Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 23/05/2014

ΚΥΠΕ - Ραλλή Παπαγεωργίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 

Η ολοκλήρωση της επίσκεψης του Αμερικανού Αντιπροέδρου, το πρόγραμμα επαφών, τα μηνύματα Μπάιντεν και τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας κυριαρχούν στον τ/κ Τύπο με κωδικοποίηση των όσων δηλώσεων έγιναν και των όσων συμφωνήθηκαν.

Οι πέντε τ/κ εφημερίδες αναφέρονται επίσης στο θέμα των ευρωεκλογών και του καταλόγου των τ/κ ψηφοφόρων, του καβγά του προέδρου του κόμματος Εθνικής Ενότητας, Χουσείν Οζγκιουργκιούν με την “βουλευτή” του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος, Ντογούς Ντεριά, η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τις “τοπικές εκλογές” κ.ά.

Η εφημερίδα “Αφρίκα” (Αφρική) με τίτλο “Τελευταίο ενθύμιο” δημοσιεύει την φωτογραφία των Μπάιντεν, Αναστασιάδη, Έρογλου και Μπάτενχαϊμ χθες έξω από το εστιατόριο όπου παρακάθισαν σε δείπνο και αναφέρεται στις δηλώσεις του Αμερικανού Αντιπροέδρου για τα Βαρώσια και την Αμμόχωστο και πως σε περίπτωση συμφωνίας επί του θέματος μεταξύ των δύο πλευρών, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν.

Αναφέρει επίσης ότι λόγω της διέλευσης του Μπάιντεν στα κατεχόμενα είναι η πρώτη φορά που είδαν τέτοια δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και πως εκτός από τις ομάδες ασφαλείας του ψευδοκράτους αίσθηση προκάλεσαν οι Αμερικανοί σωματοφύλακες, σημειώνοντας πως ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά έκαναν έλεγχο στην οικία Έρογλου για τυχόν τοποθέτηση βόμβας. Σε άλλο θέμα γράφει για φιάσκο και σκάνδαλο όσον αφορά τον κατάλογο Τ/κ ψηφοφόρων και αναφέρει ότι ο Σενέρ Λεβέντ μετέβη χθες στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Λευκωσία και το Υπουργείο Εσωτερικών και ζήτησε με επιστολή του την ακύρωση και αναβολή των ευρωεκλογών.

Η εφημερίδα “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού) με τίτλο “Αυξήθηκαν οι ελπίδες μας” δημοσιεύει την ίδια φωτογραφία με την Αφρίκα και αναφέρεται στις δηλώσεις Μπάιντεν μετά το δείπνο με τους ηγέτες για την επιτάχυνση των συνομιλιών, το θέμα των Βαρωσίων και την δήλωση Έρογλου μετά την συνάντησή του με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, η οποία – όπως είπε – αύξησε τις ελπίδες για την επίτευξης συμφωνίας. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί διάφορες λεπτομέρειες και φωτογραφίες από την επίσκεψη Μπάιντεν στα κατεχόμενα που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας, όπως τα μέτρα ασφαλείας. Αλλού αναφέρεται σε καβγά στην “βουλή” μεταξύ του προέδρου του ΚΕΕ, Χουσείν Οζγκιουργκιούν και της “βουλευτού” του ΡΤΚ, Ντογούς Ντεριά με τον πρώτο να κινείται επιθετικά εναντίον της δεύτερης που απάντησε ότι ντρέπεται που βρίσκεται κάτω από την ίδια “βουλή” με τον Οζγκιουργκιούν.

Η εφημερίδα “Χαβαντίς” (Είδηση) με τίτλο “ Το φιλί της ζωής από τον Μπάιντεν” αναφέρεται στις δηλώσεις του Αμερικανού Αντιπροέδρου μετά το δείπνο σχολιάζοντας ότι η στήριξη των ΗΠΑ έγινε αισθητή και ο Τζο Μπάιντεν δεν έφυγε με τα χέρια άδεια, ενώ σημείωσε την δήλωσή του για την εισβολή, γράφοντας πως είναι ο πρώτος Αμερικανός πολιτικός που αναφέρθηκε σε παράνομη εισβολή. Αναφορά κάνει και στις δηλώσεις Έρογλου μετά το δείπνο στα κατεχόμενα, ο οποίος είπε ότι δεν τον δεσμεύει το θέμα των Βαρωσίων παρά μόνο ότι συζητήθηκε στο δείπνο. Αλλού γράφει για την φωτογραφία selfie που έβγαλε η “βουλευτής” του ΡΤΚ, Φαζιλέτ Οζντενεφέ με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο στην δεξίωση για την κοινωνία των πολιτών, η οποία – σημειώνει – σχολιάστηκε πολύ χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα κατεχόμενα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Ταλίπ Αταλάτ, μουφτής των Τ/κ, ζήτησε ελευθερία για τις πέντε προσευχές στο Χαλά Σουλτάν.

Η εφημερίδα “Κίπρις” (Κύπρος) με τίτλο “Η λύση είναι κοντά αυτή τη φορά” γράφει ότι ο Τζο Μπάιντεν μίλησε αισιόδοξα λίγο πριν αναχωρήσει από το νησί και αναφέρεται σε συμφωνία σε τέσσερα θέματα στο χθεσινό δείπνο που αφορούν την συνάντηση δύο φορές τον μήνα των ηγετών, την ενεργοποίηση των τεχνικών επιτροπών, την έκκληση για το θέμα των αγνοουμένων και την επιτάχυνση πάνω σε ουσιώδη ΜΟΕ. Το θέμα των Βαρωσίων, συμπληρώνει η εφημερίδα, ήταν στο τραπέζι. Αλλού γράφει ότι η “πρόεδρος” της “βουλής”, Σιμπέρ Σιμπέλ θα έχει στην Άγκυρα επαφές με τους Αταλάι και Τσιτσέκ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι δύο άτομα συνελλήφθησαν χθες στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν 195 πακέτα ναρκωτικής ουσίας.

Η εφημερίδα “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη) με τίτλο “Αυτή τη φορά θα γίνει” γράφει ότι ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος που έστειλε πολλά μηνύματα στο νησί συνόψισε το σκηνικό και αναφέρεται στα όσα συμφώνησαν στο δείπνο χθες Μπάιντεν και ηγέτες αλλά και στις δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου μετά. Αναφέρει επίσης ότι ο Έρογλου μετά το δείπνο μίλησε για συμφωνία στην οποία κατέληξαν και σε συναντήσεις των δύο ηγετών δύο φορές τον μήνα. Αλλού γράφει για τον “άντρα” της “βουλής” και τον καβγά Χουσείν Οζγκιουργκιούν και Ντογούς Ντεριά. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το ΔΚ – ΕΔ ανακοίνωσε όλους τους υποψηφίους τους για τις “τοπικές εκλογές” του Ιουνίου και πως στο ΚΕΕ τα μπερδέματα δεν σταματούν, αυτή τη φορά το πρόβλημα προέκυψε στην Αμμόχωστο με δύο “δημοτικούς” συμβούλους που απέσυραν την υποψηφιότητά τους.

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΓΧΡ)

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ