Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 30/05/2014


ΚΥΠΕ - Ραλλή Παπαγεωργίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 

Οι εξελίξεις γύρω από τη “συνταγματική” μεταρρύθμιση και δηλώσεις που αφορούν το Κυπριακό κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων σήμερα. Αναφορά γίνεται στο θέμα των υπερωριών “αστυνομικού”, την αγορά 140.000 μετρητών ρεύματος, νέο οδικό ατύχημα με ανατροπή φορτηγού και χωρίς θύματα αυτή τη φορά, τη σημερινή συνάντηση των διαπραγματευτών, κ.ά.

Η εφημερίδα “Αφρίκα” (Αφρική) με τίτλο “Ρεζίλι υπερωριών στην πρεσβεία της Τουρκίας” αναφέρεται στο παράπονο που υπέβαλε στην “αστυνομική διεύθυνση” ο “αστυνόμος” Ουμούτ Σαϊνμπάς, ο οποίος διατέλεσε στην φρουρά της “πρεσβείας” από την 1/11/09 έως 3/11/13 ότι ο “επιθεωρητής” Αμπντουραχμάν Λεκεσίζ του άλλαξε τις ώρες υπερωριών και έκλεψε την υπογραφή του και ζητεί την παραδειγματική του τιμωρία, δίδοντας το θέμα και στην εφημερίδα. Αλλού αναφέρει ότι χθες έξω από την “βουλή” ήταν παρκαρισμένο ένα τζετ σκι, αφού ο ιδιοκτήτης επιχείρησης θαλάσσιων αθλημάτων στη Βοκολίδα πραγματοποίησε εκδήλωση διαμαρτυρίας γιατί του πήραν την άδεια που κατείχε από το 2003.

Σε άλλο θέμα αναφέρεται στον δημόσιο διαγωνισμό για την αγορά 140.000 ρολογιών μέτρησης ρεύματος από την “αρχή ηλεκτρισμού”, κόστους 28 εκ ευρώ, με τον πρώην “υπουργό” δημοσιονομικών, νυν “βουλευτή” του ΚΕΕ, Ερσίν Τατάρ να διερωτάται γιατί ένας τέτοιος μεγάλος διαγωνισμός γίνεται μέσω της “αρχής” και όχι της “κεντρικής επιτροπής προσφορών”.

Η εφημερίδα “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού) με τίτλο “Το κλειδί του 'συντάγματος' στο ΚΚΔ” γράφει ότι το ΡΤΚ και το ΔΚ έχουν συμφωνήσει στο θέμα των “συνταγματικών” μεταρρυθμίσεων, το ΚΕΕ θα καταψηφίσει και επειδή οι ψήφοι των δύο πρώτων είναι 32, ενώ χρειάζονται 34 για να περάσει από τη “βουλή”, κρίσιμη θα είναι η στάση του ΚΚΔ που έχει ακόμη ευαισθησίες για την παράγραφο 10 του νυν “συντάγματος”. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι δύο διαπραγματευτές έχουν σήμερα νέα συνάντηση για το περιουσιακό και τις εξωτερικές σχέσεις, ενώ μετά το Παρίσι θα μεταβούν και στο Λονδίνο για συναντήσεις στο Φόρειν Οφις. Αλλού γράφει ότι σε έναν πολυσύχναστο για τουρίστες περίπατο στη φύση στη Λάπηθο όλες οι πινακίδες είναι γραμμένες μόνο στα τούρκικα πράγμα που δυσκολεύει τους ξένους στην κατεύθυνση και τον προσανατολισμό.

Η εφημερίδα “Χαβαντίς” (Είδηση) με τίτλο “Η Τουρκία έτοιμη για λύση” αναφέρεται σε αποκλειστική συνέντευξη του Τούρκου Αναπληρωτή Πρωθυπουργού. Μπεσίρ Αταλάι για το Κυπριακό, την επίσκεψη Μπάιντεν, τη στάση της ε/κ πλευράς και το θέμα της ενέργειας, όπου σημειώνει πως ο ρόλος της Τουρκίας στη μεταφορά της ενέργειας από την Ανατολή στη Δύση είναι σημαντικός. Αλλού αναφέρεται στο θέμα της “συνταγματικής” μεταρρύθμισης και γράφει ότι οι “κυβερνητικοί” εταίροι έχουν φτάσει σε συμφωνία για τη “φόρμουλα της Παρασκευής” και το θέμα θα πάει τελικά αύριο στην ολομέλεια της “βουλής”. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι αρχίζει την 1η Ιουνίου το φεστιβάλ πολιτισμού και τέχνης στην Κερύνεια, το οποίο θα φιλοξενήσει δεκάδες καλλιτέχνες μέχρι τις 27 Ιουνίου.

Η εφημερίδα “Κίπρις” (Κύπρος) με τίτλο “Είμαστε έτοιμοι για λύση” αναφέρεται σε δηλώσεις του Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος αναφέρθηκε και πάλι στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο και του είπε πως η ε/κ πλευρά δεν έχει νιώσει την αναγκαιότητα για λύση επειδή είναι μέλος της ΕΕ, την αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα και δεν βλέπει ισότιμα την τ/κ πλευρά. Αλλού γράφει για νέο οδικό ατύχημα που συνέβη χθες στο Μπογάζι Τρικώμου, όπου φορτηγό που συγκρούστηκε με ιδιωτικό αυτοκίνητο ανατράπηκε εκτός δρόμου. Σε άλλο θέμα παρουσιάζει την αρμενική κοινότητα μέσα από μια κουβέντα τριών γυναικών με δημοσιογράφο της εφημερίδας, σημειώνοντας πως με τους Μαρωνίτες οι Τ/κ έχουν μια οικειότητα, ενώ με τους Ε/κ μιλούν, με αυτούς διαπραγματεύονται, αλλά δεν ξέρουν πολλά πράγματα για τους Αρμένιους της Κύπρου.

Η εφημερίδα “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη) με τίτλο “Τα μάτια σε 34 'βουλευτές'” αναφέρεται στην αυριανή συνεδρία της `βουλής” για τη “συνταγματική” μεταρρύθμιση γράφοντας πως η πολιτική κρίση ξεπεράστηκε και εάν όλα πάνε όπως προβλέπεται στην διαδικασία, τότε στις 29 Ιουνίου μαζί με τις “τοπικές εκλογές” θα διεξαχθεί και το δημοψήφισμα για την αλλαγή του “συντάγματος”. Η εφημερίδα παρουσιάζει τα βήματα της διαδικασίας που συμφωνήθηκε, σημειώνοντας πως χρειάζονται 34 ψήφοι στη “βουλή” για να περάσει το πακέτο, αλλά και τις αντιδράσεις των προέδρων των “κοινοβουλευτικών” κομμάτων. Στο δεύτερο θέμα της πρώτης σελίδας αναφέρεται σε δηλώσεις του “υπουργού” δημοσιονομικών ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού μεγαλώνει, είναι υποχρεωμένοι να ξεπεράσουν τα τρέχοντα έξοδα και γι` αυτό θα προστρέξουν στην Άγκυρα για βοήθεια.

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΓΒΑ)

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ