Κράτος σε αποσύνθεση… με προοπτική κατάλυσης


Του Γιώργου Λιλλήκα
Λάθος πολιτικές αποφάσεις και χειρισμοί, αναχρονιστικές αντιλήψεις των διεθνών σχέσεων και διοικητικές ανικανότητες οδήγησαν στην τραγωδία του Μαρί. Ψευδαισθήσεις, αφέλειες και φοβικά σύνδρομα οδήγησαν σε καταστροφικές μονομερείς υποχωρήσεις στο Κυπριακό, με αποτέλεσμα η υπό διαπραγμάτευση λύση να υπόσχεται ένα μη λειτουργικό και θνησιγενές κρα τικό μόρφωμα, πηγή νέων προστριβών και διενέξεων.
Ο εφησυχασμός, η αναποφασιστικότητα, η αδυναμία κατανόησης της πηγής των προβλημάτων και οι δογματικές αντιλήψεις οδήγησαν τα δημόσια οικονομικά σε απελπιστική κατάσταση και την οικονομία στο χείλος της καταστροφής.
Αυτή είναι η ζοφερή εικόνα της Κύπρου, 42 μήνες μετά την ανάδειξη στην Προεδρία της Δημοκρατίας του Δημήτρη Χριστόφια. Αυτή την πραγματικότητα βιώνουν οι Κύπριοι πολίτες στην καθημερινότητά τους. Αυτή την πραγματικότητα, δυστυχώς, δεν δείχνει να την αντιλαμβάνεται και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γιατί εκλαμβάνει την κριτική και τη διαφορετική άποψη ως «υπόσκαψη». Η πραγματική εικόνα δεν φτάνει στον Πρόεδρο, γιατί δεν επιτρέπεται στους συνεργάτες του να είναι φορείς της αλήθειας και καθρέφτης της κοινωνικής κατάστασης και των αισθημάτων του λαού. Γι' αυτό το λόγο δεν υπάρχει ελπίδα για διορθωτικά μέτρα και πολιτικές, που θα επαναφέρουν τον τόπο στην πορεία της προόδου και της ευημερίας, υπό την Προεδρία του νυν Προέδρου.
Δυστυχώς η κατάσταση είναι χειρότερη από τη ζοφερή εικόνα που περιέγραψα πιο πάνω. Δεν είναι μόνον το Κυπριακό που οδεύει σε μια λύση τουρκικών προδιαγραφών. Δεν είναι μόνον το οικονομικό μας μοντέλο και στρατηγική, ως διεθνές κέντρο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, που απειλείται με την ένταξή μας στο Μηχανισμό Στήριξης. Είναι το ίδιο το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας που απειλείται: απειλείται με κατάλυση από την προοπτική του Κοινού Ανακοινωθέντος Χριστόφια-Ταλάτ της 23ης Μαΐου και την αποδοχή από τον Πρόεδρο όπως, η λύση οδηγήσει σε "Συνεταιρισμό δύο Συν ιστώντων (Συνιδρυτικών) κρατών". Απειλείται ακόμη και από τη δομική αποσύνθεση στην οποία το οδηγεί η αναποφασιστικότητα και η πολιτική ανεπάρκεια της διακυβέρνησης Χριστόφια.
Η αποσύνθεση είναι τέτοια που αφήνει εκτεθειμένη την ασφάλεια του κράτους, δυσκολεύει τον έλεγχο και την ομαλή λειτουργία του χρηματιστηρίου, αποδυναμώνει την προστασία των καταναλωτών και θέτει σε κίνδυνο την επιτυχή διεκπεραίωση, από την Κυπριακή Δημοκρατία, της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Ενδεικτικά αναφέρω πως: πρώτον, η θέσ η του Πολιτικού προϊσταμένου της ΚΥΠ παραμένει κενή για ένα σχεδόν χρόνο. Δεύτερον, κενή παραμένει για πολλούς μήνες η θέση του Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Τρίτον, η θέση του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού παραμένει κενή εδώ και αρκετό καιρό. Τέταρτον, η θέση του Συντονιστή της Προεδρίας της ΕΕ είναι εδώ και αρκετές βδομάδες κενή. Κενή και ξεχασμένη παραμένει και η θέση του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή. Τέλος, εδώ και ένα σχεδόν μήνα χηρεύουν τα αξιώματα του Υπουργού Άμυνας και του Υπουργού Εξωτερικών, ενώ για μια βδομάδα το Κυπριακό Κράτος λειτουργεί με ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο να τελεί υπό παραίτηση.
Όχι μόνον η πολιτική και διοικητική ανεπάρκεια της κυβέρνησης οδήγησαν τον τόπο στη χειρότερη κατάσταση που βρέθηκε ποτέ, μετά την τουρκική εισβολή του '74, αλλά η παροιμιώδης αναποφασιστικότητα και η απουσία των αναγκαίων πολιτικών δεξιοτήτων προμηνύουν χειρότερα κακά για την Κύπρο.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον και μ’ αυτές τις προοπτικές, οι ευθύνες των πολιτικών δυνάμεων, που συμφωνούν με αυτές τις διαπιστώσεις και διαβλέπουν τους επικείμενους κινδύνους, είναι τεράστιες. Μπροστά στην επικείμενη ολική (πολιτική, οικονομική και κοινωνική) καταστροφή, τα κόμματα οφείλουν να παραμερίσουν τις όποιες κομματικές σκοπιμότητες προκειμένου να εξευρεθεί μια διέξοδος, που θα αποτρέψει τις επικείμενες καταστροφικές εξελίξεις και θα προστατεύσει την Κύπρο.
Τι σημασία έχει ποιος θα είναι ο Πρόεδρος το 2013 αν μέχρι τότε η Κύπρος θα βρίσκεται στο Μηχανισμό Στήριξης; Αν το Κράτος θα βρίσκεται σε πλήρη αποσύνθεση και η Κυπριακή Δημο κρατία σε δεσμευτική διαδικασία κατάλυσης;
Εκείνο που προέχει είναι να σώσουμε τον τόπο και να προστατεύσουμε το Κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό που οι πολίτες αναμένουν είναι οι κομματικές ηγεσίες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Να παραμερίσουν τα μικρά και ασήμαντα που τους χωρίζουν, να καθίσουν, όλοι όσοι ειλικρινά ανησυχούν για την πορεία των εξελίξεων, γύρω από ένα τραπέζι και να βρουν εκείνες τις λύσεις που θα δώσουν ελπίδα στο λαό και προοπτική στον τόπο.

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ