Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 16/1/2014


Ποικίλα είναι τα θέματα που απασχολούν σήμερα τις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες με κύρια το ετήσιο μνημόσυνο του πρώην ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και πρώτου Αντιπροέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τουρκοκυπρίων Φαζίλ Κιουτσιούκ και τις δηλώσεις του Ντερβίς Έρογλου, τις πληροφορίες για παραίτηση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ και τη μη καταβολή των μισθών των υπαλλήλων της πρώην εταιρείας των «τουρκοκυπριακών αερογραμμών».

Με τίτλο «Αποχαιρετισμός στο Ντάουνερ», η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) αναφέρει ότι ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος εδώ και 5 χρόνια έχει το ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα στις δύο πλευρές, με στόχο την εξεύρεση λύσης για το Κυπριακό, εγκαταλείπει , σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, οριστικά το καθήκον του. Στο ίδιο θέμα γράφει ότι ο Ντάουνερ, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το νησί, συναντήθηκε με τους συνομιλητές των δύο πλευρών με στόχο να τους αποχαιρετήσει. Ο Ντάουνερ δεν έκανε καμιά δήλωση μετά τη συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο συνομιλητή Οσμάν Ερτούγ. Αλλού γράφει ότι ο «πρωθυπουργός» Οζκάν Γιορκαντζίογλου, δήλωσε ότι χθες δεν καταβλήθηκαν οι μισθοί των υπαλλήλων της πρώην εταιρείας των «τουρκοκυπριακών αερογραμμών», λόγω σφάλματος στο λογαριασμό που έκανε «γραμματέας του προσωπικού». Είπε επίσης ότι έχει υποψίες ότι αυτό δεν είναι ένα τυχαίο λάθος, ότι έγινε απόπειρα σαμποτάζ της καταβολής των μισθών και ότι το θέμα θα διερευνηθεί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων KTÖS Σενέρ Ελτζίλ, καταδίκασε την επίθεση που έγινε σε δάσκαλο δημοτικού σχολείου από πολίτη, και δήλωσε ότι η συντεχνία δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Πλημμύρα αγάπης» αναφέρεται στο σημερινό της κύριο θέμα στο τριαντακοστό μνημόσυνο του πρώην ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Φαζίλ Κιουτσιούκ, ο οποίος απεβίωσε το 1984. Με φωτογραφίες από τις χθεσινές εκδηλώσεις εις μνήμην του Κιουτσιούκ η εφημερίδα γράφει ότι «το μνημόσυνο του ηγέτη μας Φαζίλ Κιουτσιούκ, ο οποίος πολέμησε για την ελευθερία και την ύπαρξη μας, τελέστηκε με μεγάλη αγάπη, σεβασμό και νοσταλγία. (Ο Φαζίλ Κιουτσιούκ ίδρυσε την εφημερίδα το 1942). Η εφημερίδα σε δημοσίευμα στις εσωτερικές της σελίδες, αναφέρει ότι ο Σερντάρ Ντεκτάς δήλωσε ότι έχει ακούσει ότι το νέο σχέδιο λύσης του Κυπριακού, θα είναι μια βελτιωμένη εκδοχή του σχεδίου Ανάν, και ότι από τη στιγμή που οι Ελληνοκύπριοι είχαν πει όχι σε εκείνο το σχέδιο, αυτό σημαίνει ότι το καινούριο αυτό σχέδιο χαρακτηρίζεται ως βελτιωμένο γιατί θα είναι προς όφελος των Ελληνοκυπρίων.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Προσοχή σε αυτά τα προϊόντα», γράφει ότι αποκαλύφθηκαν έγγραφα, τα οποία δείχνουν ότι σε έλεγχους που έγιναν από πλευράς του  «δημαρχείου» Λευκωσίας, του «υπουργείου» υγείας και του «τμήματος βασικών υπηρεσιών υγείας» σε διάφορα προϊόντα όπως χαλούμι, αναρή και λουκάνικα, σε αρκετές περιοχές στα κατεχόμενα, εντοπίστηκε βακτήριο σαλμονέλας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Ντερβίς Έρογλου, στον επιμνημόσυνο λόγο που εκφώνησε για τα 30 χρόνια θανάτου του Φαζίλ Κιουτσιού, είπε ότι το όνομα του Κιουτσιούκ είναι συνώνυμο με την “εθνική αφύπνιση”, την αντίσταση, ίδια εθνική καταγωγή με τη “μητέρα πατρίδα” Τουρκία, την ελευθερία, την ηγεμονία. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι στα κατεχόμενα υπάρχει επιδημία ιλαρά, ανεμοβλογιάς, ερυθράς και παρωτίτιδας και προτρέπει τον κόσμο να κάνει τα απαραίτητα εμβόλια.

Με τίτλο «Ψάχνουμε λύση», η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), γράφει ότι ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, στο μνημόσυνο του Φαζίλ Κιουτσιούκ, δήλωσε ότι η μέχρι τώρα πολιτική που ακολούθησε ήταν σύμφωνη με τα αιτήματα του “λαού” και ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν βάλει στο στόχο τους “την ελευθερία, την ηγεμονία, τα εδάφη και την ασφάλεια” των Τουρκοκυπρίων. Είπε επίσης ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση και προσεχτική. Αλλού γράφει ότι ο «υπουργός» εξωτερικών Οζντίλ Ναμί, είπε ότι μια λύση του Κυπριακού θα βοηθήσει στην οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη και στις δύο πλευρές. Σε άλλο θέμα επικαλείται ανώνυμες πηγές σύμφωνα με τις οποίες ο Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε ότι δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιο του λόγω της αρνητικής συμπεριφοράς της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο « Ο ‘γραμματέας του προσωπικού’ θα απομακρυνθεί από το καθήκον του» γράφει επίσης ότι ο  «γραμματέας του προσωπικού», ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την πράξη της καταβολής των μισθών των υπαλλήλων της πρώην εταιρείας των «τουρκοκυπριακών αερογραμμών», μετά το σφάλμα που διέπραξε το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να μην πληρωθούν οι μισθοί, έφυγε στο εξωτερικό. Ο Γιορκαντζίογλου υποσχέθηκε στους πρώην υπαλλήλους ότι θα τους δοθούν τα χρήματα τους και ότι ο εν λόγω υπάλληλος θα απολυθεί. Αλλού παραθέτει τις δηλώσεις που έκαναν διάφοροι «βουλευτές» πάνω στο ζήτημα των αυξήσεων των μισθών του «δημοσίου», με τους περισσότερους να υποστηρίζουν ότι στους χαμηλότερους μισθούς πρέπει αν γίνουν μεγαλύτερες αυξήσεις.

(ΚΥΠΕ/ΜΣ/ΓΒΑ)

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ