ΠΑΤΗΡ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΣ ΜΕΡΑΚΛΗΣ

Σήμερα στις 3,30μ μ στον ΑΝΤ1 Κύπρου, στην εκπομπή της Κατερίνας Χριστοφίδου ‘’ΒΑΛΕ ΑΝΤΕΝΝΑ’’ φιλοξενούμενος θα είναι ο Πατήρ Παγκράτιος Μερακλής.
Από σίγουροςΜμητροπολίτης, αριστερός ψάλτης 
Πρόσχαρος όσο ποτέ ο Παγκράτιος Μερακλής, απαλλαγμένος από την πίκρα, τους θρόνους και τις έριδες
 Του Βάσου Βασιλείου ΦΩΤΟ: Α. ΜΑΝΩΛΗ
Φωτογραφία
Δεν ξέρω αν ισχύει η ρήση ότι «το ράσο δεν κάνει τον παπά», αλλά αν συναντούσα αλλού τον εν αργία αρχιμανδρίτη Παγκράτιο Μερακλή δεν θα τον αναγνώριζα με τζιν παντελόνι και μπεζ πουκάμισο. Ίσως αυτό να σχετίζεται και με τα χρόνια που πέρασαν.
Ίσως να φταίει ότι δεν φορούσε ράσα, ότι άσπρισαν τα γένια και τα μαλλιά του, ότι απομακρυνθήκαμε από το 1996, όταν χιλιάδες κάτοικοι της Σολιάς συγκεντρώθηκαν έξω από την Αρχιεπισκοπή, έτοιμοι ακόμη και να την κάψουν με βυτιοφόρο όχημα γεμάτο καύσιμα, για το γεγονός ότι προωθείτο η τιμωρία για ηθικούς λόγους.
Τον επισκεφθήκαμε την περασμένη Τετάρτη στην κοινότητα Κατύδατα, όπου αποσύρθηκε μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου.
Τον ακούμε να λέει, απευθυνόμενος στις 20 αγελάδες του: «Ελάτε κόρες». Αυτές ακολουθούν το δρόμο που ακολουθούν κάθε μέρα για τη βοσκή. Περπατάμε μαζί του στους αργούς ρυθμούς της υπαίθρου, μακριά από το βουητό της πόλης, όπου τα κελαηδήματα των πουλιών είναι περισσότερα από τις κόρνες των οχημάτων.
Ανακαλώ στη μνήμη μου την ταραγμένη εποχή του 1996 και τη φυγή του στην Ελλάδα για ένα μήνα. Όταν επιστρέφει η υποδοχή ήταν άνευ προηγουμένου για έναν κοινό θνητό.
Τα χρόνια πέρασαν, οι φανατικοί και μη, οπαδοί, χάθηκαν στο διάβα του χρόνου, αν και όπως λέει ο ίδιος, πολλοί είναι αυτοί που τον εκτιμούν και τους εκτιμά και ο ίδιος. Άλλοι τον λάτρευαν πραγματικά, άλλοι τον στήριξαν αντιδρώντας στον τότε αυταρχισμό της ηγεσίας της Εκκλησίας, άλλοι σε μια προσπάθεια να αναδειχθούν οι ίδιοι και άλλοι για δικούς τους λόγους. Ακόμη και άνθρωποι που δεν ψήφιζαν στη μητροπολιτική περιφέρεια Μόρφου τάχθηκαν υπέρ του.
Όταν έσβησαν τα φώτα της δημοσιότητας και καταλάγιασε ο θόρυβος, η ηγεσία της Εκκλησίας του πρότεινε, εκτός από το μισθό, που συνεχίζει μέχρι και σήμερα να του καταβάλλει, να του παραχωρήσει διαμέρισμα στη Λευκωσία. Αρνήθηκε και ακολούθησε πρόταση για παραχώρηση στέγης στη Γαλάτα ή στέγης και έκτασης γης στα Κατύδατα. Προτίμησε το τελευταίο. Όπως μας εξηγεί, τότε αναζητούσε κάτι για να περνά τις ώρες του παραγωγικά. Βρήκε δύο αγελάδες και σήμερα έχει 20 αγελάδες, πέντε γαϊδάρους, δύο άλογα και κότες. Τα μαλακά χέρια του κληρικού διαδέχτηκαν χέρια ροζιασμένα της δουλειάς. Σήμερα είναι 54 ετών στο σώμα και 15-16 στην ψυχή.
Κάθε πρωί ξυπνά στις 5.30 το πρωί και αρχίζει η διαδικασία σίτισης των ζώων και γενικά της περιποίησης τους. Σε αυτή τη φάση τον πετύχαμε και μας υποδέχτηκε εγκάρδια. Τι κι αν στο παρελθόν έγραψα πράγματα για τον Παγκράτιο που δεν θα τα συγχωρούσα στον εαυτό μου ακόμη κι εγώ ο ίδιος; Καθώς περπατάμε δίνει οδηγίες στις αγελάδες και αυτές υπακούνε. «Σε έμαθαν» σχολιάζω. Ναι, καταλαβαίνουν ακόμη και το θόρυβο του αυτοκινήτου. Τα ζώα, λέει, καταλαβαίνουν ακόμη και το πότε είσαι χαρούμενος ή λυπημένος και λες και το δείχνουν με τον τρόπο που σε κοιτάζουν. 
ΘΑ ΕΠΕΣΤΡΕΦΕ ΩΣ ΚΛΗΡΙΚΟΣ;
- Θα ‘θελες να λειτουργήσεις ξανά;Εξαρτάται υπό ποίες προϋποθέσεις. Όταν θέλεις να υπηρετείς το Θεό και να βοηθάς και τον άνθρωπο υπάρχουν και άλλοι τρόποι. Μπορεί να είσαι και λαϊκός και να επιτελείς έργο θεάρεστο. - Αν σου πουν να επιστρέψεις ως κληρικός θα το κάνεις;Δεν ξέρω. -Ζήτησες καμιά φορά επανεξέταση της υπόθεσης ή άρση της αργίας;Όχι. Ούτε πρόκειται να ζητήσω κάτι τέτοιο. - Δεν λειτουργείς σε εκκλησία από τότε.Ψάλλω, είμαι αριστερός ψάλτης.
Βρήκε τη γαλήνη, αλλά θυμάται τα γεγονότα του 1996 
Τελικά Παγκράτιε βρήκες τη γαλήνη σου εδώ;Πάντα αισθανόμουν γαλήνη μέσα μου, αν και εδώ ο χώρος από μόνος του διαφέρει ουσιαστικά από την πόλη.
Εδώ μόνος, θυμάσαι τι έγινε το 1996;Είναι στιγμές που θυμάμαι, αλλά ο άνθρωπος πρέπει να κοιτάζει μπροστά, αφού το να κολλήσει κανείς στο παρελθόν δεν του προσφέρει τίποτε.
Θυμάσαι δηλαδή πώς άρχισε η όλη υπόθεση; Κοιτάξτε, κενώθηκε ο θρόνος της Μόρφου, οπόταν αντικειμενικά ετέθη θέμα διαδοχής. Ήταν το Φεβρουάριο του 1996.
- Θυμάσαι ημερομηνία;Όχι ακριβώς. Ήταν μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου.
-Σε κατηγόρησαν για ηθικό κώλυμα, αλλά παρόλον ότι κατά καιρούς κατηγορήθηκανκαι άλλοι, μόνο εσύ τιμωρήθηκες. Γιατί οι Συνοδικοί επέμειναν τόσο πολύ στη δική σουπερίπτωση;Δεν μπορώ να ξέρω τι σκεφτόταν ο κάθε Συνοδικός.
- Η εκλογή σου τότε ήταν βέβαιη.Από πλευράς του κόσμου ναι, αλλά από πλευράς ιεραρχίας όχι.
-Έλεγχες τον κόσμο που συγκεντρώθηκε έξω από την Αρχιεπισκοπή;
Ελέγχονταν από την επιτροπή που με στήριζε, αλλά κάποιοι δεν μπορούσαν να ελεγχθούν. Η συντριπτική πλειοψηφία ήταν αγνοί άνθρωποι. Πολλοί πίστευαν ότι συντελείτο μια αδικία και διαμαρτύρονταν γι’ αυτό που πίστευαν ότι ήταν σωστό και δίκαιο.

- Για ηθικό κώλυμα σε κατηγόρησαν και κάποιοι από την περιοχή της Σολιάς;Υπήρχαν και από την περιοχή. Κάποιοι εκλήθησαν στη Σύνοδο, αλλά δεν προσήλθαν για κατάθεση.
- Παλιά σε κατηγόρησαν ότι έδινες σε φτωχούς μέρος του μισθού σου. Εξακολουθείς να το κάνεις;
Αν βοηθάμε κάποιους ανθρώπους δεν πρέπει να το λέμε, αλλά αφού ρωτάς θα σου πω πως δεν άλλαξα σε πολλά πράγματα.

- Αυτούς που σε υποστήριζαν τότε, τους βλέπεις και σήμερα ή χάθηκαν στην πορεία του χρόνου;Ζω μέσα στον κόσμο και δεν έχω αποκοπεί από αυτόν. Ναι, συναντώ πολλούς.
Δεν το επιδιώκω ούτε κι εγώ να συναντήσω ειδικά κάποιους με τους οποίους η σχέση είναι πλέον τυπική.
Όταν έφυγα από εκεί, ήμουν βέβαιος όσο ποτέ άλλοτε, πως ακόμη και αν η Σύνοδος είχε δίκιο 100% και πάλι αδίκησε τον Παγκράτιο. Αν ίσχυαν αυτά που του καταλόγισαν δεν ήταν ο μοναδικός με το κώλυμα που του απέδωσαν. Και αν τα άδικα δεν ευλογούνται, κάποιοι θα δώσουν λόγο. 
>>παίρνει ακόμη φάρμακα
- Η υγεία σου είναι καλή; Ρωτώ επειδή έγραψα κι εγώ για κάποια σοβαρή ασθένεια. Παίρνεις κάποια φάρμακα ή σταμάτησες; Όχι, τα παίρνω. 

Comments

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ