Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 29/05/2014

ΚΥΠΕ - Ραλλή Παπαγεωργίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 

Οι διεργασίες για τη “συνταγματική” μεταρρύθμιση στα κατεχόμενα, η οικονομική κατάσταση των “δήμων” ενόψει των “τοπικών εκλογών” και θέματα εσωτερικής επικαιρότητας, απασχολούν τον τ/κ Τύπο σήμερα.

Γίνεται επίσης αναφορά στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που άρχισαν χθες οι εργαζόμενοι στον παράνομο Μπαϊράκ, δηλώσεις των Μπεσίρ Αταλάι και Γάλλου διπλωμάτη στο ΥΠΕΞ για το Κυπριακό, η εκστρατεία καθαριότητας στις 5 Ιουνίου, κ.ά.

Η εφημερίδα “Αφρίκα” (Αφρική) με τίτλο “Πάρε την απόφαση που είναι άχρηστη” αναφέρεται στην υπόθεση του Αλί Αλτινλί, δασική έκταση του οποίου στην Αγία Ειρήνη απαλλοτριώθηκε με απόφαση του “υπουργικού συμβουλίου” το Μάιο του 2013 με αντάλλαγμα γη στο Τρίκωμο, η οποία όμως δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί ο “διευθυντής” του “κτηματολογίου” θεωρεί ότι το οικόπεδο στο Τρίκωμο έχει μεγαλύτερη αξία, ενώ ο “υφυπουργός” εσωτερικών κατσάδιασε τον παραπονούμενο λέγοντάς του “ποιος είσαι εσύ να ζητάς από μένα το λογαριασμό;”.
 Agia Irini

Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η συντεχνία των εργαζομένων στον παράνομο Μπαϊράκ (Bay Sen) άρχισε χθες εκδήλωση διαμαρτυρίας σε αντίσκηνο έξω από την “πρωθυπουργία”. Αλλού αναφέρει ότι η διαδικασία της “συνταγματικής” μεταρρύθμισης φαίνεται πως θα είναι πολύ επώδυνη, αφού το ΚΕΕ και το ΔΚ θα μπλοκάρουν τη “βουλή”.

Η εφημερίδα “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού) με τίτλο “Το σύνταγμα έμεινε από βδομάδας” γράφει ότι στην κρίση μεταξύ των κομμάτων για τη “συνταγματική μεταρρύθμιση” μπήκε ο “πρωθυπουργός” Οζκάν Γιοργκαντζίογλου, ο οποίος είχε χθες χωριστές επαφές με τους προέδρους του ΔΚ, Σερντάρ Ντενκτάς και ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζγιγίτ, ενώ στη συνέχεια συνεδρίασαν τα συλλογικά όργανα των τριών κομμάτων. Τελικά με συμφωνία μεταξύ των “κυβερνητικών” εταίρων δόθηκε παράταση χρόνου. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το θέμα των Βαρωσίων δεν συζητήθηκε με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν αλλά πριν έρθει με τον Αμερικανό Πρέσβη στην Κύπρο που μετέφερε τις απόψεις του Ντερβίς Έρογλου στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, σύμφωνα με δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη. Αλλού γράφει ότι συνεχίζονται οι διεργασίες για την εκστρατεία καθαρισμού στα κατεχόμενα στις 5 Ιουνίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Η εφημερίδα “Χαβαντίς” (Είδηση) με τίτλο “Πιο τυχεροί οι Αμμοχωστιανοί” αναφέρεται στην επίσημη οικονομική κατάσταση των “δήμων” και όπως φαίνεται από τα έγγραφα που αποκαλύπτει η εφημερίδα μόνο οι “δήμοι”Αμμοχώστου, Κερύνειας και Κιόνελι κατάφεραν να επενδύσουν τα χρήματα που εισέπραξαν από φόρους και την “κρατική” χορηγία. Αλλού αναφέρεται σε αποκλειστικές δηλώσεις του Τούρκου Αναπληρωτή Πρωθυπουργού, Μπεσίρ Αταλάι στον αρθρογράφο Μπασιαράν Ντουζγκιούν για το Κυπριακό εκφράζοντας την ετοιμότητα της Άγκυρας για λύση και παραπέμποντας για τις δηλώσεις στην αυριανή έκδοση της εφημερίδας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι κάτοικοι στο Ριζοκάρπασο θέλουν κοινωνικές υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι στον “δήμο” που συνεχίζουν για 43η ημέρα την απεργία θέλουν υπογραφή συλλογικών συμβάσεων.

Η εφημερίδα “Κίπρις” (Κύπρος) με τίτλο “Από βδομάδας το 'σύνταγμα'” γράφει ότι οι “κυβερνητικοί” εταίροι ΡΤΚ και ΔΚ κατέληξαν σε συμφωνία να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις για τις αλλαγές στο “σύνταγμα” μέχρι το τέλος της εβδομάδας και μετά να συζητηθεί στη “βουλή”. Αλλού γράφει ότι ο Διευθυντής του τμήματος για θέματα ΕΕ στο γαλλικό ΥΠΕΞ, Pierre Levy (με τον οποίο συναντήθηκε ο Κουντρέτ Οζερσάι στο Παρίσι) επανέλαβε τη στήριξη της Γαλλίας σε μια λύση του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο γενικός διευθυντής της τράπεζας Creditwest, Σουλεϊμάν Ερόλ σημείωσε πως με τη λύση η οικονομία της “χώρας” θα αναπτυχθεί και πρέπει από τώρα να δημιουργηθούν οι όροι του ανταγωνισμού για τη μετά τη λύση εποχή.

Η εφημερίδα “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη) με τίτλο “Τόσοι κόποι να μην πάνε κρίμα” αναφέρεται στο θέμα της “συνταγματικής” μεταρρύθμισης και γράφει ότι υπήρξε συνεργασία για διεργασίες μέχρι το τέλος της εβδομάδας και η ολομέλεια της “βουλής” σήμερα θα συνεδριάσει με την κανονική ημερήσια διάταξη, χωρίς αυτό το θέμα. Αλλού αναφέρει ότι σύμφωνα με μια τουρκική ιστοσελίδα στην Βασίλεια, δίπλα από την Κερύνεια πωλείται κομμάτι γης 35 στρεμμάτων στη θάλασσα, αλλά ερωτηθείς σχετικά ο “υφυπουργός” τουρισμού, Σιαχάπ Ασίκογλου ανέφερε ότι δεν γνωρίζει κάτι επί του θέματος, ούτε σε ποιον ανήκει η γη, ούτε έχει πληροφόρηση το “υπουργείο”. Σε άλλο θέμα γράφει πως για την αντιμετώπιση των ουρών στα οδοφράγματα για διέλευση με οχήματα το αρμόδιο “τμήμα” στα κατεχόμενα ετοιμάζεται να εγκαταστήσει ηλεκτρονικό σύστημα διέλευσης.

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΓΒΑ)

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ