Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 12/05/2014

ΚΥΠΕ - Μαρία Σιακαλλή - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 

Ποικίλα είναι τα θέματα που απασχολούν σήμερα τις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Στα πρωτοσέλιδα τους προβάλλονται οι δηλώσεις του Ντερβίς Έρογλου και του Κουντρέτ Οζέρσαϊ σε σχέση με τις εξελίξεις των συνομιλιών για το Κυπριακό, θέματα σχετικά με τις επερχόμενες “δημοτικές εκλογές” και η λειτουργία στην αρμενική εκκλησία στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Χύσε αίμα, πάρε το δικό σου”, αναφέρει ότι το μήνυμα που δίνει η τουρκική πλευρά στους Ελληνοκύπριους είναι να ξεχάσουν αυτά που έχασαν το 1974.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στις δηλώσεις του Τ/κ συνομιλητή για το Κυπριακό Κουντρέτ Οζαρσάι ότι η επιστροφή του Βαρωσιού δεν είναι ανάμεσα στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ότι μόνο στο πλαίσιο του κεφαλαίου για το εδαφικό μπορεί να συζητηθεί. Ο Οζερσάι προέτρεψε τους Ε/κ να ξεχάσουν το χάρτη που υπήρχε στο σχέδιο Ανάν. Στο ίδιο θέμα προβάλλονται δηλώσεις του Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος απευθυνόμενος προς τους Ελληνοκύπριους του λέει ότι δεν μπορούν να ζητούν πίσω αυτά που έχασαν το 1974, αγνοώντας ότι σε αυτά τα χώματα εγκαταστάθηκαν και έφτιαξαν σπίτια Τουρκοκύπριοι και Τούρκοι. Είπε ακόμη ότι αν οι Ελληνοκύπριοι λένε ότι θέλουν πίσω αυτά που έχασαν το 1974, η απάντηση προς αυτούς είναι ότι αργήσατε πολύ και πού ήταν το μυαλό σας το 1974 όταν κληθήκατε για λύση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία Τζον Κόνιγκ επιτέλους παραδέχτηκε ότι η Αμερική δείχνοντας ενδιαφέρον και στηρίζοντας τη λύση του Κυπριακό, ενισχύει και τα δικά της συμφέροντα.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Η λύση θα στηριχθεί σε νέο χάρτη” αναφέρεται επίσης στις δηλώσεις του Κουντρέτ Οζερσάι ότι η επιστροφή του Βαρωσιού δεν είναι ανάμεσα στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ότι εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά συμφωνούσε μαζί μας στο πρόγραμμα των συνομιλιών και στο θέμα του οδικού χάρτη, τότε θα υπήρχε και ευκαιρία συζήτησης στο θέμα του χάρτη. Αλλού γράφει ότι οι Αρμένιοι της Κύπρου τέλεσαν 50 χρόνια μετά λειτουργία στην αρμενική εκκλησία που βρίσκεται στο κατεχόμενο τμήμα της εντός των τειχών Λευκωσίας. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο πρόεδρος του συμβουλίου του τουριστικού ομίλου Μερίτ καλεί τους επενδυτές στην Τουρκία να επενδύσουν στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Όλοι θα πληρώσουν το φόρο που τους αναλογεί”, αναφέρει ότι το “υπουργείο οικονομικών” δήλωσε ότι με τις τροποποιήσεις που έγιναν στο σχετικό “νόμο”, κανένας δεν θα μπορεί να αποφύγει την καταβολή του φόρου, παρουσιάζοντας οποιαδήποτε δικαιολογία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη λειτουργία μετά από 50 χρόνια στην αρμενική εκκλησία στην κατεχόμενη Λευκωσία και γράφει ότι παρέστησαν περισσότεροι από 500 Αρμένιοι που ζουν στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι ο υποψήφιος “δήμαρχος “ του Δημοκρατικού κόμματος για το “δήμο” του κατεχόμενου Τρικώμου, Χιουσεϊν Αβκιράν δήλωσε ότι δέχτηκε απειλές από τον υποψήφιο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ναζίμ Τσαβούσογλου.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Έρχεται ο Μπάιντεν”, γράφει ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν έρχεται στην Κύπρο συνοδευόμενος από μία αντιπροσωπεία, για να συναντηθεί στις 21 και 22 Μαΐου με τους ηγέτες των δύο πλευρών, στο πλαίσιο της στήριξης των ΗΠΑ στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι ο Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δέχεται πιέσεις από ορισμένες μεγάλες χώρες στο θέμα του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία Τζον Κόνινγκ δήλωσε ότι πιστεύει ότι η Άγκυρα θέλει λύση στο Κυπριακό και κάλεσε τους Ελληνοκύπριους να εμπιστευθούν τη Τουρκία.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Ας περπατήσουμε προς την ειρήνη” αναφέρει ότι ο 73χρονος Μάικ Ηλία, οποίος περπάτησε από την κατεχόμενη Αμμόχωστο μέχρι την Καρπασία, δήλωσε στην εφημερίδα ότι η γενιά που είδε τις δύο κοινότητες να ζουν μαζί, σιγά σιγά μειώνεται και ότι και οι επόμενες γενιές πρέπει να το ζήσουν αυτό. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Ηλία δήλωσε επίσης ότι το πρόβλημα βρίσκεται στους πολιτικούς και είναι αυτοί που πρέπει να φτάσουν σε μια συμφωνία και κανείς άλλος, Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη λειτουργία στην αρμενική εκκλησία στην κατεχόμενη Λευκωσία και στην ομιλία του εκπροσώπου της Αρμενικής Κοινότητας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο οποίος δήλωσε ότι η αποστολή των θρησκειών είναι η ειρήνη. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις και δραστηριότητες υποψηφίων για τις επερχόμενες “δημοτικές εκλογές” στα κατεχόμενα.

(ΚΥΠΕ/ΜΣ/ΜΜ)

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ