Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 13/05/2014

ΚΥΠΕ - Ραλλή Παπαγεωργίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 

Η απόφαση του ΕΔΑΔ για την αποζημίωση που οφείλει η Τουρκία ως αποτέλεσμα της 4ης διακρατικής προσφυγής της Κύπρου εναντίον της κυριαρχεί στον τ/κ Τύπο σήμερα, μαζί με την συνέντευξη του Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη και τις δηλώσεις του Τ/κ διαπραγματευτή, Κουντρέτ Οζερσάι για την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν.

Αναφορά γίνεται επίσης σε άλλο ένα εργατικό ατύχημα σε υπό κατασκευή οικοδομή που κατέρρευσε, φαινόμενο που απαντάται συχνά στα κατεχόμενα, όπως επίσης και στο φεστιβάλ αφιερωμένο στα άτομα με ειδικές ανάγκες και την συμμετοχή Τ/κ στις τοπικές εκλογές στην Βρετανία.

Η εφημερίδα “Αφρίκα” (Αφρική) με τίτλο “90 εκ ευρώ” αναφέρεται στην απόφαση του ΕΔΑΔ για την αποζημίωση της Τουρκίας προς την Κύπρο για την εισβολή και τις δηλώσεις που είχαν προηγηθεί του Τούρκου ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου. Αλλού αναφέρεται στην περίπτωση ενός τριόροφου κτιρίου υπό ανέγερση το οποίο κατέρρευσε και όταν πήγαν επιτόπου δημοσιογράφοι – μεταξύ αυτών και της Αφρίκα – για να καλύψουν το γεγονός αντιμετώπισαν επίθεση από τους εργάτες, με αποτέλεσμα δύο άτομα να συλληφθούν. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η φεμινιστική οργάνωση FEMA στα κατεχόμενα έκανε έκκληση προς τους Έρογλου, Ναμί και Οζερσάι όπως η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου επιστραφεί στους ιδιοκτήτες της.
Η εφημερίδα “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού) με τίτλο “Ποινή ρεκόρ για την Τουρκία” γράφει για την απόφαση του ΕΔΑΔ για την Τουρκία και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν τόσο στην Τουρκία από τον ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, όσο και από τα ε/κ κόμματα. Αλλού αναφέρεται επίσης στην οικοδομή υπό ανέγερση που κατέρρευσε χθες την ώρα που έριχναν μπετόν στις κολώνες, επισημαίνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει και διερωτώμενη η εφημερίδα τι αναμένουν οι αρμόδιοι για να λάβουν μέτρα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο φεστιβάλ για άτομα με ειδικές ανάγκες που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία με αφορμή την εβδομάδα που είναι αφιερωμένη στα άτομα αυτά.

Η εφημερίδα “Χαβαντίς” (Είδηση) με τίτλο “Αργούμε για την λύση” αναφέρεται στην συνέντευξη που έδωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην δημοσιογράφο της εφημερίδας, Εσρά Αϊγκούν όπου, μεταξύ άλλων, στέλνει το μήνυμα πως δεν έχει μειωθεί η αποφασιστικότητά του καθόλου και επιθυμεί λύση το συντομότερο δυνατό. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην ανακοίνωση της επίσκεψης Μπάιντεν στην Κύπρο, σημειώνοντας πως εκτός από τους δύο ηγέτες θα συναντηθεί και με μη κυβερνητικές οργανώσεις. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις Νταβούτογλου για την απόφαση του ΕΔΑΔ, ο οποίος τόνισε ότι η ανακοίνωσή της είναι λάθος χρονική συγκυρία.

Η εφημερίδα “Κίπρις” (Κύπρος) με τίτλο “Θα είναι ενθαρρυντική” αναφέρεται σε δηλώσεις του Κουντρέτ Οζερσάι στην εφημερίδα, ο οποίος θεωρεί πως η επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου στην Κύπρο θα είναι ωφέλιμη από άποψης των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας πως από μόνη της η επίσκεψη θα φέρει την Κύπρο στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας επικαιρότητας. Σε άλλο θέμα γράφει για αποζημίωση ρεκόρ που καλείται να πληρώσει η Τουρκία και πως το ποσό των 90 εκ ευρώ διαχωρίζεται σε δύο μέρη. Αλλού γράφει ότι στις τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 22 Μαίου στην Βρετανία φέτος συμμετέχουν και Τ/κ και πως μόνο στο Λονδίνο κατέρχονται 83 συνολικά τουρκόφωνοι – όπως γράφει – υποψήφιοι.

Η εφημερίδα “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη) με τίτλο “Βαριά αποζημίωση” αναφέρεται στην απόφαση του ΕΔΑΔ και αναλυτικά στο αιτιολογικό, καθώς και στις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ πως γι` αυτούς δεν έχει αξία. Αλλού γράφει πως ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως έρχεται ο Μπάιντεν που θα πραγματοποιήσει επίσκεψη σε Ρουμανία και Κύπρο μεταξύ 20 και 23 Μαίου. Σε άλλο θέμα γράφει πως κατέρρευσε μια οικοδομή στην περιοχή Κέρμια της κατεχόμενης Λευκωσίας και τραυματίστηκαν δύο εργάτες, ενώ οι δημοσιογράφοι που πήγαν επιτόπου για να το καλύψουν δέχθηκαν επίθεση από τους εργαζόμενους στην κατασκευαστική εταιρεία.

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΑΑΡ)

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ