O ΗΛΙΚΙΑΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ TOY ΠΕΝΗΝΤΑΡΗ “MΕΣΗΛΙΚΑ”

Ξεκίνησα να ψάχνω για τους Πενηντάρηδες που ενώ έπρεπε να ανεβαίνουν ηλικιακά... αυτοί ως δια μαγείας κατεβαίνουν αριθμητικά ή βρήκαν τον τρόπο να σταματήσουν τον χρόνο στα 50... όταν έπεσα πάνω σε μια συζήτηση κι ανακάλυψα ότι μια άλλη μεγάλη κατηγορία 50άρηδων, υποφέρει από Ηλικιακό αποκλεισμό, Ηλικιακό βιασμό και Ηλικιακό εξευτελισμό.

Η Συζήτηση στην διπλανή παρέα...
Συζητούσαν, μια παρέα μεσήλικων-ηλικιωμένων άνεργων από 50-65 ετών και προσπαθούσα να αφουγκραστώ, γιατί η φωνή του Κυρίου δίπλα μου που έβγαινε βαθιά και σιγανά λες και δεν είχε πλέον ψυχή η φωνή του, αλλά ταυτόχρονα έδειχνε ότι δεν έχει κανένα ίχνος ελπίδας.

Έβλεπα τις ρυτίδες στο ηλιοκαμένο μέτωπο του, ενώ τα χέρια του ήταν εμφανώς δουλεμένα  χωρίς κανένα ίχνος λίμας στα ακροδάχτυλα του, πλην όμως καθαρά και γεμάτα εμπειρίες και αναλογίστηκα το δύσκολο αύριο του.


Oμολογώ ότι δυσκολεύτηκα πολύ να τον σκεφτώ σαν εικόνα σε μια σκαλωσιά, με την φόρμα την εργατική να βάφει σε μια οικοδομή, προσπαθώντας να βγάλει τα προς το ζην, ανταγωνιζόμενος τους νεολαίους, αλλά και πάλι για ποια οικοδομή μιλάμε, όταν η πτώση στον κατασκευαστικό κλάδο είναι κάθετη, με μηδενική έκδοση νεο-ανεγειρομένων οικοδομών;

Στην συνέχεια της συζήτησης , τον λόγο πήρε η Κυρία με τα γκρίζα μαλλιά γύρω στα -50+ και αναφέρθηκε σε ηλικιακό αποκλεισμό, κάτι που δεν το είχα ξανα-ακούσει, και η οποία κατά τη δήλωση της είναι άνεργη που τα βγάζει πέρα με τα 350€ που κερδίζει η 22 ετών κόρη της, που εργάζεται ανασφάλιστη σε καφέ!

Διευρύνοντας την συζήτηση εύκολα θα διαπίστωνε κανείς ότι το ηθικό της παρέας είναι πολύ χαμηλό, ότι όλοι τους έχουν καταβληθεί από την συνεχή άρνηση πρόσληψης, ότι σκοντάφτουν σε χιλιάδες άνεργους νεολαίους και με έντονο το πρόβλημα που τους αναφέρεται ακόμα, ακόμα και όταν έχουν δεξιότητες να χαρακτηρίζονται αυτές υψηλές…. και δεν μπορούν οι επιχειρήσεις να της πληρώσουν .

Οι εγκλωβισμένοι Πενηντάρηδες “μεσήλικες” 

Το ερωτηματικό του τι γίνεται, άραγε με τους εναπομείναντες εγκλωβισμένους “μεσήλικες”  που έχουν χάσει την εργασία τους, ή που είχαν την ατυχία να πτωχεύσουν από την εμπορική τους δραστηριότητα ή που ψάχνουν να βρουν εργασία λόγω του ότι μειώθηκαν ραγδαία οι πόροι εσόδων ενώ τα δάνεια τρέχουν, οι τόκοι τρέχουν, η ασφάλιση είναι καμμένη κ.α. κύλισε βασανιστικά στο νου.

Στην Ελλάδα μια τραγικά ανίκανη τύποις τεχνοκρατική κυβέρνηση πνίγει όχι μόνο την νεολαία αλλά και με την επιτηδευμένη ανικανότητα της όλους τους “μεσήλικες” που έχασαν την εργασία τους λόγω εφαρμογών πολυ-νομοσχεδίων Σωτηρίας για να βγούνε στις αγορές!!!
Στην Κύπρο τα ίδια και χειρότερα... μπορεί να είναι ποιο τραγικά τα Ελληνικά νούμερα, όμως η Κύπρος πέρασε από την καταστροφή του τραπεζικού συστήματος και βρίσκεται προ του φάσματος να δημεύσει την πρώτη κατοικία του κόσμου. Στην Κύπρο μόλις σήμερα ο ΠτΔ έδωσε συνέντευξη στο Ρέουτερ λέγοντας ότι βγαίνουμε από την κρίση το 2015. Άξιος λοιπόν που θα ζήσει μέχρι το σωτήριον έτος του 2015. Στην Κύπρο οι άνεργοι ανέρχονται στο 17% δλδ πέραν των εγγεγραμμένων 70 χιλιάδων. Στην πρώτη κατοικία συμπεριλαμβάνεται και η προσφυγική κατοικία του συνοικισμού που της έχει εκδοθεί τίτλος ιδιοκτησίας;
Τα επίσημα σκληρά νούμερα της Στατιστικής Υπηρεσίας καταγράφουν 28% επίσημη ανεργία στην Ελλάδα και 17% στη Κύπρο, με 67% ποσοστό στους νεολαίους και 35% στους αντίστοιχους του νησιού μας, χωρίς όμως να περιγράφεται πουθενά ο ηλικιακός αποκλεισμός των “μεσήλικων” και δη της κατώτερης εκπαίδευσης ή  ανειδίκευτης εργασίας.

Όλη η κοινωνία συζητάει για την νέα γενιά που αποδεδειγμένα χάνεται, που αποδεδειγμένα αδιαφορεί πλήρως για την πολιτική κατάσταση έχοντας σαν ισχυρό σύμμαχο την ελπίδα, την ηλικία, τα όνειρα.

Η διαδικασία ανεύρεσης εργασίας όμως σε ένα περιβάλλον ασταθές πολιτικά καθώς επέρχεται κι η κατάλυσης της Κ.Δ. δια μέσου της όποιας λύσης και συρρικνούμενο καθημερινά οικονομικά δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν όπου η ανάπτυξη συμπαρέσυρε στο πέρασμα της της παθογένειες του καπιταλιστικού συστήματος.

Φανταστείτε πόσο μάλλον σε “μεσήλικες”.

Οι σημερινοί άρχοντες
Σήμερα ο νεοφιλελευθερισμός δείχνει σε αυτούς τους ανθρώπους το πραγματικό του πρόσωπο  και χτυπάει αμείλικτα όποιον δεν εναρμονίζεται και αφομοιώνεται στο σύστημα κάτι που φαίνεται εμφανώς, με την νέα  δεσμευτική υπογραφή της κυβέρνησης για Εθνική σύνταξη στην Ελλάδα των 360€ και στην Κύπρο 450€ με κατεύθυνση προς τα κάτω, μας έρχεται και αυτό το εξάμβλωμα περί δήθεν Τραπεζικής δεοντολογίας κι αλληλεγγύης, και ……. "έδεσε το γλυκό".
Πως κατάφερναν ορισμένοι τόσα χρόνια να έχουν κληρονομήσει 3,000€ σε συντάξεις είτε αφυπηρέτησης, είτε χηρείας, είτε πολιτικού πρόσφυγα είτε άλλης δικαιολογίας το μήνα, είναι πραγματικά εκπληκτικό...
Στην Ελλάδα ο Υπουργός υγείας λέει ότι καταγράφονται μόνο 350 αυτοκτονίες τον χρόνο αποσιωπώντας ότι η εκκλησία αφορίζει την αυτοκτονία, άρα δεν ομολογείται η αυτοκτονία για να γίνεται η ταφή αλλά και για να μην παραδειγματίζονται κι άλλοι, κι ότι τα εγκεφαλικά και οι καρδιακές ανακοπές δεν καταγράφονται σαν αυτοκτονίες κ.α.
Στην Κύπρο υπάρχει η άτυπη συμφωνία κυρίων, μεταξύ Αρχιεπισκοπής - Κυβέρνησης - Τύπου να μην αναφέρονται καθόλου στις αυτοκτονίες.

Η κυβέρνηση μας δηλώνει περιχαρείς, ότι έσωσε το επίδομα γάμου, από την μια μεριά…. και από την άλλη έχουν κόψει το επίδομα κηδείας σε όσους/ες ήταν ανασφάλιστοι... μάταια προσπαθήσαμε να τους εξηγήσουμε... νέοι νόμοι μνημονίου σου λέει.
Άλλοι σε δυο μέτρα Γη κι άλλοι σε 1,731 τετραγωνικά plus, άτοκη Ζωή.

Οι σημερινοί εργαζόμενοι 
Η αδήλωτη εργασία, οι μισθοί που δεν ανταποκρίνονται με το κόστος ζωής των τιμών δείχνει ότι ο εργαζόμενος θα έχει την τύχη του Κινέζου εργαζόμενου σε εργοστάσια καθετοποιημένης παραγωγής με αξιολύπητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Στην Κύπρο δεν υπάρχουν καν Εργοστάσια.

Δηλαδή με απλά λόγια κάτι που έχει κατά καιρούς επισημανθεί από το NIS, στοχεύεται άμεσα εξομάλυνση, παγκόσμια, της αξίας της εργασίας σταδιακά, για να διευκολυνθεί η κίνηση κεφαλαίων της άυλης οικονομίας και να μπορέσει να παίρνει βαθιές ανάσες το χρηματοπιστωτικό σύστημα μεταφέροντας από χώρα σε χώρα τα άυλα κεφάλαια, (όπως και τις παγίδες των Πιτκόινς)
Το πετυχημένο πείραμα της Κύπρου για χρηματοδότηση από τις οικονομίες των καταθετών, είναι το αντικείμενο αναφοράς και η απειλή για όλους.
Για να αντιληφθούμε περί τίνος πρόκειται, ας σημειώσουμε ότι η άυλη χρηματιστηριακή οικονομία κινείται σε επίπεδο περίπου 4 τρις δολάρια ημερησίως ενώ το παγκόσμιο ΑΕΠ είναι μόλις 140τρις δολάρια.
Δηλαδή 10 φορές περισσότερο από την πραγματική οικονομία.

Εδώ είναι που κανείς δεν απαντά γιατί δεν ισοσκελίζουμε την πραγματική οικονομία με ισότιμες σχέσεις παραγωγής και διάθεσης;
Ποιες οικονομίες κατ αυτό τον τρόπο θα εκτεθούν;
Απεναντίας επιδιώκεται ο στραγγαλισμός των χωρών που δεν υποκύπτουν σε ΙΜF ,ΕΚΤ,και το καζινο-καπιταλιστικό σύστημα.

Το Ερώτημα  
Το ερώτημα όμως παραμένει αμείλικτο. Τι κάνουμε με τις επιχειρήσεις που είναι άμεσα υπό κατάρρευση;
Τι κάνουμε με τους πενηντάρηδες - / + "Μεσήλικες" άνεργους που δεν έχουν δικαίωμα στην ζωή;

Για ποιο μέλλον μιλάνε οι κυβερνήσεις μας όταν μιλάνε για εκποιήσεις της κρατικής περιουσίας έναντι του 10% της αξία της; Για ποιο μέλλον μιλάμε όταν θα χαθούν οι κατοικίες του κόσμου;

Oι “μεσήλικες” σήμερα σε Ελλάδα και Κύπρο, πνίγουν την υπερηφάνεια τους με σιωπή και κλείσιμο στο σπίτι. Μια σιωπή όμως που τους καταδικάζει περαιτέρω σε ολικό αφανισμό είτε σαν ενεργά μέλη μιας κοινωνίας της οποίας υπήρξαν δραστήρια ΕΝΕΡΓΑ μέλη, είτε σαν φυσικά πρόσωπα που οδηγούνται στην περιθωριοποίηση τον εξευτελισμό και τον διασυρμό της ύπαρξης τους.

Οι απαντήσεις μπορεί να είναι πολλές, εκείνο που σήμερα όμως προέχει είναι να αναδειχθεί το τρέχον αυτό υπαρκτό πρόβλημα που κουκουλώνεται από τα ΜΜΕ, είτε αποσιωπάται με κοινωνική σιωπηρή αποστροφή.

Κάντε μια βόλτα στην γειτονιά σας και συζητήστε με τον αστό διπλανό σας που έχει κλείσει την πόρτα και δεν δέχεται κανένα σπίτι .

Με μεγάλη έκπληξη θα δείτε, αυτό που περιγράφουν εύγλωττα οι αρτοποιοί σαν δείγμα της ύφεσης και της κατρακύλας… "Πέραν της αγοράς του ψωμιού στο αρτοποιείο τα υπόλοιπα προϊόντα είναι σαν να μην υπάρχουν στο ράφι, οι καταναλωτές δεν τα βλέπουν".

Μόνο που εδώ έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες υπάρξεις που υπάρχουν και χρειάζονται βοήθεια , και οικονομική αλλά και ψυχολογική …

Και είναι σε κάθε σπίτι και ένας “μεσήλικας ” όπου έχει υποστεί Ηλικιακό αποκλεισμό .!!

Και όμως εμείς κάνουμε ότι δεν τους βλέπουμε ….

Διαδώστε το!

έρευνα - συνεργασία: olympia.gr / kapoutic.com / netakias.com

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ