Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 17/1/2014


(Κ) Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου
ΚΥΠΕ - Τζουλιάνα Βιολάρη - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 17/01/2014 10:05
________________________________________
Ποικίλα είναι τα θέματα που απασχολούν σήμερα τις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες, με κύρια τις επαφές του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου στην Άγκυρα με τους Τούρκους αξιωματούχους να επαναλαμβάνουν τη στήριξή τους στο ψευδοκράτος, τη μείωση της συναλλαγματικής αξίας της τουρκικής λίρας λόγω και των εσωτερικών προβλημάτων που ταλανίζουν την Τουρκία αλλά και τον απόηχο της συμφωνίας που υπέγραψε η Κύπρος με τη Βρετανία και αφορά στις Βρετανικές Βάσεις στο νησί.

Με τίτλο «Οι Βάσεις αφήνονται στους Κύπριους – Ιστορική συμφωνία», η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) αναφέρεται στη συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Βρετανίας σχετικά με τις Βρετανικές Βάσεις και γράφει ότι το 78% των Βάσεων θα επιστραφεί στην Κυπριακή Δημοκρατία. Γράφει ότι η συμφωνία αυτή επηρεάζει και Τουρκοκύπριους, οι οποίοι είχαν περιουσίες στις Βάσεις και οι οποίοι αποκτούν τώρα το δικαίωμα ακόμα και να πωλήσουν τις περιουσίες τους. Αλλού γράφει ότι με επίκεντρο το Κυπριακό ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου είχε χθες συναντήσεις «με τον καλό, τον κακό και τον άσχημο» εννοώντας τον Τούρκο Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και τον Πρόεδρο της Εθνικής Εθνοσυνέλευσης Τσεμίλ Τσιτσέκ. Γράφει ακόμα ότι, μετά από αλλαγές στο «σύνταγμα» διατάξεων που δεν έχουν τροποποιηθεί από το 1929 η λεγόμενη βουλή έχει αρχίσει τις διαδικασίες τροποποίησης της «νομοθεσίας» μερικές από τις οποίες αφορούν στα σεξουαλικά εγκλήματα.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Η αποδοχή της ΤΔΒΚ είναι όρος», αναφέρεται στις επαφές του ηγέτη των Τ/κ Ντερβίς Ερογλου στην Άγκυρα και γράφει ότι κύριο θέμα των συναντήσεων αποτέλεσε το Κυπριακό με τον Έρογλου να αναφέρει ότι οι συναντήσεις ήταν αποδοτικές και ευχήθηκε όπως η Τουρκία βγει αλώβητη και ακόμα πιο δυνατή από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Αλλού γράφει ότι η «αστυνομία» χθες σε οργανωμένη της επιχείρηση προέβη σε εξονυχιστικούς ελέγχους σε κέντρα διασκέδασης, καφενεία και αλλού και «τα έκανε φύλλο και φτερό» στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την κυβεία και άλλα αδικήματα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Συναγερμός στα τρόφιμα», αναφέρει ότι μετά την ανακάλυψη και την καταστροφή εμποτισμένων με φυτοφάρμακα χουρμάδων, οι αρμόδιοι ανησυχούν για τη «νομοθεσία» που διέπει την ασφάλεια τροφίμων, με τις οργανώσεις να εκφράζουν την ανησυχία τους για την υγεία των καταναλωτών. Αλλού γράφει ότι, σε δηλώσεις του σχετικά με το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Οζντίλ Ναμί είπε ότι τα ΗΕ δεν πρέπει να συνεχίσουν να επιμένουν και ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ θα αναχωρήσει από το νησί με μια αποτυχία στο βιογραφικό του (εννοώντας τη μη επίτευξη λύσης στο Κυπριακό). Επίσης γράφει ότι, σε δηλώσεις του ο διευθυντής της ασφαλιστικής εταιρείας «ζιρβέ» Ραϊφ Τσουκουρόβαλι είπε ότι ο ασφαλιζόμενος δεν πρέπει να κοιτάζει το ποσό της ασφάλειας του αλλά να εξετάζει τι του παρέχει η ασφάλεια.

Με τίτλο «Θα συνεχίσουν οι προσπάθειες για λύση», η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) αναφέρεται στις συναντήσεις που είχε ο Ντερβίς Έρογλου στην Άγκυρα  και γράφει ότι σε δηλώσεις του ο Έρογλου είπε ότι η τ/κ πλευρά είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις προσπάθειές της για επίλυση του Κυπριακού ενώ οι Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, το ενδιαφέρον της τουρκικής Κυβέρνησης για το Κυπριακό δεν έχει μειωθεί ούτε έχει επηρεαστεί. Αλλού γράφει ότι, επιτέλους οι πρώην υπάλληλοι των λεγόμενων τ/κ αερογραμμών θα πάρουν σήμερα μέρος της αποζημίωσης τους μετά από 3 χρόνια. Γράφει ακόμα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επιστρέφει από το Λονδίνο ικανοποιημένος με τις επαφές του, σημειώνοντας ότι η συμφωνία Κύπρου –Βρετανίας για τις Βάσεις ανοίγει το δρόμο και στους Τ/κ να εκμεταλλευτούν τις περιουσίες τους που βρίσκονταν εντός των Βάσεων.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Όσο πάει λιώνει», αναφέρεται στη μείωση της συναλλαγματικής αξίας της τουρκικής λίρας λόγω κυρίως της εσωτερικής κατάστασης της Τουρκίας με αποτέλεσμα να επηρεάζεται και η οικονομία των κατεχομένων ενώ οι οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν για περαιτέρω πτώση της αξίας της λίρας. Αλλού γράφει ότι το συμβόλαιο του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ έχει ανανεωθεί για ακόμα έξι μήνες. Αναφέρεται ακόμα και στην πρώτη δόση της αποζημίωσης για τους πρώην «υπαλλήλων» των λεγόμενων τ/κ αερογραμμών.

(ΚΥΠΕ/ΤΒ/ΜΜ)

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ