Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 02/05/2014

trt-world.com
ΚΥΠΕ - Ραλλή Παπαγεωργίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 

Η κοινή εκδήλωση ΠΕΟ και Dev Is στην νεκρή ζώνη για την Πρωτομαγιά είναι στις πλείστες κύριο θέμα των πρωτοσέλιδων των τ/κ εφημερίδων.

Δημοσιεύουν φωτογραφίες από την εκδήλωση και λεπτομέρειες. Αναφορά γίνεται επίσης σε δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη και άλλων πολιτικών για το Κυπριακό, προεκλογικές ειδήσεις ενόψει των “τοπικών εκλογών” του Ιουνίου, τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη για την εργατική Πρωτομαγιά κ.α.

Η εφημερίδα “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη) δεν εκδίδεται σήμερα τηρώντας την αργία της Πρωτομαγιάς.
twitter.com
Η εφημερίδα “Αφρίκα” (Αφρική) με τίτλο “Μία μία οι βίζες” γράφει ότι εκατοντάδες άτομα που θέλησαν χθες να συμμετάσχουν στην κοινή εκδήλωση για την Πρωτομαγιά στην νεκρή ζώνη αναγκάστηκαν να περιμένουν ώρες στον τ/κ οδόφραγμα για έλεγχο διαβατηρίων, ακόμα και ο Οζκάν Γιοργκαντζίογλου, αφού – όπως σχολιάζει – στην πατρίδα μας δεν τυγχάνει να μην μπορείς να περάσεις μόνο από το ένα μισό στο άλλο χωρίς διαβατήριο, αλλά ούτε και την 1η Μαΐου στη νεκρή ζώνη. Παρατηρεί ωστόσο ότι δεν είνει η πρώτη φορά που γιορτάζεται από κοινού η 1η Μαίου, καθώς αυτό συνέβη και το 2008. Αλλού γράφει ότι δύο νεκροί και τρεις τραυματίες ήταν το αποτέλεσμα νέου τροχαίου δυστυχήματος στη Βασίλεια. Τα δύο θέματα είναι αλλοδαποί. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του προέδρου του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Τζεμάλ Οζγιγίτ πως τα Βαρώσια πρέπει να έρθουν στην ατζέντα πριν την συνολική λύση.

Η εφημερίδα “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού) με τίτλο “Η διχοτόμηση ενοποιήθηκε” αναφέρεται στην χθεσινή κοινή εκδήλωση για την Πρωτομαγιά, την πρώτη – όπως γράφει – ιστορική συνάντηση Τ/κ και Ε/κ μετά από 56 χρόνια στο γήπεδο του Τακσίμ (γήπεδο της Τσετίνκαγια), σημειώνοντας ότι παρόντες ήταν ο πρόεδρος του ΡΤΚ και “πρωθυπουργός”, Οζκάν Γιοργκαντζίογλου και ο πρώην Πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας. Αλλού αναφέρεται στις εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά στην Κωνσταντινούπολη που για ακόμη μια φορά κατέληξαν σε συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών που ήθελαν να φτάσουν στην πλατεία Τακσίμ και της αστυνομίας που έριξε εναντίον τους δακρυγόνα, πεπιεσμένο νερό και τους αντιμετώπισε με ρόπαλα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο καλός καιρός ήταν σύμμαχος σε όσους Τ/κ θέλησαν να γιορτάσουν την 1η Μαΐου με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή πικ νικ σε ανοικτούς χώρους και “μαγκάλι”, δημοσιεύοντας σχετική φωτογραφία από υπαίθρια σχάρα ψησίματος.

Η εφημερίδα “Χαβαντίς” (Είδηση) με τίτλο “Πρώτη φορά μετά από 56 χρόνια” αναφέρεται επίσης στην κοινή εκδήλωση για την Πρωτομαγιά στην νεκρή ζώνη αφιερώνοντας σχεδόν ολόκληρο το πρωτοσέλιδο στα χιλιάδες – όπως γράφει – άτομα που κατέκλυσαν το γήπεδο της Τσετίνκαγια σημειώνοντας ότι οι ε/κ και τ/κ ηγέτες που ήταν παρόντες χαιρέτησαν μαζί τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί εκεί και οι ηγέτες της Den IS και της ΠΕΟ έδωσαν με τις ομιλίες τους μήνυμα για κοινό αγώνα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι επιβάτης αεροσκάφους της τουρκικής εταιρείας Αναντολού τζετ, υποστηρίζοντας ότι κρατούσε βόμβα, αποπειράθηκε χθες να πραγματοποιήσει αεροπειρατεία σε πτήση από το παράνομο Ερτζιάν προς την Άγκυρα. Αλλού γράφει για το οδικό δυστύχημα που οφειλόταν σε μετωπική σύγκρουση δύο αυτοκινήτων στο δρόμο Κερύνειας – Μόρφου και στοίχισε τη ζωή σε δύο άτομα.

Η εφημερίδα “Κίπρις” (Κύπρος) με τίτλο “Πρέπει να έρθει χρονοδιάγραμμα στις διαπραγματεύσεις” αναφέρεται σε δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου στην εφημερίδα όπου είπε, μεταξύ άλλων, πως η πρόταση της τ/κ πλευράς για χρονοδιάγραμμα έχει αντικριστεί θετικά από τον ΓΓ του ΟΗΕ. Αλλού αναφέρεται στον κοινό εορτασμό της Πρωτομαγιάς, σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά μετά από 56 χρόνια και είχε μήνυμα “ειρήνη στο νησί”. Αλλού γράφει ότι στο κατεχόμενο Τρίκωμο ο Χασάν Σαντίκογλου κατεβαίνει ανεξάρτητος υποψήφιος “δήμαρχος” ενάντια στο κόμμα του, Εθνικής Ενότητας το οποίο υποστήριξε τον νυν “δήμαρχο”, Χαλίλ Ορούν. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι κάτοικοι του Αγκολεμιού θα κατέβουν σε διαδήλωση διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα του δρόμου προς το Μποστάντζι που υφίστανται εδώ και 8 χρόνια χωρίς λύση.

Η εφημερίδα “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη) δεν εκδίδεται σήμερα τηρώντας την αργία της Πρωτομαγιάς.

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΓΧΡ)

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ