Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 08/05/2014

naksibendi.us
ΚΥΠΕ -Τζουλιάνα Βιολάρη - ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες προβάλλουν ως κύριο θέμα τους στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα το θάνατο του Σεΐχη Ναζίμ της Κύπρου και τις δηλώσεις Τ/κ πολιτικών για το έργο και την αγάπη του Σεΐχη για τον τόπο του. Και οι πέντε εφημερίδες συνοδεύουν τα άρθρα τους με φωτογραφία του θρησκευτικού τους ηγέτη αλλά και φωτογραφίες από τη συγκέντρωση των πιστών για την προσευχή για τον αποθανόντα στο τζαμί Σελιμίγιε.

Οι εφημερίδες προβάλλουν ακόμα θέματα όπως τη σύλληψη μελών κυκλώματος παιδεραστίας, τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο Τ/κ διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι ότι η τ/κ πλευρά θα εργαστεί με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής λύσης αλλά και τις τελικές διεργασίες εντός των κομμάτων και την πορεία της “προεκλογικής εκστρατείας” ενόψει των “τοπικών” εκλογών στα κατεχόμενα.
churchofcyprus.org.cy
Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με πηχυαίο τίτλο “Αθώος ο Ντενίζ”, αναφέρεται στην απόφαση του “δικαστηρίου” σχετικά με υπόθεση ξυλοδαρμού από λεγόμενους αστυνομικούς του Ντενίζ Ραματάν και την αθώωσή του. Η εφημερίδα έδωσε στη δημοσιότητα τις καταγγελίες του Ραματάν εναντίον των μελών της λεγόμενης αστυνομίας, οι οποίοι ξυλοφόρτωσαν τον νεαρό. Σε δηλώσεις ο δικηγόρος του Ραματάν είπε ότι θεωρεί μεγάλο επίτευγμα το ότι η υπεράσπιση  κατάφερε να αποδείξει τον ξυλοδαρμό, χωρίς να γίνει και πάλι πιστευτή η εκδοχή της “αστυνομίας”. Αλλού γράφει ότι η συντεχνία των εργαζομένων στο λεγόμενο υπουργείο θρησκευτικών υποθέσεων  κατήγγειλε στην “αστυνομία” ότι η διοίκηση του “υπουργείου” καταπατεί τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των εργαζομένων με την απαγόρευση που τους επέβαλε να μην εκπροσωπούνται σε συντεχνία. Γράφει ακόμα ότι πέθανε σε ηλικία 92 χρόνων, ο Σεΐχης Ναζίμ του οποίου η κηδεία τελέστηκε χθες στην κατεχόμενη Λεύκα.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Ακόμα πόσες υποθέσεις;” αναφέρεται σε ακόμα μια υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης ανηλίκου που είδε το φως της δημοσιότητας στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με την εφημερίδα πρόκειται για οδηγό λεωφορείου ο οποίος παρενόχλησε 17χρονη μαθήτρια. Γράφει ακόμα ότι η υπόθεση αυτή είναι η δεύτερη εντός λίγων ημερών αφού τρεις ημέρες πριν συνελήφθη ύποπτος για υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης 13χρονης νεαρής. Η εφημερίδα αναφέρεται και στις δηλώσεις του Τ/κ διαπραγματευτή  Κουντρέτ Οζερσάι ότι η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη να εργαστεί για να πετύχει η διαδικασία και να επιτευχθεί  μια συνολική λύση στο Κυπριακό. Ο κ. Κουντρέτ μιλούσε μετά από συνάντηση που είχε με τον εκπρόσωπο του Προέδρου της Κομισιόν, Πίτερ Βαν Νούφελ. Η εφημερίδα με φωτογραφικό υλικό συνοδεύει την είδηση του θανάτου και της κηδείας του 92χρονου Σεΐχη Ναζίμ.

Το μοναδικό πρωτοσέλιδο θέμα που προβάλλει σήμερα η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με πηχυαίο τίτλο“Αντίο στον Κίπρις” και με ολοσέλιδη φωτογραφία είναι ο θάνατος του Σεΐχη Ναζίμ. Η εφημερίδα γράφει ότι ο Σεΐχης νοσηλευόταν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο εγγύς Ανατολή και τύγχανε θεραπείας από τις 17 Απριλίου λόγω οξέως αναπνευστικού προβλήματος, καρδιακής ανεπάρκειας και απεβίωσε τελικά από ανεπάρκεια βασικών οργάνων. Μετά το θάνατό του πραγματοποιήθηκε, με την παρουσία πλήθους πιστών, προσευχή στο τζαμί Σελιμιγιέ (Αγία Σοφία - κατεχόμενη Λευκωσία) και ακολούθως τελέστηκε η κηδεία του στην κατεχόμενη Λεύκα. Εξάλλου, σε γραπτά συλλυπητήρια μηνύματά τους Τ/κ πολιτικοί εξέφρασαν λύπη ενώ παράλληλα εξήραν το έργο του Σεΐχη τόσο στα θρησκευτικά ζητήματα όσο και στα ανθρωπιστικά θέματα.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Χάσαμε τον Σεΐχη Ναζίμ”, γράφει ότι πέθανε ένας από τους σύγχρονους σεβαστούς θρησκευτικούς ηγέτες. Ο Σεΐχης πέθανε μετά από ανεπάρκεια οργάνων συνέπεια καρδιακής ανεπάρκειας και αναπνευστικών προβλημάτων. Ο Σεΐχης κηδεύτηκε χθες στην κατεχόμενη Λεύκα στην παρουσία πλήθους κόσμου ενώ στην προσευχή πριν την ταφή που έγινε στο τζαμί Σελιμιγιέ παρευρέθησαν ο ηγέτης των Τ/κ Ντερβίς Έρογλου και όλη η πολιτική ηγεσία των κατεχομένων. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε δημόσια συζήτηση που έγινε την Τετάρτη στο σπίτι της ΕΕ με θέμα “Ασφάλεια και σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο: Προκλήσεις και προοπτικές”, που διοργάνωσαν η Αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην Κύπρο και ο ΟΠΕΚ. Γράφει ακόμα ότι σε δηλώσεις του ο ηγέτης των Τ/κ Ντερβίς Έρογλου είπε ότι την επόμενη βδομάδα αναμένεται πως οι δύο πλευρές θα καταθέσουν στο τραπέζι των συνομιλιών τις θέσεις τους ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις θετικές εξελίξεις κατά τις συναντήσεις μεταξύ των δύο διαπραγματευτών.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Αντίο στον Σεΐχη”, αναφέρεται στο θάνατο του 92χρονου Σεΐχη Ναζίμ, ο οποίος κηδεύτηκε χθες στην κατεχόμενη Λεύκα στην παρουσία χιλιάδων πιστών. Γράφει ακόμα ότι, συνάντηση με τις Τ/κ Ντενίζ Μπιριντζί και Αλέβ Τουγπέρκ, υποψήφιες του ανεξάρτητου δικοινοτικού σχήματος ΔΡΑΣΥ-EYLEM στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, είχαν ο Αυστραλιανός Ύπατος Αρμοστής Τρέβορ Πίκοκ και η Ισπανίδα Πρέσβειρα Άνα Σάλομον, στην κατεχόμενη Λευκωσία. Η εφημερίδα αναφέρει ακόμα ότι συνεχίζονται οι προεκλογικές εκστρατείες των κομμάτων και οι εξορμήσεις των “υποψηφίων” ενόψει των επερχόμενων τοπικών “εκλογών” στα κατεχόμενα.

(ΚΥΠΕ/ΤΒ/ΜΜ)

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ