Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 19/05/2014

ΚΥΠΕ - Τζουλιάνα Βιολάρη - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 

Η επικείμενη επίσκεψη του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν στην Κύπρο και οι φήμες ότι στις βαλίτσες του μεταφέρει πρόταση για το θέμα της Αμμοχώστου, η έκκληση του προέδρου της τ/κ συντεχνίας Ντεβ-Ις όπως οι ψηφοφόροι στηρίξουν το ΑΚΕΛ στις εκλογές της Κυριακής και η πραγματοποίηση Θείας Λειτουργίας στο Αρμενικό Μοναστήρι στα κατεχόμενα, είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα σήμερα στις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Η Ντεβ-Ις έκανε έκκληση να δοθούν ψήφοι στο ΑΚΕΛ” γράφει ότι ο πρόεδρος της τουρκοκυπριακής συντεχνίας Ντεβ-Ις, Μεχμέτ Σεΐς απεύθυνε έκκληση στους Τ/κ που έχουν δικαίωμά ψήφου στις ευρωεκλογές της Κυριακής, όπως ψηφίσουν ΑΚΕΛ. Είπε ακόμα ότι ο μόνος τρόπος να στηριχθούν οι πολιτικές ομάδες που “πολεμούν” τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές στο ευρωκοινοβούλιο είναι να “βοηθήσουμε ώστε και το ΑΚΕΛ να ανήκει στις ομάδες αυτές”.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι, ενώ ακόμα το καλοκαίρι και τα θαλάσσια μπάνια δεν έχουν επίσημα ξεκινήσει, εντούτοις οι ειδήσεις για πνιγμούς και παρολίγον τραγωδία στη θάλασσα έχουν ξεκινήσει, αφού αντιμέτωπες με τον θάνατο βρέθηκαν 16χρονη και 13χρονη στην θαλάσσια περιοχή του κατεχόμενου Αγίου Επίκτητου. Η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδό της γράφει ακόμα ότι οι εορτασμοί για την ημέρα της νεολαίας και αθλητισμού, που γίνονται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου, ανεβλήθησαν λόγω της έκρηξης στο ανθρακωρυχείο στην Τουρκία που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες εργάτες.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Χωρίς χάρτη δεν θα υπάρξουν εξελίξεις” αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη για το Κυπριακό και για το ότι θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση τύπου “δώσε -πάρε” πριν την τελική συζήτηση του περιουσιακού ζητήματος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την άποψη ότι η επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου στην Κύπρο θα δώσει ώθηση στο Κυπριακό. Γράφει ακόμα ότι έχουν συλληφθεί ακόμα πέντε άτομα σχετικά με την έκρηξη στο ανθρακωρυχείο στην Τουρκία ανεβάζοντας έτσι των αριθμών των υπόπτων σε 25, μεταξύ των οποίων διοικητικά στελέχη της εταιρείας. Αλλού αναφέρεται πέθανε σε ηλικία 90 χρόνων ο Εσάτ Φελάχογλου, πρώην πρόεδρος της τουρκικής ένωσης Πάφου μετά από νοσηλεία δύο ημερών σε νοσοκομείο στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Μεγάλο το βάρος από τους τόκους στην κτηνοτροφία” αναφέρει ότι το 17% που επιβλήθηκε ως επιτόκιο για τα δάνεια που αφορούν την κτηνοτροφία είναι ψηλό με αποτέλεσμα να μην αποτελεί “ανάσα δροσιάς” στους Τ/κ κτηνοτρόφους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και της ανομβρίας είναι τεράστια, ενώ το “κράτος” δεν στηρίζει την ομάδα αυτή. Γράφει ακόμα ότι, κύριο θέμα στην ατζέντα της επίσκεψης του Αμερικανού Αντιπροέδρου στην Κύπρο είναι το θέμα της ενέργειας και των υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι πραγματοποιήθηκε χθες για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το “φεστιβάλ των Λεμεσιανών” με το καθιερωμένο πικνίκ στην περιοχή του κατεχόμενου Μπογαζιού, ενώ άλλες εκδηλώσεις αναβλήθηκαν λόγω της έκρηξης στο ανθρακωρυχείο στην Τουρκία.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Συμφωνία Βαρωσίων;” γράφει ότι αναμένεται κατά την επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου Τζό Μπάιντεν να τεθεί επί τάπητος πρόταση για την επιστροφή της Αμμοχώστου, ενώ το δημοσίευμα αναφέρεται και σε δηλώσεις του τέως κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη ότι αναμένονται εξελίξεις στο Κυπριακό, με το θέμα της Αμμοχώστου να βρίσκεται στις προτεραιότητες. Γράφει ακόμα ότι πραγματοποιήθηκε χθες στο Αρμενικό Μοναστήρι (Μοναστήρι Σούρπ Μαγκάρ- Αγίου Μακαρίου) στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο Θεία Λειτουργία στην παρουσία 150 περίπου πιστών που μετέβησαν στην περιοχή με λεωφορεία. Αναφέρει ακόμα ότι σε μήνυμα του με την ευκαιρία της ημέρας νεολαίας και αθλητισμού (19 Μαΐου) ο ηγέτης των Τ/κ Ντερβίς Έρογλου αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και ισχυρίστηκε ότι οι Τ/κ είναι αυτοί που πραγματικά ποθούν την ειρήνη στο νησί.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Κτύπησε η ανομβρία και η κρίση” αναφέρει ότι η ανομβρία και η οικονομική κρίση έχουν επηρεάσει τον τομέα της γεωργίας στα κατεχόμενα. Η ανομβρία, σύμφωνα με γεωργούς και παραγωγούς εσπεριδοειδών έχει μειώσει τις ποσότητες των προϊόντων με αποτέλεσμα να πωλούνται σε πιο ψηλές τιμές για να καλύψουν τους κόπους τους. ενώ οι καταναλωτές δεν αγοράζουν. Γράφει ακόμα ότι, συγγενείς που μετέβησαν από τα κατεχόμενα στην περιοχή Μάρτιν της Τουρκίας ώστε να παραστούν σε κηδεία μέλους της οικογένειας τους ενεπλάκησαν σε τροχαίο ατύχημα με αποτέλεσμα τρεις να χάσουν τη ζωή τους, ενώ άλλοι εννέα τραυματίστηκαν. Η εφημερίδα αναφέρεται ακόμα σε δηλώσεις “υποψηφίων” στις τοπικές παράνομες εκλογές του Ιουνίου με το “δήμαρχο” της κατεχόμενης Λευκωσίας Εσάτ Φελάχογλου να αναφέρει ότι τα δάνεια του λεγόμενου δήμου αναμένεται να αποπληρωθούν πλήρως μέχρι το 2016.

(ΚΥΠΕ/ΤΒ/ΓΒΑ)

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ