"Μπορείς να καταδικάσεις το δημοσιογράφο αλλά όχι την αλήθεια" η απάντηση του Κώστα Βαξεβάνη στον Βγενόπουλο

Αποκαλυπτικός είναι ο γνωστός Έλληνας Δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης σε εκτενή επιστολή που δίνει στη δημοσιότητα μετά την καταδίκη του από Ελληνικό δικαστήριο αναφορικά με διαμάχη του με τον πρώην ισχυρό άνδρα της Marfin Laiki Ανδρέα Βγενόπουλο.

Στην επιστολή του ο Κώστας Βαξεβάνης, μεταξύ άλλων αναφέρεται και στις έρευνες αλλά και τη συνεργασία που είχαν ή δεν είχαν για την υπόθεση οι ελληνικές αρμόδιες αρχές με τις κυπριακές.

Ως γνωστό, το Εφετείο  Αθηνών τιμώρησε και τον εκδότη της εφημερίδας Πολίτης κύριο Παπαδόπουλο με 10 μήνες φυλάκιση. Ολόκληρη η απόφαση του Εφετείου στο τέλος του άρθρου.

Στην Κύπρο, ο Βγενόπουλος, απειλεί με μηνύσεις (φυλάκιση), και έντυπα του εγχώριου τύπου, ανάμεσα τους κι την ιστοσελίδα μας. (ας κοπιάσει)

Ολόκληρη η επιστολή του Κώστα Βαξεβάνη:

"Μπορείς να καταδικάσεις το δημοσιογράφο αλλά όχι την αλήθεια"

μια απάντηση του Κώστα Βαξεβάνη


Ο Ανδρέας Βγενόπουλος βιάστηκε να δημοσιοποιήσει στην Κύπρο (γιατί όχι και στην Ελλάδα;) πως καταδικάστηκα με 26 μήνες φυλάκιση για συκοφαντική δυσφήμηση μετά από μήνυσή του. Ήταν μια από τις πολλές μηνύσεις και αγωγές και είναι αλήθεια πως καταδικάστηκα (σε πρώτο βαθμό) με ποινή υπερδιπλάσια της ποινής του πρώην Υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Ναι, ένας υπουργός που καταχράστηκε την εμπιστοσύνη και την ψήφο των πολιτών για ένα θέμα όπως η λίστα Λαγκάρντ, είχε καλύτερη τύχη.

Είτε μου αρέσει είτε όχι, αυτή είναι η Ελληνική Δικαιοσύνη και δεν είναι απαραίτητα και πάντα Δικαιοσύνη. Μόλις μία μέρα πριν τελειώσει η δίκη και μετά από ανοιχτή διαμαρτυρία μου στον Υπουργό Δικαιοσύνης, η ελληνική Εισαγγελία αναγκάστηκε μετά από τρία χρόνια που έχει ανοιχτή δικογραφία για τον Βγενόπουλο, να κάνει αίτηση δικαστικής συνδρομής στην Κύπρο. Επιτέλους…

Στην Κύπρο συστήθηκε ολόκληρη Επιτροπή για την υπόθεση κατάρρευσης της Κυπριακής Οικονομίας, κατατέθηκαν πορίσματα, απόρρητα έγγραφα, κατέθεσαν μάρτυρες, αλλά η Ελληνική Δικαιοσύνη δεν θέλησε να λάβει γνώση για κανένα από αυτά. Δεν είμαι σίγουρος πως η Κυπριακή ήθελε, αλλά μιλάω για το τι έκανε η Ελληνική.

Το δικαστήριο λοιπόν που με δίκασε, για τους δικούς του λόγους, αποφάσισε πως πάνω από 5.000 σελίδες επίσημων εγγράφων που κατέθεσα και τα οποία πιστοποιούσαν ευθύνες της Διοίκησης της Marfin, δεν έπρεπε να τύχουν της προσοχής του. Ήταν πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος, της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, της Pricewaterhouse, της Κυπριακής Αστυνομίας, της Βουλής της Κύπρου αλλά και μια δικαστική απόφαση (αμετάκλητη από τον Άρειο Πάγο) η οποία καταδίκαζε την Marfin για αστική απάτη.

Οδήγησαν ένα επιχειρηματία σε leasing της Marfin και στη συνέχεια τον έβαλαν να αγοράσει μετοχές MIG τις οποίες δεν μπορούσε ωστόσο να πουλήσει για να κρατιέται ψηλά η μετοχή του Ομίλου. Η πληθώρα των ντοκουμέντων αντιμετωπίστηκε από τον Εισαγγελέα της έδρας απορριπτικά. Στην αγόρευσή του μάλιστα είπε πως η κατάρρευση της Κυπριακής Οικονομίας δεν σχετίζεται με το Βγενόπουλο όπως έγραφα στο δημοσίευμα βασιζόμενος σε έγγραφα των επίσημων Κυπριακών Αρχών αλλά όπως είχε «κάπου διαβάσει» οφείλεται στο έλλειμα, δηλαδή ότι η Κύπρος κατανάλωνε παραπάνω απ όσα παρήγαγε. Στη λογική ερώτησή μου γιατί δεν κατέρρευσαν η Γαλλία, η Αγγλία, η Πολωνία, η Ιρλανδία με μεγαλύτερο έλλειμα από αυτό της Κύπρου ο Εισαγγελέας δεν απάντησε. Δεν αποδέχθηκε πάντως πως «έσκασαν» οι Τράπεζες στην Κύπρο οδηγώντας στην κατάρρευση. Δεν αποδέχθηκε το αυτονόητο και επιστημονικά τεκμηριωμένο, προτιμώντας κάποιο δημοσίευμα αναλυτή του αυτομαστιγώματος και της τιμωρίας για την κατάρρευση.

Ο ίδιος Εισαγγελέας υποστήριξε πως έδρασα με δόλο και στοιχειοθέτησε το νομικό του συμπέρασμα με το επιχείρημα πως είμαι πολύ καλός δημοσιογράφος άρα είναι απίθανο να μην γνώριζα πώς έχουν τα πράγματα. Αυτή η πρωτοφανής νομική τεκμηρίωση, όπου η πιθανολόγηση εμφανίζεται να έχει τη δύναμη βεβαιότητας και να αποτελεί τεκμήριο ενοχής, τη συναντώ για πρώτη φορά στην καριέρα μου.

Σε όσα γνωστοποιεί στον Κυπριακό Τύπο ο κύριος Βγενόπουλος, δεν συμπεριλαμβάνει την επιχειρηματολογία του εναντίον μου η οποία εν ολίγοις έλεγε πως υπερασπίζω τα συμφέροντα των Κυπρίων ενάντια στην Ελλάδα, πως θέλω με τα δημοσιεύματά μου να αποφύγει η Κύπρος να του πληρώσει 4 δισεκατομμύρια και πως είμαι ένας πράκτορας των Κυπρίων. Αυτά είπε ο Ανδρέας Βγενόπουλος και για αυτά χαίρονται όσοι στην Κύπρο μιλούν με ελαφρά την καρδία για την καταδίκη μου.

Ξέρουν και όσοι ζουν στην Κύπρο και όσοι ζουν στην Ελλάδα, πως η Δικαιοσύνη, όπως είπα και στο δικαστήριο, δεν είναι τυφλή αλλά κατά καιρούς κλείνει το μάτι με νόημα σε κάποιους. Οι ελληνικές εισαγγελικές Αρχές ξέχασαν να ζητήσουν Κυπριακή συνδρομή και οι Κυπριακές Αρχές απ όσα μαθαίνω δεν είναι πάντα πρόθυμες να δράσουν. Ο Εισαγγελέας δικαστικής συνδρομής στην Ελλάδα Γιάννης Αγγελής, έφτασε στο σημείο να αναγκαστεί να στείλει αναφορά στον Άρειο Πάγο προκειμένου να γνωστοποιήσει όσα έμαθε σε συναντήσεις με τους Κύπριους συναδέλφους του, γιατί η ελληνική εισαγγελία δεν ήταν πρόθυμη να δεχτεί τις πληροφορίες. Στην αναφορά αυτή ο Εισαγγελέας Εφετών, ζητά τον έλεγχο του Βγενόπουλου για πιθανό χρηματισμό κεντρικού Κύπριου Τραπεζίτη, για διακίνηση μαύρου χρήματος και άλλα πολλά.

Για να μην μακρυγορώ για πράγματα που όλοι καταλαβαίνουν, οι δικαστικές αποφάσεις δεν είναι απαραίτητα Δικαιοσύνη. Αν ήταν, η διαφθορά σε Ελλάδα και Κύπρο δεν θα ήταν αυτή που είναι. Οι κλέφτες θα ήταν φυλακή και η πολιτική όπως και η κοινωνία θα είχε εξυγιανθεί.

Για μένα λοιπόν η αναζήτηση της αλήθειας είναι μια διαρκής υπόθεση. Είναι προφανές πως σε νομικό επίπεδο θα ζητήσω την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο και αν χρειαστεί θα φτάσω ως τα Ευρωπαικά δικαστήρια. Σε ο,τι αφορά την έρευνα και τη δημοσιογραφία θα συνεχίσω. Οι Κύπριοι πάντως να είναι σίγουροι, πως τα ντοκουμέντα όλα θα κατατεθούν στην Εισαγγελία είτε τα δώσουν οι Κυπριακές Αρχές είτε όχι. Είτε το θέλουν οι Ελληνικές είτε προσπαθούν να το αποφύγουν

Η υποχρέωση του δημοσιογράφου είναι απέναντι στην αλήθεια ακόμη και αν του κοστίζει. Έχω συνηθίσει άλλωστε. Δημοσιογραφία είναι να αποκαλύπτεις ότι οι άλλοι προσπαθούν να κρύψουν. Οτιδήποτε άλλο είναι δημόσιες σχέσεις».


Απόφαση Εφετείου Αθηνών - Ένοχοι για δυσφήμιση Βγενόπουλου, Βαξεβάνης και ο εκδότης του «Πολίτη»

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών έκρινε ένοχο τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη για συκοφαντική δυσφήμιση του Ανδρέα Βγενόπουλου και του επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 26 μηνών.

Παράλληλα, με απόφαση του Εφετείου Αθηνών κατέστη τελεσίδικη η καταδίκη του εκδότη της εφημερίδας «Πολίτης», Γιάννη Παπαδόπουλου σε 10 μήνες φυλάκιση ως «συκοφάντη».

Με ανακοίνωσή του ο Ανδρέας Βγενόπουλος αναφέρει:

«Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών έκρινε ένοχο τον κ. Κ. Βαξεβάνη για συκοφαντική δυσφήμιση του κ. Α. Βγενόπουλου και του επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 26 μηνών.

» Η ποινή που αποφάσισε το Δικαστήριο μετά από ακροάσεις 6 ημερών είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχουν επιβληθεί ποτέ στην Ελλάδα για παρεμφερή αδικήματα, καθώς έγινε πλήρως αποδεκτό ότι τα εγκαλούμενα γεγονότα και ισχυρισμοί του Κ. Βαξεβάνη ήταν ψευδή και εκ δολίας πρόθεσης συκοφαντικά.

» Η βαριά καταδίκη του Κ. Βαξεβάνη έχει μεγάλη σημασία για τα τεκμαινόμενα στην Κύπρο, διότι επί της ουσίας στο πρόσωπο του δικάσθηκαν και καταδικάσθηκαν όλοι εκείνοι στην Κύπρο (δημοσιογράφοι, πολιτικοί και δικηγόροι) που εδώ και 3 χρόνια προσπαθούν, εκτοξεύοντας λάσπη, να μετατρέψουν τραπεζικές πράξεις σε «σκάνδαλα» και ποινικά αδικήματα, για να προστατεύσουν το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο της χώρας και να το απαλλάξουν από τις βαρύτατες ευθύνες του για την καταστροφή της Κυπριακής οικονομίας.

» Πολύ περισσότερο, όταν ο κ. Κ. Βαξεβάνης παρουσίασε προς υπεράσπισή του σειρά εμπιστευτικών εγγράφων από την Κύπρο, όπως απόρρητα έγγραφα της Αστυνομίας, της Επιτροπής Θεσμών και της Ειδικής Διαχειρίστριας της Λαϊκής και προσπάθησε ανεπιτυχώς να τεκμηριώσει όλες τις συνήθεις συκοφαντίες περί της καταστροφής της Λαϊκής Τράπεζας και της Κύπρου, των δήθεν απατηλών Ελληνικών δανείων, του Ζολώτα, των MIGοδανείων, του Βατοπεδίου κλπ.

» Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως επισημάνθηκε από την Πολιτική Αγωγή και καταχωρήθηκε στα πρακτικά της δίκης, προκαλεί απορία και κατάπληξη ότι, ενώ τουλάχιστον από τις 9 Σεπτεμβρίου 2014, όπως προκύπτει από επίσημο έγγραφο της Κυπριακής Αστυνομίας, έχει γίνει αποδεκτή η Ελληνική δικαιοδοσία και έχει αποφασισθεί η παραπομπή της εξέτασης όλων των υποθέσεων που αφορούν Έλληνες στην Ελληνική Δικαιοσύνη που ήδη διεξάγει προκαταρτική εξέταση, μετά από παρέλευση 6 μηνών κανένα στοιχείο δεν έχει αποσταλεί στις Ελληνικές Αρχές και συνεχίζεται η παραπλάνηση της Κυπριακής κοινής γνώμης και η δυσφήμιση Ελλήνων πολιτών περί δήθεν διερεύνησης των πράξεών τους από την αναρμόδια Κυπριακή Δικαιοσύνη.

» Υ.Σ. Με την ευκαιρία, επειδή δεν αξίζει χωριστή αναφορά, ανακοινώνεται και ότι με απόφαση του Εφετείου Αθηνών κατέστη τελεσίδικη η καταδίκη του εκδότη του ΠΟΛΙΤΗ κ. Γ. Παπαδόπουλου σε 10 μήνες φυλάκιση ως συκοφάντη».


Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ