Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 09/05/2014

twitter.com
ΚΥΠΕ - Τζουλιάνα Βιολάρη - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 

Ποικίλα είναι τα θέματα που απασχολούν σήμερα τις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες. Στα πρωτοσέλιδα τους προβάλλονται τα χθεσινά καιρικά φαινόμενα και τα προβλήματα που προκάλεσαν, οι δηλώσεις του “διευθυντή” του λεγόμενου διπλωματικού γραφείου του ηγέτη των Τ/κ Ντερβίς Έρογλου, Οσμάν Ερτούγ για το Κυπριακό, αλλά και οι δηλώσεις περί αισιοδοξίας ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί και πως πλέον χρειάζεται μια τελευταία ώθηση, του “υπουργού” εξωτερικών, Οζντίλ Ναμί.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “95 χιλιάδες” αναφέρεται στον αριθμό των Τ/κ που ζουν μόνιμα είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό, αλλά είναι κάτοχοι ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με την Υπηρεσία Εκλογών.
το ζεύγος από την Αμμόχωστο που ανάρτησε τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας
Σύμφωνα με την εφημερίδα, περίπου 60 χιλιάδες Τ/κ, μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου και κάτοχοι ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις επικείμενες ευρωεκλογές. Αλλού γράφει ότι ξάφνιασε ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς με τις δηλώσεις του για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας λέγοντας ότι “εντάξετε την Τουρκία στην ΕΕ και εμάς (Τ/κ) μην μας δώσετε τίποτε”. Η εφημερίδα αναφέρει ακόμα ότι ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας, δημοσιογράφος και υποψήφιος ευρωβουλευτής Σενέρ Λεβέντ ήταν καλεσμένος σε εκδήλωση στην Λεμεσό, ενώ οι  αστυνομικές αρχές πήραν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας του ιδίου και της συνοδείας του, μετά και τα επεισόδια κατά του τέως ηγέτη των Τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Είναι στο τραπέζι ο οδικός μας χάρτης” γράφει ότι ο “διευθυντής” του λεγόμενου διπλωματικού γραφείου του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, Οσμάν Ερτούγ είπε σε δηλώσεις του ότι η τ/κ πλευρά ετοίμασε και παρουσίασε “οδικό χάρτη” για το Κυπριακό που περιλαμβάνει βοηθητικές προτάσεις για τις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι προτάσεις έχουν τα δικά τους χρονοδιαγράμματα με τον Ιούνιο να είναι ο μήνας των εξελίξεων. Αλλού γράφει ακόμα ότι οι χθεσινές βροχές και τα καιρικά φαινόμενα παρουσίασαν και πάλι ένα γνώριμο σκηνικό, με τους δρόμους πλημμυρισμένους και τα σπίτια και τα καταστήματα να μετατρέπονται σε λίμνες. Ακόμα, γίνεται αναφορά σε σύλληψη υπόπτου για απόπειρα φόνου κοπέλας, η οποία απέρριψε τον έρωτα του.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Δεν έρχονται πλέον οι Ε/κ” αναφέρει ότι οι αιτήσεις των Ε/κ στην “επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας” στα κατεχόμενα έχουν κατά τους τελευταίους μήνες μειωθεί. Σύμφωνα με την “επιτροπή”, ενώ τον Απριλίου του 2013 ο αριθμός των αιτήσεων ήταν 100 κατά την ίδια περίοδο το 2014 ο αριθμός έφτασε μόλις τις 27. Τα χθεσινά καιρικά φαινόμενα και οι βροχές έφεραν και χαρά και λύπη, γράφει η εφημερίδα, αφού το νερό θα γεμίσει τα φράγματα αλλά παράλληλα προκαλεί προβλήματα. Αλλού γράφει ότι η κατεχόμενη Λεύκα και οι πιστοί οπαδοί του Σεΐχη Ναζίμ της Κύπρου θρηνούν το θάνατο του θρησκευτικού τους ηγέτη και πολλοί πιστοί επισκέπτονται τον τάφο του για να αποτίσουν φόρο τιμής.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Παρουσιάσαμε στο τραπέζι τον οδικό χάρτη” γράφει ότι σε δηλώσεις του ο  “διευθυντής” του λεγόμενου διπλωματικού γραφείου του ηγέτη των Τ/κ Ντερβίς Έρογλου, Οσμάν Ερτούγ είπε ότι η τ/κ πλευρά ετοίμασε και παρουσίασε προτάσεις για το Κυπριακό και συγκεκριμένα για τις διαπραγματεύσεις, προβάλλοντας παράλληλα τον ισχυρισμό ότι αν γίνουν από την ε/κ πλευρά αποδεκτές τότε θα υπάρξει κινητικότητα στη διαδικασία. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σε δηλώσεις του για το Κυπριακό, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Οζντίλ Ναμί εξέφρασε αισιοδοξία και είπε ότι μπορεί να λυθεί και πως πλέον χρειάζεται μια τελευταία ώθηση.  Γράφει ακόμα ότι, σε δηλώσεις του ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι “δώστε την ένταξη στην Τουρκία και εμείς δεν θέλουμε τίποτα”, δήλωση την οποία η εφημερίδα χαρακτηρίζει “ενδιαφέρουσα”.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “77 προσλήψεις” αναφέρει ότι έγγραφο το οποίο δόθηκε χθες στην δημοσιότητα αποτελεί απόδειξη ότι κατά τη “διακυβέρνηση” στα κατεχόμενα του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος είχαν  γίνει 77 παράνομες προσλήψεις στην “κυβέρνηση”. Η εφημερίδα αναφέρει ότι παρά τις αντιδράσεις και τις διαψεύσεις για τις παράνομες προσλήψεις που έδωσε κατά καιρούς το ΡΤΚ, εντούτοις το έγγραφο αποδεικνύει το αντίθετο.  Γράφει ακόμα ότι τα καιρικά φαινόμενα ήταν αιτία για να πλημμυρίσουν για ακόμα μια φορά οι δρόμοι στην κατεχόμενη Λευκωσία και να κινητοποιηθούν οι “αρμόδιες αρχές”, ενώ ήταν και η αιτία για τροχαίο με τρεις τραυματίες. Η εφημερίδα αναφέρεται ακόμα στην απόφαση που αναμένεται στις 12 Μαΐου, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  σχετικά με υπόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας εναντίον της Τουρκίας του 2001, με την Άγκυρα να αναμένει πως το ποσό της αποζημίωσης θα είναι “ποσό ρεκόρ”.

(ΚΥΠΕ/ΤΒ/ΓΒΑ)

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ