Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 21/05/2014

ΚΥΠΕ - Ραλλή Παπαγεωργίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 

Η επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου στην Κύπρο και η αυριανή συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, επικρατεί στα πρωτοσέλιδα του τ/κ Τύπου σήμερα.

Παράλληλα, αναφέρονται οι δηλώσεις Έρογλου για την επιθυμία των Τ/κ για συμφωνία στο Κυπριακό, οι δηλώσεις Τσαβούσογλου για την επίσκεψη Μπάϊντεν, η συνάντηση των δύο ηγετών στις 2 Ιουνίου και αναφορές τ/κ κομμάτων στις ευρωεκλογές της Κυριακής.

Με τίτλο “Η επέμβαση των ΗΠΑ στην Κύπρο” η εφημερίδα “Αφρίκα” (Αφρική) αναφέρεται στην επίσκεψη Μπάιντεν, την πρώτη μετά από 52 χρόνια όπως σημειώνεται, και γράφει ότι λήφθηκαν υπέρμετρα μέτρα ασφαλείας και στις δύο πλευράς, ενώ η ώρα και ο χώρος, όπου θα συναντηθεί με τον Ντερβίς Έρογλου δεν έχουν γίνει γνωστά.

Αλλού γράφει ότι το κόμμα Νέα Κύπρος έκανε έκκληση για συμμετοχή των Τ/κ στις ευρωεκλογές σε “ιδεολογικά συγγενικούς χώρους”, ενώ το ΡΤΚ ανακοίνωσε ότι σε αυτές τις ευρωεκλογές δεν μπορεί να πάρει μέρος ούτε να ενθαρρύνει τη συμμετοχή. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Ρώσου Πρέσβη πως κάποιοι παίζουν με το Κυπριακό και τους υδρογονάνθρακες.

Η εφημερίδα “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού) με τίτλο “Συνάντηση χωρίς σύμβολα” γράφει ότι η συνάντηση του Αμερικανού Αντιπροέδρου με τον Τ/κ ηγέτη οριστικοποιήθηκε και θα γίνει αύριο μετά το μεσημέρι σε χώρο δίπλα από το “προεδρικό” και δημοσιεύει φωτογραφία της οικίας του Ντερβίς Έρογλου που βρίσκεται δίπλα “από το προεδρικό”, σημειώνοντας ότι ειδικοί της CIA επισκέφθηκαν το χώρο. Αλλού γράφει ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στις 2 Ιουνίου και αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση των διαπραγματευτών των δύο πλευρών. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του υποψηφίου του κόμματος Κοινοτικής Δικαιοσύνης, Ενωμένης Κύπρου και του πολιτιστικού κέντρου “Μπαράκα”, Μεχμέτ Χαρμαντζί για την κατεχόμενη Λευκωσία.

Με τίτλο “Φόρμουλα κατοικίας για την κρίση” η εφημερίδα “Χαβαντίς (Είδηση) γράφει ότι το εμπόδιο των συμβόλων κατά την επίσκεψη Μπάιντεν στα κατεχόμενα υπερπηδήθηκε με το να γίνει η συνάντηση με τον Ντερβίς Έρογλου όχι στο “προεδρικό”, αλλά στην κατοικία του Τ/κ ηγέτη ακριβώς δίπλα, φιλοξενώντας σχετικές δηλώσεις του Οσμάν Ερτούγ στην εφημερίδα. Αλλού αναφέρεται στην είδηση για βόμβα στο αεροδρόμιο Λάρνακας που δημιούργησε, όπως γράφει, πανικό, μία ημέρα πριν από την άφιξη του Αμερικανού Αντιπροέδρου. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι ηγέτες θα συναντηθούν στις 2 Ιουνίου και ο Κουντρέτ Οζερσάι δήλωσε πως η συνάντησή του χθες με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ήταν παραγωγική.

Η εφημερίδα “Κίπρις” (Κύπρος) με τίτλο “Οι Τ/κ θέλουν συμφωνία” αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Ντερβίς Έρογλου όπου, μεταξύ άλλων, είπε ότι για να μπορέσουν οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν θετικά οι ηγέτες πρέπει να συναντώνται πιο συχνά και πως ο τ/κ “λαός” είναι αποφασισμένος και θέλει λύση. Αλλού δημοσιεύει φωτογραφία από τις πλημμύρες στην Βοσνία – Ερζεγοβίνη και γράφει ότι 1,5 εκ άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από τα φαινόμενα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Τούρκος Υπουργός για θέματα ΕΕ, Τσαβούσογλου σχολιάζοντας την επίσκεψη Μπάιντεν στο νησί είπε ότι θα προσφέρει στήριξη στην ειρηνευτική διαδικασία.

Με τίτλο “Κοινό κείμενο για τα Βαρώσια” η εφημερίδα “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη) γράφει ότι υπάρχει ο ισχυρισμός πως όπως και πριν την έναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών, έτσι και τώρα, οι δύο ηγέτες ετοίμασαν ένα κοινό ανακοινωθέν για το θέμα των Βαρωσίων, το οποίο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στο πλαίσιο των ΜΟΕ και θα προβλέπει την είσοδο ειδικών για τεχνο-οικονομική μελέτη στην κλειστή περιοχή. Αλλού αναφέρεται στην συνάντηση Μπάιντεν – Έρογλου και γράφει ότι θα γίνει χωρίς σύμβολα σε “διπλανό κτίριο” από το “προεδρικό”. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ΓΓ του ΡΤΚ δήλωσε πως το κόμμα του δεν μπορεί να πάρει μέρος στις ευρωεκλογές, ούτε και να προτρέψει να συμμετάσχουν οι Τ/κ στη διαδικασία.

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΓΒΑ)

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ