Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 25/02/2014

Έχασε τη ζωή του ο Γερμανός αρχαιολόγος Lothar Herling, ο οποίος κατά τις αρχαιολογικές εργασίες στο κατεχόμενο χωριό Γαληνόπορνη ...............
ΚΥΠΕ - Τζουλιάνα Βιολάρη - ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ποικίλα είναι τα θέματα που απασχολούν σήμερα τις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες, με κύρια την συνάντηση των διαπραγματευτών κατά την οποία συζητήθηκε η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, το δάνειο της λεγόμενης αρχής ηλεκτρισμού από την Τράπεζα Βακιφλάρ, αλλά και οι διαδηλώσεις των εργαζομένων της ΑΗΚ και οι συγκρούσεις που σημειώθηκαν κατά τη διαδήλωση έξω από το κτήριο της Βουλής.

Με τίτλο «27 εκατομμύρια Τουρκικές λίρες», η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) αναφέρει ότι η λεγόμενη αρχή ηλεκτρισμού έχει δανειστεί το ποσό των 27 εκατ. Τουρκικών λιρών (περίπου εννέα εκατ. Ευρώ) από την Τράπεζα Βακιφλάρ για να ξεπληρώσει μέρος των οφειλών της στην εταιρεία προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ΑΚΣΑ. Αλλού γράφει ότι οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ κατά τη χθεσινή τους εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Βουλή συγκρούστηκαν βίαια με τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ προκλήθηκαν και καταστροφές στο κτήριο της Βουλής. Ακόμα αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση των δύο διαπραγματευτών και γράφει ότι η επόμενη συνάντηση θα γίνει στις 4 Μαρτίου.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Δεν τελειώνουν οι δοκιμασίες» γράφει ότι το «δημαρχείο» της κατεχόμενης Λευκωσίας βρίσκεται πάλι σε κρίση, αφού δεν έχουν ακόμα καταβληθεί τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στο «δήμο», με τους εργαζόμενους να δίνουν στη λεγόμενη κυβέρνηση 24 ώρες περιθώριο για να προβεί στις πληρωμές. Ο «δήμαρχος» Καντρί Φελάχογλου δηλώνει παράλληλα ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για την κατάσταση, αφού «έχει μείνει μόνος και το δημαρχείο δεν έχει λεφτά». Η εφημερίδα γράφει ακόμα ότι χθες έχασε τη ζωή του ο Γερμανός αρχαιολόγος Lothar Herling, ο οποίος κατά τις αρχαιολογικές εργασίες στο κατεχόμενο χωριό Γαληνόπορνη έχασε την ισορροπία του και έπεσε κτυπώντας το κεφάλι του και βρίσκοντας έτσι ακαριαίο θάνατο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Γερμανός αρχαιολόγος ήταν επικεφαλής ομάδας φοιτητών αρχαιολογίας του «πανεπιστημίου» Εγγύς Ανατολής που πραγματοποιούσε ανασκαφές στα κατεχόμενα. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι ο ζεστός καιρός είναι η αιτία που πολλοί τουρίστες προτίμησαν να περάσουν την μέρα τους στα κατεχόμενα και έτσι αρχίζει σιγά - σιγά το  τουριστικό ρεύμα να αυξάνεται.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Στο τραπέζι οι ειδικοί», αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση του Ε/κ διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη και του Τ/κ διαπραγματευτή Κουντρέτ Οζερσάι κατά την οποία αποφασίστηκε ο οδικός χάρτης των συναντήσεων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι δύο διαπραγματευτές άρχισαν και τη συζήτηση επί του θέματος της διακυβέρνησης και της ΕΕ, ενώ συναντιούνται μια φορά την βδομάδα, με την επόμενη συνάντηση να έχει προγραμματιστεί για τις 4 Μαρτίου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο έχει αποφασίσει να στείλει στη “βουλή” τροποποίηση του «νόμου» περί πνευματικής ιδιοκτησίας σε ό,τι αφορά στην πειρατεία ταινιών, μουσικής και παιχνιδιών στο διαδίκτυο, προτείνοντας την αύξηση της ποινής. Επίσης, γράφει ότι οι αστυνομικές αρχές χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού εναντίον των διαδηλωτών κατά τη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Με τίτλο «Τώρα είναι πιο εφικτή η λύση», η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), γράφει ότι σε συνέντευξή του ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στη Κύπρο Matthew Kidd είπε αναφερόμενος στο Κυπριακό ότι έχουν αυξηθεί οι ελπίδες επίλυσης του Κυπριακού μετά και τη συμφωνία που επετεύχθη στο κοινό ανακοινωθέν και ευχήθηκε όπως δεν βρεθούμε και πάλι μπροστά από μια απόρριψη σχεδίου λύσης. Αλλού γράφει ότι λόγω της βροχής και της ολισθηρότητας του δρόμου, μικρό λεωφορείο που μεταφέρει επιβάτες στο παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου αναποδογυρίστηκε στη μέση του δρόμου, ευτυχώς, χωρίς τραυματίες. Επίσης, αναφέρει ότι έφεση εναντίον της ισόβιας ποινής που του επιβλήθηκε για το βιασμό και τη δολοφονία του γιου του Μουσταφά θα κάνει ο Ερόλ Ντικέρ, αφού θεωρεί «άδικη την ποινή».

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Κουνήθηκε ο νότος» αναφέρεται στα χθεσινά γεγονότα μεταξύ των ανδρών της Αστυνομίας και των διαδηλωτών- εργαζομένων στην ΑΗΚ έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και γράφει ότι κατά τη διαμαρτυρία των εργαζομένων της Αρχής Ηλεκτρισμού για τις ιδιωτικοποιήσεις δημιουργήθηκε ένταση και επεισόδια με την Αστυνομία ενώ και οι βουλευτές ένοιωσαν το θυμό των διαμαρτυρομένων. Αλλού γράφει ότι οι εργαζόμενοι στο λεγόμενο δήμο κατεχόμενης Λευκωσίας έδωσαν 24 ώρες διορία στην «κυβέρνηση» για να καταβάλει τους μισθούς τους, ενώ αν δεν πληρωθούν θα προχωρήσουν σε απεργιακά μέτρα. Η εφημερίδα σήμερα ξεκίνησε και τη δημοσίευση άρθρων σχετικά με τις τοπικές «εκλογές» που θα γίνουν τον ερχόμενο Ιούνιο και γράφει ότι οι εργαζόμενοι στο λεγόμενο δήμο Αμμοχώστου το 1994 ήταν 367 και ο πληθυσμός της κατεχόμενης πόλης 23 χιλιάδες ενώ σήμερα ο αριθμός των εργαζομένων είναι 280 και ο πληθυσμός 45 χιλιάδες.

(ΚΥΠΕ/ΤΒ/ΓΒΑ)

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ