Αυξάνονται δραματικά τα φυλακιστήρια οφειλετών στην Κύπρο

Ολοένα και πιο ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνει το φαινόμενο έκδοσης φυλακιστήριων ενταλμάτων σε οφειλέτες Δημοσίου ή πρώην συζύγους, που αδυνατούν να καταβάλουν τις διατροφές που όρισε το δικαστήριο.

Συγκεκριμένα, από τις αρχές του χρόνου το φαινόμενο άρχισε να οξύνεται δραματικά, με τη Νομική Υπηρεσία να μετατρέπεται σε… υπηρεσία απελπισίας.

Τούτο, μάλιστα, αντικατοπτρίζεται ξεκάθαρα μέσα από στοιχεία τα οποία ζήτησε και έλαβε η «Σ» από τη Νομική Υπηρεσία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από την Πρωτοχρονιά έως και τις 20 Μαρτίου, στη Γενική Εισαγγελία έφτασαν 2.885 αιτήσεις (39-40 ημερησίως), ώστε η Νομική Υπηρεσία να συμβάλει για ν’ αποφευχθεί η φυλάκιση οφειλετών, είτε για οφειλές στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων είτε για τροχαίες παραβάσεις ή άλλα συναφή θέματα, είτε για αδυναμία πληρωμής διατροφών.

Πέραν τούτων, η μεγάλη αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους φαίνεται και από το γεγονός πως σήμερα στις Κεντρικές Φυλακές βρίσκονται 24 άτομα για οφειλές προς το κράτος.

Τα στοιχεία

Απαντώντας σε ερώτημα του Sigmalive, σε σχέση με τον αριθμό των αιτήσεων για φυλακιστήρια εντάλματα και αποτροπής της εφαρμογής τους, η Νομική Υπηρεσία, σε απάντησή της προς την ιστοσελίδα μας, αναφέρει πως: Για το 2012 υποβλήθηκαν συνολικά και είχαν εγκριθεί 1.616 τέτοιες αιτήσεις, το 2013, 4.851 (αύξηση 200%), ενώ μέχρι και τις 20 Μαρτίου 2014, όπως έχει ήδη αναφερθεί, υποβλήθηκαν 2.885. Δηλαδή, μόλις σε 79 μέρες (από την αρχή του έτους έως τις 20 Μαρτίου) υποβλήθηκε το 59% του συνολικού αριθμού αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην Υπηρεσία καθ’ όλην τη διάρκεια του περυσινού έτους. Κάτι που ανησυχεί τη Γενική Εισαγγελία, αλλά και καταμαρτυρεί το μέγεθος της δυστοκίας από πλευράς πολιτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Δόσεις των είκοσι ευρώ…

Η αδυναμία, αλλά και το τραγικό της όλης υπόθεσης φαίνονται, εξάλλου, και από τα ποσά που οι οφειλέτες καλούνται να καταβάλουν σε μηνιαίες δόσεις για να επιτευχθεί η αποφυλάκισή τους. Σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία, το μικρότερο ποσό που συμφωνήθηκε στις μηνιαίες δόσεις σε εντάλματα φυλάκισης είναι είκοσι ευρώ τον μήνα και το μεγαλύτερο 1.500 ευρώ. Πέραν τούτου, ερωτηθείσα σχετικά η Γενική Εισαγγελία σημειώνει: «Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες οι οφειλέτες αδυνατούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των δόσεών τους και καταλήγουν στη φυλακή. Στις περιπτώσεις όπου πραγματικά υπάρχει δυνατότητα καταβολής του ποσού και η μη πληρωμή του οφείλεται σε δυστροπία, η φυλάκιση έχει το αποτέλεσμα της άμεσης πληρωμής των οφειλομένων. Στις γνήσιες περιπτώσεις, όπου αδυνατούν να καταβάλουν τα οφειλόμενα ποσά, και αφού παραμείνουν μερικές μέρες στη φυλακή, ακολουθείται η ίδια διαδικασία, καθότι η φυλάκιση δεν είναι τιμωρία για έγκλημα, αλλά απλώς αποτελεί τρόπο είσπραξης συγκεκριμένου ποσού».

24 άτομα πίσω από τα σίδερα

Πέραν των πιο πάνω, ένα άλλο δείγμα της τεράστιας αδυναμίας των πολιτών να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, είναι και ο αριθμός αυτών που σήμερα βρίσκονται στις Κεντρικές Φυλακές, ως αποτέλεσμα οφειλών τους προς το κράτος ή τις πρώην συζύγους τους. Βάσει των όσων μας αναφέρει η Νομική Υπηρεσία, σήμερα βρίσκονται στις Κεντρικές Φυλακές 24 άτομα για μη πληρωμή των οφειλών τους. Μάλιστα, ένας εξ αυτών βρίσκεται στην φυλακή από τις 15 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία επανήρχισαν οι φυλακίσεις μετά την προεδρική χάρη που δόθηκε σε όλους τους οφειλέτες τον περασμένο Δεκέμβριο, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Το άτομο αυτό, σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία, βρίσκεται στη φυλακή για οφειλές τους στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Οι διαδικασίες

Σε σχέση με τις διαδικασίες που ακολουθεί η Νομική Υπηρεσία, όταν υποβληθεί αίτημα για αποφυλάκιση ή αποτροπή εκτέλεσης ενός φυλακιστήριου εντάλματος, η Υπηρεσία απαντώντας σε σχετικό ερώτημα αναφέρει: «Όταν ένα άτομο φυλακισθεί για εντάλματα, η Υπηρεσία μας ζητεί από τον φυλακισμένο να πληρώσει με την αποφυλάκισή του ένα λογικό ποσό -ανάλογα με το ποσό που οφείλει και τα μηνιαία εισοδήματά του, αν έχει- και τα υπόλοιπα με μηνιαίες δόσεις. Για τα εντάλματα φυλάκισης που αφορούν Κοινωνικές Ασφαλίσεις, ο οφειλέτης θα πρέπει να συμφωνήσει με το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το ποσό που πρέπει να καταβληθεί και τη μηνιαία δόση. Για τα εντάλματα φυλάκισης που αφορούν διατροφές, ζητείται και η έγκριση της πρώην συζύγου, για να μπορέσει η Υπηρεσία να προχωρήσει στην αναστολή των ενταλμάτων. Όταν συμφωνηθούν τα ποσά, αναστέλλουμε τα εντάλματα φυλάκισης για περίοδο έξι μηνών, ώστε να γίνεται κάποια παρακολούθηση στο διάστημα αυτό εάν πληρώνουν τις δόσεις τους και όσα έχουν συμφωνηθεί».

sigmalive / Μάριος Αδάμου

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ