε αυθαίρετες προσλήψεις τύπου Χαννίδη ή/και τα κέντρα αποφάσεων περάσουν από τα χέρια των πελατών των κομμάτων σε αυτά των τεχνοκρατών (π.χ. Διοικητικά Συμβούλια ημικρατικών οργανισμών) ή/και το σύστημα αξιολόγησης της Δημόσιας Υπηρεσίας εκσυγχρονιστεί, με αποτέλεσμα οι άξιοι να προάγονται στα σημαντικά πόστα και οι ανάξιοι να απολύονται. Τότε είναι δυνατόν να φτιάξουμε μια νέα γενιά δημιουργική και ανταγωνιστική έτσι ώστε να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα στα οποία μας έχει βάλει η προηγούμενη γενιά της κομματοκρατίας. Μια νέα γενιά αυτόνομη και εθνικά συνειδητοποιημένη.
 

Γραφείο Τύπου
 
ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ