Σιωπηρή πορεία προς τιμή της "Κόρης της Ινδίας"


Silent protesters hold candles during a rally in Delhi.
Έχει ονομαστεί "Amanat, σύμβολο εμπιστοσύνης, "Damini, από μια ηρωίδα των ταινιών του Bollywood, και "Nirbhaya, δηλαδή η ατρόμητος. Αλλά οι πορείες και οι διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα της έχουν δώσει ένα άλλο παρατσούκλι:
"Κόρη της Ινδίας"
Μια ανώνυμη κόρη που ανήκει ποια σε ολόκληρη την χώρα.
Δύο εβδομάδες μετά την επίθεση που δέχτηκε σε ένα λεωφορείο από έξι άνδρες, χτυπημένη με μια σιδερένια βέργα και τον ομαδικό βιασμό της για σχεδόν μια ώρα, η 23η κοπέλα που το όνομά της παραμένει ένα καλά φυλαγμένο μυστικό - αποτεφρώθηκε σήμερα νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Η διαδικασία αποτέφρωσης Hindu πραγματοποιήθηκε λίγο έξω από το Δελχί στο προάστιο Dwarka από μέλη της οικογένειας της και από ένα μικρό αριθμό φίλων.'' Ήρθα επειδή μου άρεσε πραγματικά αυτό το κορίτσι. Ήταν το πιο λαμπρό από όλα τα κορίτσια στη γειτονιά μας,'' Είπε ο Meena Rai, ένας φίλος και γείτονας της, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ένα γλυπτό άμμου στο ανατολικό κρατίδιο της Odisha δημιουργήθηκε στην άμμο από τον καλλιτέχνη Sudarshan Patnaik. "Η Φωτογραφία είναι από το Reuters"
Indian sand artist Sudarshan Patnaik pays tribute to the victim of a gang rape on a beach in the eastern Indian state of Odisha.

Η κοπέλα ετοιμαζόταν για να παντρευτεί τον Φεβρουάριο. '' Είχε κάνει όλες τις προετοιμασίες του γάμου και είχε προγραμματίσει μια γαμήλια δεξίωση στο Δελχί,'' είπε η κα Ράι.

Ένα μεγάλο μέρος του κεντρικού Δελχί παραμένει κλειστό από το φόβο, βίαιων επεισοδίων και νέων διαμαρτυριών.
Η οργή των πρώτων ημερών μετά την επίθεση στη νεαρή κοπέλα έχει δώσει τη θέση της σε μια περίοδο εθνικού πένθους.
Οι εξαγριωμένοι διαδηλωτές έχουν αντικατασταθεί από τους μαθητές με τις σιωπηλές πορείες διαμαρτυρίας και τα αναμμένα κεριά.

Μια Ινδή μαθήτρια κρατά ένα πλακάτ με την εικόνα ενός ανθρώπου να κρέμεται από την κρεμάλα κατά τη διάρκεια μιας πορείας στο Ahmedabad. "Φωτογραφία: AFP"
Indian schoolgirl holds a placard with an image of a hanging man during a rally in Ahmedabad.
Μια γυναίκα πέφτει θύμα βιασμού στην Ινδία κάθε 22 λεπτά, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της υπηρεσίας εγκληματικότητας, αλλά η επίθεση αυτή έχει ασκήσει πίεση σε ολόκληρη τη χώρα και, ιδίως στην πρωτεύουσα, όπως κανένας άλλος πριν από αυτόν.

Σε μια διαμαρτυρία στο Jantar Mantar, στο κεντρικό Δελχί, μια φοιτήτρια, η Vijaya, είπε στο Fairfax Media, ότι το θύμα αυτό αντιπροσωπεύει όλες τις γυναίκες της Ινδίας.
''Αυτό θα μπορούσε να είχε συμβεί στην οποιανδήποτε από εμάς. Κάθε γυναίκα στο Δελχί ξέρει ότι είναι σε κίνδυνο ανά πάσα στιγμή. Αυτό συμβαίνει κάθε μέρα, Δεν είμαστε ποτέ ασφαλείς''.

Η αστικοποίηση έφερε την Παλιά Ινδία, μια βαθιά συντηρητική, πατριαρχική αγροτική κοινωνία - που είναι το μισό του συνόλου των ινδικών οικογενειών που ζουν σε μικρές γεωργικές εκτάσεις - σε σύγκρουση με τις νέες ιδέες, στις σύγχρονες πόλεις και τις γυναίκες, με το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση, στην εργασία και μια εξέχουσα θέση στην κοινωνία.
Η Ινδία είχε γυναίκα πρωθυπουργό, και μια από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους της χώρας σήμερα είναι η Σόνια Γκάντι.

Οι γονιοί εξακολουθούν να έχουν εξουσία πάνω στις κόρες στην Ινδία του σήμερα. Κορίτσια έγκυοι αναγκάζονται να αποβάλλουν τα έμβρυα και ακόμα αν τα βρέφοι είναι κορίτσια επιτρέπεται να πεθάνουν. Τα αγόρια ανατρέφονται καλύτερα και τα στέλνουν στο σχολείο, ενώ τα κορίτσια συχνά πεινούν και δυστυχούν και παραμένουν στο σπίτι. Τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να αλλάξουν, μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.

Οι έξι άνδρες που φέρονται να έχουν διαπράξει την επίθεση κατά της εν λόγω κοπέλας όλοι έχουν συλληφθεί. Οι περισσότεροι είναι από αγροτικά χωριά, όπου ο βιασμός θεωρείται λιγότερο κακό, παρά έγκλημα ακόμα και από τους κίνδυνους που διατρέχουν τα κορίτσια σαν μεγαλώνουν.

Μια κοινή λύση ήταν να υποχρεωθεί το κορίτσι να παντρευτεί τον βιαστή της, αλλά αυτή η περίπτωση μπορεί και να αλλάξει τώρα.

Ο πρωθυπουργός, Manmohan Singh, έχει διατάξει τη δημιουργία εξεταστικής επιτροπής για την ασφάλεια των γυναικών και αυστηρότερες ποινές για τους βιαστές.
Είναι μια υπόσχεση και από τους υπουργούς της κυβέρνησης.

Αλλά η πιο σημαντική αλλαγή έχει έρθει στη συνείδηση ​​του κοινού και των θεσμικών οργάνων της Ινδίας. Δεκάδες άλλες επιθέσεις σε γυναίκες, που συνήθως δεν αναφέρονταν  καν, τώρα καταγγέλλονται, και αρκετές έχουν ήδη γίνει πρωτοσέλιδο.
Αστυνομικές δυνάμεις, που τόσο συχνά θεωρούνται ως μέρος του προβλήματος, υπόσχονται ταχύτερη, και πιο ευαίσθητη δράση, στις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης.

Δεν υπήρχε καμία πίεση πάνω στο δικαστικό σύστημα της Ινδίας, με αποτέλεσμα αρκετές φορές να είναι τόσο χρονοβόρες οι διαδικασίες ώστε να είναι σχεδόν άνευ σημασίας, τώρα υπόσχονται ταχεία διαδικασία για τις σεξουαλικές περιπτώσεις.

Η Ινδία μας είχε δώσει και στο παρελθόν μεγάλες στιγμές του Σπάρτακου, εικόνες από αξιοσημείωτη αλληλεγγύη σε μια χώρα με πάνω από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπων, από διαφορετικές τάξης και κοινωνικά στρώματα.
Πριν από ένα χρόνο, η χώρα ενωμένη πίσω από έναν συνταξιούχο οδηγό φορτηγού με το όνομα Kisan Baburao Hazare, γνωστός και ως Άνα Hazare, ο οποίος οδήγησε σε μαζικές και δημοφιλής απεργίες πείνας κατά της κοινωνικής διαφθοράς στην Ινδία.
Δώδεκα μήνες μετά, οι διαμαρτυρίες του Hazare δεν έχουν ξεχαστεί, αλλά η διαφθορά ζει.
Οι Διαδηλωτές στο Δελχί είναι απαιτητικοί και ελπίζουν η εκστρατεία τους κατά της σεξουαλικής βίας να είναι διαφορετική αυτή τη φορά.

''Θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή,'' δήλωσε ο Γκούπτα Darshan σε δημοσιογράφο  κοντά στο σημείο όπου η γυναίκα επιβιβάστηκε στο λεωφορείο πριν από ένα δεκαπενθήμερο. "Πάρα πολλοί άνθρωποι είναι θυμωμένοι, η κυβέρνηση, η αστυνομία, οι άνθρωποι που βρίσκονται στην εξουσία, θα πρέπει να μας ακούσουν τώρα.''

Περίπου 120 άνθρωποι από την ινδική κοινότητα της Αυστραλίας Σίδνεϊ συγκεντρώθηκαν στο Πάρκο Parramatta την Κυριακή το απόγευμα και υπέγραψαν διάβημα - αίτημα για την κυβέρνηση της Ινδίας, για να περάσει ισχυρότερους νόμους για την προστασία των γυναικών και τήρησαν μονόλεπτη σιγή.
Ένας από τους διοργανωτές, ο Manbir Kohli, πρότεινε μποϊκοτάζ, να μην ταξιδεύουν στην Ινδία, έως ότου η Ινδική κυβέρνηση μπορέσει να εξασφαλίσει καλύτερη ασφάλειά για τον λαό της Ινδίας.
Η 18 κόρη του Naina, η οποία μεγάλωσε στην Αυστραλία, δήλωσε ότι οι αλλαγές του νόμου θα έπρεπε να συνοδεύονται και από την πολιτισμική αλλαγή.



Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ