Παραμένουν παγωμένα τα 5 δις ευρώ - Το Δικαστήριο Λευκωσίας πάγωσε την περιουσία Βγενόπουλου σε όλο τον κόσμο

Τα απαγορευτικά διατάγματα παγκόσμιας εμβέλειας για το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Ανδρέα Βγενόπουλου, Ευθύμιου Μπουλούτα και Κυριάκου Μάγειρα, για τα ποσά των 3,79 δις ευρώ και 1,5 δις ευρώ, οριστικοποιήθηκαν με χθεσινή απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, μέχρι την τελική εκδίκαση της αγωγής. Την αγωγή καταχώρισε εναντίον των εναγομένων η διαχειρίστρια της Cyprus Popular Bank Public Co Ltd, Άντρη Αντωνιάδου. Με τα ίδια διατάγματα απαγορεύεται στην Marfin Investmet Group S.A., να μεταβιβάσει στους τρεις εναγόμενους περιουσιακά στοιχεία.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ.
Ο πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας Τεύκρος Οικονόμου στην ενδιάμεση χθεσινή απόφασή του για την οριστικοποίηση των διαταγμάτων σημειώνει πως έχει ικανοποιηθεί ότι:
- Υπάρχει σοβαρό ζήτημα προς εκδίκαση και εκ πρώτης όψεως υπόθεση.
- Υπάρχει πιθανότητα η Αιτήτρια (Διαχειρίστρια Λαϊκής) να δικαιούται θεραπείας (Αποζημίωσης).
- Η απονομή πλήρους δικαιοσύνης σε μεταγενέστερο στάδιο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την έκδοση των εν λόγω απαγορευτικών διαταγμάτων.

Τα προσωρινά και μονομερή διατάγματα που οριστικοποιήθηκαν χθες είχαν εκδοθεί στις 8/5/2013 μετά από έτοιμα της διαχειρίστριας της Λαϊκής. Εναντίον των διαταγμάτων είχαν καταχωρίσει ένσταση η πλευρά του Βγενόπουλου και των άλλων εναγομένων, ωστόσο χθες ο πρόεδρος του δικαστηρίου αφού είχε ακούσει τις δύο πλευρές εξέδωσε την απόφασή του. Ο κ. Τεύκρος Οικονόμου απέρριψε επίσης με ξεχωριστή απόφαση του τις αιτήσεις Βγενόπουλου για ακύρωση της επίδοσης των κλητήριων ενταλμάτων και της ακύρωσης της αγωγής. Έχοντας όλα τα ανωτέρω κατά νου θεωρώ ότι το ισοζύγιο της ευχέρειας γέρνει υπέρ των αιτητών. Ο δικαστής σημείωσε ότι υπό τα ιδιαίτερα περιστατικά της υπόθεσης, δεν διακυβεύονται τα συμφέροντα απλώς μιας τράπεζας στη συνήθη επιχειρηματική της δραστηριότητα, αλλά μιας τράπεζας που τελεί υπό εξυγίανση, με αποτέλεσμα να διακυβεύονται στην πραγματικότητα τα συμφέροντα και τα δικαιώματα όχι μόνο της τράπεζας αυτής καθ' εαυτής, αλλά όλων των καταθετών και άλλων πιστωτών της.

Η ΑΓΩΓΗ.
Στην εκκρεμούσα αγωγή (Με 12 εναγομένους), που καταχώρισε στις 26/11/2012 η διαχειρίστρια της Λαϊκής αποδίδεται τους Βγενόπουλο, Μπουλούτα και Μάγειρα μεταξύ άλλων ζημιογόνες πράξεις και παραλείψεις οι οποίες οδήγησαν σε κατάρρευση τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο. Διότι, μεταξύ άλλων, δεν άσκησαν τη δέουσα φροντίδα και επιμέλεια στις ανώτατες θέσεις που κατείχαν εντός της Λαϊκής ή και της ΜΕΒ Στην ένορκο δήλωση που συνοδεύει την αγωγή αποδίδεται στους εναγομένους συνωμοσία και εκμετάλλευση της θέσης τους.

ΔΑΝΕΙΑ 724 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ.
Μεταξύ άλλων με την αγωγή υποστηρίζεται ότι στα πλαίσια του όλου σχεδιασμού και της συνεργασίας των εναγομένων ενήργησαν ώστε η αιτήτρια (Λαϊκή) να παραχωρήσει δάνεια ύψους περίπου €724 εκατ. σε τρίτα πρόσωπα ώστε αυτοί να αγοράσουν μετοχές της ΜΙG και να συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ύψους €5.2 δις κατά τον Ιούνιο του 2007, με εξασφαλίσεις ως επί το πλείστον τις ίδιες τις μετοχές της MIG.

Τα εν λόγω δάνεια δόθηκαν, μεταξύ άλλων, ως ακολούθως:
- €96.6 εκ. σε Μοναστήρια.
- €80.5 στον Όμιλο Φράγκου.
- €70.9 εκ. στον Όμιλο Θεόδωρου Βενιάμη.
- €41.9 εκ. στον Βασίλειο Θεοχαράκη, που είναι ο Εναγόμενος 9 και ο οποίος διετέλεσε Διοικητικός Σύμβουλος των αιτητών από τον Απρίλιο του 2007 μέχρι τον Ιούνιο του 2012.
- €37 εκ. στον Όμιλο Κούμπα.
- €27.2 εκ. στον Νικόλαο Φίστε.
- €25 εκ. στον Ανδρέα Πετράκη.
-€13 εκ. στον Διονύση Μαλαματίνα.
- €12.5 εκ. στον Πέτρο Βέττα.
- €12.1 εκ. στον Όμιλο Ζολώτα.
- €3 εκ. στον Βασίλειο Πονηράκη.
- €1.3 εκ. στον Κώστα Γιάννικο.
-€173.2 εκ. σε διάφορες άλλες οντότητες, περιλαμβανομένων και προσωπικών δανείων.

Στη αγωγή σημειώνεται ότι το αποτέλεσμα των ενεργειών τους ήταν να εκθέσουν περαιτέρω την αιτήτρια (Λαϊκή) στους κινδύνους της τύχης της MIG. Επρόκειτο, αναφέρεται, για δάνεια πάρα πολύ επικίνδυνα με ανεπαρκείς εξασφαλίσεις που εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα της ΜΙG και όχι της αιτήτριας. Άλλο παράδειγμα, όπως αναφέρεται, είναι τα δάνεια που δόθηκαν στην IRF European Investments Ltd στην οποία ο Βγενόπουλος διατηρούσε πολλές μετοχές με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγκρουση συμφερόντων. Δεν υπήρχε δικαιολογία για την παροχή αυτών των δανείων, δεν είχε ληφθεί επαρκής εξασφάλιση και δεν είχαν ακολουθηθεί οι εσωτερικοί έλεγχοι.

Δάνεια δόθηκαν επίσης προς τις εταιρείες Terra Stabile και Focus Maritine, δυο επενδυτικές εταιρείες που ανήκουν κατά πλειοψηφία στον Μιχαήλ Ζολώτα.

alithia.com.cy

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ