Εμείς οι τρεις οι φίλοι που τρώμε το σταφύλι (newzup)
Ο ιδιοκτήτης προσπαθούσε από το 2007 να «πείσει» το Πανεπιστήμιο (τότε Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή με πρόεδρο τον Α. Δημητρίου) να ενοικιάσει το κτίριο του για να γίνει «ερευνητικό εκκολαπτήριο». Το κτίριο δεν ενοικιάστηκε, διότι απείχε πολύ από τον κεντρικό πυρήνα των κτιρίων του πανεπιστημίου (βρίσκεται βόρεια της Λεωφ. Μακαρίου), δεν είχε και τις απαιτούμενες άδειες και οι προδιαγραφές του ήταν για κτίριο γραφείων.
Όταν άλλαξε η Διοικούσα Επιτροπή το Πανεπιστήμιο «ενέδωσε» στις αφόρητες πιέσεις και ενοικίασε χώρο συνολικού εμβαδού 1.400 τ.μ. με έναρξη από 1η Δεκεμβρίου 2009 και κλειστή διάρκεια έξι χρόνια (μέχρι 30/11/2015). Το συμβόλαιο προβλέπει για την καταβολή ενοικίου ύψους 18.500 ευρώ το μήνα (222.000 ευρώ ετησίως), με αύξηση 8% κάθε δύο έτη. Ο ενοικιαζόμενος χώρος αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου κτιρίου στο οποίο στεγάζεται και η εταιρεία του ιδιοκτήτη (Micrologic) καθώς και άλλες εταιρείες.
Ο χώρος ενοικιάστηκε με το αιτιολογικό ότι θα στεγάζονταν προσωρινά υπηρεσίες του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, έναντι υποχρέωσης που ανέλαβε το Πανεπιστήμιο προς το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προκειμένου αυτό να εγκαταλείψει το παλιό κτίριο της Γ΄ Αστικής (που βρίσκεται στο β΄ πόλο ανάπτυξης), ώστε να αξιοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο.
Επίσης, ότι θα στεγάζονταν οργανώσεις όπως ο Ερυθρός Σταυρός, που στεγάζονταν σε χώρο του παλαιού Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, ώστε ο χώρος να αδειάσει και να τύχει αξιοποίησης από το Πανεπιστήμιο. Στην πράξη, μόνον το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο στεγάστηκε στο μισό περίπου ενοικιαζόμενο κτίριο, με το υπόλοιπο να μένει άδειο για κάποιο διάστημα. Προκειμένου να μην μείνει ο χώρος αναξιοποίητος και να υπάρξουν αντιδράσεις, επιλέγηκε να στεγαστούν εκεί εργαστήρια του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών και αποθηκευτικοί χώροι του Πανεπιστημίου. Περίπου το 1/3 του συνολικού εμβαδού είναι υπόγειο.
ΤΣΙΜΕΝΤΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ...
Ενώ ενοικιάστηκε προσωρινά (μέχρι το 2015) για να στεγάσει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και άλλες υπηρεσίες/οργανώσεις, ώστε αυτές να αδειάσουν χώρους στο β΄ πόλο ανάπτυξης του Πανεπιστημίου (Γ΄ Αστική, παλαιό Νοσοκομείο), το κτίριο ...κατέληξε να στεγάζει ουσιώδεις λειτουργίες του Πανεπιστημίου, που δεν μπορούν εύκολα να ξηλωθούν.
Το κτίριο δεν διαθέτει ικανοποιητικό αριθμό χώρων στάθμευσης ούτε και άδειες χρήσης για τις συγκεκριμένες δραστηριότητες (αίθουσες, εργαστήρια, αποθήκες, κλπ). Η Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου, με επικεφαλής τον τότε Αντιπρόεδρο Τάσο Χριστοφίδη, προσπάθησε λίγο πριν την αυτονόμηση (τέλη 2011) να διαπραγματευτεί μειώσεις στα ενοίκια, ενόψει και της διαφαινόμενης οικονομικής κρίσης και με την πεποίθηση ότι τα ενοίκια ήταν πολύ υψηλά.
Ο κ. Α. Αντωνίου ήταν ο πλέον αρνητικός σε οποιαδήποτε μείωση και μάλιστα προσπαθούσε να επηρεάσει στην ίδια αρνητική στάση και άλλους ιδιοκτήτες.
ΕΝΟΙΚΙΟ 18.500 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ
Στα πλαίσια διαπραγματεύσεων που επιχείρησε το (νέο) Συμβούλιο του Πανεπιστημίου (ανέλαβε καθήκοντα το Φεβρουάριο του 2012 με την αυτονόμηση του Πανεπιστημίου) με όλους τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων κτιρίων και με στόχο να υπάρξουν μειώσεις, με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου, που εν τω μεταξύ κατόπιν εισήγησης/απαίτησης του ΔΗΣΥ διορίστηκε από το υπουργικό συμβούλιο (Χριστόφια) μέλος του Συμβουλίου, συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα:
Από 1η Ιουλίου 2012 και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014 το ενοίκιο, το οποίο εν τω μεταξύ αυξήθηκε και ανήλθε στα 19.980 ευρώ μήνα, να μειωθεί στα 18.500 ευρώ μήνα (αρχικό ενοίκιο).
Ως αντιστάθμισμα στη μείωση που επιφέρει όφελος ύψους περίπου 90.000 ευρώ στο πανεπιστήμιο, συμφωνήθηκε να επεκταθεί το κλειστό συμβόλαιο για 6 έτη, δηλαδή να λήγει στις 30 Νοεμβρίου 2021.
Οι αυξήσεις από την 1η Ιανουαρίου 2015 να είναι 5% (αντί 8%) κάθε δύο έτη.
ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ
Οι διευθετήσεις αυτές, δηλαδή μειώσεις έναντι επέκτασης της χρονικής διάρκειας, εφαρμόστηκαν ως γενική πολιτική και σε άλλες περιπτώσεις. Βεβαίως, στην ουσία αυτό που μειώθηκε/αφαιρέθηκε είναι οι αυξήσεις που μπήκαν αυτόματα στο συμβόλαιο και όχι το αρχικό ύψος του ενοικίου. Το αρχικό ύψος του ενοικίου, συγκρινόμενο με άλλα και με δεδομένο ότι το κτίριο είναι μακριά από τον πυρήνα των υπόλοιπων πανεπιστημιακών κτιρίων και ήταν ξενοίκιαστο για αρκετά χρόνια, κρίνεται ως πολύ υψηλό. Το κατά τετραγωνικό μέτρο κόστος ενοικίου (περιλαμβανομένου του υπογείου) ήταν 13,2 ευρώ.
ΚΑΙ ΠΑΠΑΣ ΚΑΙ ΤΑΤΑΣ
Ο κ. Αντωνίου βρέθηκε στη θέση να διαπραγματεύεται το ενοίκιο του κτιρίου του έχοντας «απέναντι του» συναδέλφους του (άλλα μέλη του Συμβουλίου), ενώ συμμετείχε κανονικά (όχι μόνον ήταν παρών αλλά εξέφρασε και άποψη) στις σχετικές συζητήσεις που έγιναν και στην επικύρωση των τροποιητικών συμφωνιών στο Συμβούλιο.
ΠΡΟΑΛΕΙΦΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΕΠΑΚ;
Στην Λεμεσό είναι κοινό μυστικό το τι συνέβη σε σχέση με την πρόσφατη πρόταση νόμου των βουλευτών Αθηνάς Κυριακίδου και Ευθύμιου Δίπλαρου για παύση του υφιστάμενου Συμβουλίου, διορισμό νέου Συμβουλίου με αυξημένα μέλη από το υπουργικό συμβούλιο, και με τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου να διορίζονται από το υπουργικό αντί να εκλέγονται ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου (πρόνοια που εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Βουλή το 2003 στα πλαίσια του νόμου του ΤΕΠΑΚ).
Ο κ. Αντωνίου, όπως ο ίδιος δηλώνει δεξιά - αριστερά, επιθυμεί διακαώς να γίνει πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ. Με το διορισμό του στην προεδρία του Δ.Σ. των Κυπριακών Αερογραμμών δεν παραιτήθηκε, ως ηθικά όφειλε, από το Συμβούλιο του ΤΕΠΑΚ, καθώς όπως ο ίδιος διαλαλεί σε 2 - 3 μήνες θα ξεμπερδέψει από τις Κυπριακές Αερογραμμές...
Comments
Post a Comment