Kim Peek, ο άνθρωπος που συναγωνίστηκε σε γνώσεις το Google

Ο Kim Peek, ο οποίος αποτέλεσε πηγή έμπνευσης στον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα —υποδυόμενος από τον Dustin Hoffman— της ταινίας “Rain Man” (1988), ήταν ένας εντυπωσιακά σοφός άνθρωπος.

Οι ειδικές ικανότητες του Kim Peek ξεκίνησαν από πολύ νωρίς, στην ηλικία των 2 ετών. Μπορούσε να διαβάσει και τις δύο σελίδες ενός ανοικτού βιβλίου μαζί, τη μία σελίδα με το ένα μάτι και τη δεύτερη με το άλλο! Αυτό το στυλ ανάγνωσης συνεχίστηκε μέχρι το θάνατό του το Δεκέμβριο του 2009 από καρδιακή προσβολή (58 ετών). Η αναγνωστική του κατανόηση ήταν εντυπωσιακή, καθώς διατηρούσε το 98% των πληροφοριών που διάβαζε. Από τότε που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη βιβλιοθήκη με τον πατέρα του, είχε διαβάσει χιλιάδες βιβλία, εγκυκλοπαίδειες και χάρτες.

Μπορούσε να διαβάσει ένα χοντρό βιβλίο σε μόλις μια ώρα και να θυμάται ακριβώς οτιδήποτε αναφερόταν σε αυτό. Επειδή μπορούσε να απορροφήσει γρήγορα πληροφορίες και να τις ανακαλέσει όταν αυτό ήταν αναγκαίο, η κατάστασή του τον έκανε μια ζωντανή εγκυκλοπαίδεια και ένα κινητό GPS. Μπορούσε να παρέχει οδικές πληροφορίες μεταξύ σχεδόν οποιονδήποτε δύο πόλεων στον κόσμο. Επίσης, μπορούσε να κάνει ημερολογιακούς υπολογισμούς (“ποια μέρα ήταν η 15η Ιουνίου του 1632;”) και να θυμάται παλιά αποτελέσματα μπέιζμπολ και έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό μουσικών, ιστορικών και πολιτικών γεγονότων. Οι ικανότητες μνήμης του ήταν πραγματικά εκπληκτικές!



Ας δούμε, όμως, τη ζωή του από την αρχή. Όταν ήταν μωρό, ο Kim διαγνώστηκε με νοητική υστέρηση και οι γιατροί ενημέρωσαν τους γονείς του ότι δεν θα ήταν ποτέ σε θέση να διαβάσει ή να μιλήσει. Τους συνέστησαν να στείλουν το μικρό αγόρι σε ψυχιατρικό ίδρυμα και να συνεχίσουν τη ζωή τους. Παρά τις συστάσεις, οι γονείς αποφάσισαν να τον μεγαλώσουν στο σπίτι και με την πάροδο του χρόνου κατάλαβαν ότι ο μικρός Kim είχε έναν αξιοσημείωτο εγκέφαλο.

Έτσι, χάρη στους γονείς του είχε κάθε ευκαιρία να αναπτύξει το καταπληκτικό ταλέντο του.

Σε αντίθεση με πολλά άτομα που είχαν το “σύνδρομο σοφίας”, ο Kim Peek δεν επηρεάστηκε με διαταραχή αυτιστικού φάσματος. Αν και ήταν έντονα εσωστρεφής, δεν παρουσίασε δυσκολίες στην κοινωνική κατανόηση και την επικοινωνία. Η κύρια αιτία των αξιοσημείωτων ικανοτήτων του φαίνεται να ήταν η έλλειψη συνδέσεων μεταξύ των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου. Μια μαγνητική τομογραφία αποκάλυψε την απουσία του μεσολόβιου, τμήματος του νευρολογικού συστήματος που μεταφέρει πληροφορίες μεταξύ των δύο ημισφαιρίων. Κατά κάποιον τρόπο, ο Kim ήταν ένας εκ γενετής ασθενής με χωρισμένο εγκέφαλο.

Παρακολουθήστε το βίντεο σε αγγλική απόδοση, όπου περιγράφεται εκτενέστερα η ζωή του πρωταγωνιστή μας, και παρατηρήστε με τι φυσικότητα και σιγουριά απαντάει στις εξωπραγματικές ερωτήσεις του κοινού!


Πηγές:
en.wikipedia.org/wiki/Kim_Peek,
psychologytoday.com/blog/the-superhuman-mind/201212/kim-peek-the-real-rain-man

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ