Αυτοπροσώπως και ιδιοχείρως… του Λάζαρου Μαύρου

Γ Ι Α ΤΗΝ εκλογή του κ. Χριστόφια στην προεδρία, κατά τον 2ο γύρο των εκλογών, Κυριακή 24η Φεβρ. 2008, επί συνόλου εγγεγραμμένων ψηφοφόρων 516.443, ψήφισαν με έγκυρα ψηφοδέλτια 450.799, εκ των οποίων ο κ. Χριστόφιας έλαβε 240.604 ψήφους (ποσοστό 53,37%) και εξελέγη, ο δε αντίπαλός του, ο κ. Ιω. Κασουλίδης, λαβών 210.195 ψήφους (46,63%) έχασε την εκλογή. Είναι, βέβαια, θέμα συνεχούς και έγκαιρης ενημέρωσης του εκλογικού καταλόγου, με την πρόσθεση της εγγραφής των νέων ψηφοφόρων και τη διαγραφή των τεθνεώτων, για να υπάρχει ο εκάστοτε ακριβής αριθμός που συγκροτεί το Εκλογικό Σώμα. Το ζήτημα θα καταστεί σπουδαιότερο εάν και όταν θεσπισθεί ο δημοκρατικά αναγκαιότατος θεσμός της εξουσίας των πολιτών ν’ ανακαλούν και να παύουν τους εκλελεγμένους άρχοντες πριν από τη λήξη της θητείας τους. Στην πρόταση που κατέθεσε ήδη στη δημοσιότητα ο κ. Γ. Λιλλήκας, αναφέρεται ότι η διαδικασία του Διαρκούς Ανακλητού θα τίθεται σε λειτουργία αφ’ ης στιγμής συλλεγούν οι υπογραφές του ενός τρίτου του Εκλογικού Σώματος, πράξη που θα επιτρέψει τη διενέργεια, σε 30 μέρες, Δημοψηφίσματος διά του οποίου το 50% συν μία ψήφος, θ’ αποφασίζει τελικά τη διενέργεια πρόωρων εκλογών για την αντικατάσταση του κρινομένου ως ανακλητέου.
Σ Υ Ν Ε Π Ω Σ : Εάν ποκαθαρισμένος ο ακριβής αριθμός του Εκλογικού Σώματος είναι λ.χ. 516.443 ζώντες ψηφοφόροι, θα χρειαστεί η συλλογή των υπογραφών 172.147 πολιτών. Έργο καθόλου εύκολο με τα σημερινά δεδομένα. Επειδή ακριβώς ο θεσμός του Διαρκούς Άμεσα Ανακλητού συνιστά σπουδαιότατη έκφανση της άμεσης δημοκρατίας, που είναι ασύμβατη με οποιαδήποτε μορφή αντιπροσώπευσης (δηλαδή: άμεσα, απευθείας κι αυτοπροσώπως οι πολίτες, χωρίς κομματικούς ή άλλους αντιπροσώπους ή εντολοδόχους), γι’ αυτό καθίσταται αναγκαία η επινόηση, οργάνωση και λειτουργία ενός σύγχρονης και ασφαλούς τεχνολογίας μηχανισμού συλλογής υπογραφών. Ενός αξιόπιστου, ταχύτατου, ηλεκτρονικού συστήματος, έγκυρης «ενυπόγραφης» έκφρασης και διαπίστωσης της βούλησης των πολιτών.
Ε Ι Δ Ι Κ Ο Ι ΣΤΗ σύγχρονη τεχνολογία επιστήμονες βεβαιώνουν ότι τούτο είναι εφικτό κατ’ αντιστοιχία και στον ίδιο βαθμό που κάθε πολίτης έχει την ευχέρεια προσωπικών συναλλαγών με τις πιστωτικές κάρτες των τραπεζών, είτε στις Αυτόματες Ταμειακές Μηχανές, είτε μέσω διαδικτύου κ.ο.κ.
Α Π Ο ΤΕΧΝΙΚΗΣ πλευράς, λοιπόν, η προοπτική εμπλουτισμού και ουσιαστικότερης ανάπτυξης του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι εφικτή. Ό,τι ωρίμασε στη συνείδηση του λαού ως αναγκαιότητα για τον έμπρακτο, διαρκή και αποτελεσματικό έλεγχο κάθε εκλελεγμένου από τους ίδιους τους πολίτες, μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Με τους πολίτες, πλέον, αυτοπροσώπως και ιδιοχείρως πρωταγωνιστές ως προς τούτο.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΑ 14.7.12Μπορούμε τουλάχιστον άπαντες, οποιασδήποτε κομματικής ή μη προελεύσεως, ενήλικες οϊμέ την αποφράδα 15.7.1974 και ζώντες εισέτι, ασπρομάλληδες πλέον, να σταθούμε αύριο λογοδοτούντες στα Μνήματα των τότε Θυσιασθέντων αδελφών μας, κάθε Ετεοκλή και Πολυνείκη μας (Σοφοκλέους Αντιγόνη 442 π.Χρ.) και να τους καθησυχάσουμε ότι, «επί 38 χρόνια, αδέλφια, πετύχαμε να μην υπάρξει ξανά αδελφοκτόνα εμφύλια πανούκλα»;
Λάζ. Α. Μαύρος

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ