Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 05/05/2014

ΚΥΠΕ - Ραλλή Παπαγεωργίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 

Κυπριακό, “τοπικές εκλογές”, “συνταγματικές” αλλαγές και ο τυχαίος εντοπισμός ανθρώπινων οστών,προκαλώντας την παρέμβαση της ΔΕΑ, είναι τα κύρια θέματα των πέντε τ/κ εφημερίδων σήμερα.
Αναφορά γίνεται επίσης σε διάφορα φεστιβάλ και οικολογικές εκδηλώσεις χθες σε περιοχές στα κατεχόμενα, τις επιπτώσεις της ξηρασίας και τον αριθμό των Τ/κ ψηφοφόρων στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Η εφημερίδα “Αφρίκα” (Αφρική) με τίτλο “Δεν υπάρχει 10η παράγραφος” αναφέρει ότι ακόμα και αν αλλάξει το “σύνταγμα”, η διοίκηση θα παραμείνει στην Τουρκία και παραπέμπει σε ανακοίνωση της κίνησης “Συγκεντρωνόμαστε”, που επεσήμανε ως λυπηρό και ανησυχητικό το ότι στην “πρόταση νόμου” για τις αλλαγές στο “σύνταγμα” δεν περιλαμβάνεται η κατάργηση του υφιστάμενου άρθρου 10.
Nicosia - Lefkosia
Σε άλλο θέμα αναφέρεται στον θάνατο τριών Τ/κ το 1972 από φασίστες στην Τουρκία, των Ντενίζ Γκετσμίς, Γιουσούφ Ασλάν και Χουσείν Ινάν, στην μνήμη των οποίων θα διοργανωθεί αύριο εκδήλωση από τη συντεχνία των Τ/κ καθηγητών KTOES. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Σερντάρ Ντενκτάς, μη αισιόδοξες όπως παρατηρεί, ότι δεν είμαστε κοντά σε συμφωνία.

Η εφημερίδα “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού) με τίτλο “Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος” αναφέρεται σε δηλώσεις του Κουντρέτ Οζερσάι στην εφημερίδα, όπου, μεταξύ άλλων, δήλωσε πως το τελευταίο πράγμα που πρέπει να γίνει μετά από 46 χρόνια διαπραγματεύσεων είναι με τεχνητό τρόπο να υπάρξει “βομβαρδισμός ελπίδας”. Αλλού γράφει ότι συνελήφθη 32χρονος με την κατηγορία ότι βίασε κορίτσι 13 ετών σε ένα εμπορικό κέντρο στην κατεχόμενη Λευκωσία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Σερντάρ Ντενκτάς πως εάν το θέμα των Βαρωσίων μεταφερθεί στο τραπέζι των συνομιλιών, οι διαπραγματεύσεις μπορεί να καταρρεύσουν.

Η εφημερίδα “Χαβαντίς` (Είδηση) με τίτλο “Δεκανίκι του ΡΤΚ ο Σερντάρ Ντενκτάς” αναφέρεται σε δηλώσεις του προέδρου του ΚΕΕ, Χουσείν Οζγκιουργκιούν, ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΔΚ – ΕΔ ότι δυναμίτισε τη συνεργασία με το κόμμα του για να κάνει “το δεκανίκι στην καρέκλα του ΡΤΚ στην εξουσία”.  Αλλού αναφέρεται επίσης στις δηλώσεις Ντενκτάς ότι δεν είμαστε κοντά σε λύση στο Κυπριακό, ο οποίος επέκρινε την ε/κ πλευρά ότι υπαναχώρησε από την εκ περιτροπής προεδρία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι χιλιάδες κόσμου, βοηθούμενος και από τον καλό καιρό, μετείχε χθες σε διάφορες εκδηλώσεις και οικολογικά φεστιβάλ που διοργανώθηκαν σε πολλές περιοχές στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα “Κίπρις” (Κύπρος) με τίτλο “Φορτωμένη ατζέντα” αναφέρεται στην επίσκεψη του βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέφρι Φέλτμαν σήμερα και τις επαφές που θα έχει με τους δύο ηγέτες, ενώ αύριο αρχίζουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναχωρεί για την Γερμανία, όπου θα συζητήσει με την Καγκελάριο Μέρκελ το θέμα του φυσικού αερίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι πατατοπαραγωγοί στην κατεχόμενη Εληά έχουν αγανακτήσει και ζητούν την παρέμβαση του “κράτους” για μείωση του φόρου ώστε να μπορεί η παραγωγή του να διατεθεί προς εξαγωγή. Αλλού αναφέρει ότι προέκυψε πρόβλημα διεύθυνσης διαμονής στις ταυτότητας των Τ/κ και ο αριθμός των Τ/κ ψηφοφόρων που μπορούν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές από 95.000 έπεσε στις 53.000.

Η εφημερίδα “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη) με τίτλο “Ανθρώπινα λείψανα σε εκσκαφή αγωγού” γράφει ότι στο πλαίσιο έργων που διεξάγονται στη Σκυλλούρα για τη μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ενώ γινόταν εκσκαφή για την τοποθέτηση αγωγού νερού αποκαλύφθηκαν ανθρώπινα οστά και κλήθηκε η Επιτροπή Αγνοουμένων, ομάδα της οποίας άρχισε τις εργασίες επιτόπου. Αλλού αναφέρεται στη φετινή ξηρασία και με χάρτη από την περιοχή των κατεχομένων δημοσιεύει την πτώση βροχής με ποσοστά, σημειώνοντας ότι 8.000 παραγωγοί έχουν ήδη επηρεαστεί από την ανομβρία, ενώ οι ζημιές ανέρχονται στα 96, 7 εκ ΤΛ (32,3 εκ ευρώ). Σε άλλο θέμα γράφει επίσης για τα διάφορα φεστιβάλ που διοργανώθηκαν χθες σε διάφορες περιοχές από την Λουρουτζίνα μέχρι την Κώμη Κεπήρ.

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΓΒΑ)

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ